Országszerte kereszteket, illetve kettős kereszteket állít a Jobbik Magyarországért Mozgalom advent idején. Egyúttal demonstrálnak a fogyasztói társadalom ellen is.

Novák Előd, az ellenzéki párt alelnöke vasárnap a budapesti Móricz Zsigmond körtéren arról beszélt: a karácsony lényege a mai világban torzult, és a kereszténység általános jelképének forgalmas közterületekre helyezésével szeretnék elérni, hogy az emberek megálljanak egy pillanatra, és elgondolkodjanak az ünnep valódi, keresztény értelmén. Egyúttal demonstrálnak a fogyasztói társadalom ellen is – tette hozzá.

A jobbikos politikus szerint az apostoli kettős keresztek hazafias küldetést is teljesítenek, a társadalom legfőbb összetartó erejének ugyanis az egészséges hazaszeretetet tartják, amelyet – mint mondta – szintén nem lehet kirekeszteni a közgondolkodásból.

Novák Előd fontosnak nevezte, hogy a kereszténység gondolatvilága a mindennapok része legyen. Ennek elemeként beszélt a hit- és erkölcstanoktatásról és jelezte azt is: a következő hetekben azt javasolják az Országgyűlésben, hogy az állam ismerje el az egyházi esküvőket.

A Jobbik országosan több tucat keresztet állít fel karácsony előtt.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

moiszikf
@KERKA: Emlékszek hát! A mai napig elönt az epe, ha eszembe jut! Én nem vagyok se balos, se jobbos, még csak jobbikos sem. Március 15.-e mindenkinek ünnep, mert a hazaszeretetnek nincs jobb meg baloldala.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Meine Ehre heisst Treue
@Desischado: Lassan olyan lesz a Jobbik, mint a Kdnp...
nemjoezigy
@moiszikf: @Alzheimer Fauna: Érdeklődéssel olvastam a riposztokat. Vártam a reagálásokat.
Tetszett, bár nem az ifjúsághoz tartozok.
A végkifejlet megkoronázta a párbeszédet:"Nekem úgy tetszik, hogy ne legyen benne gyilok, főleg ne tömeges. Remélem Neked is!" "Természetesen."
@JAJMÁR: "A latin kereszt és a feszület, a feltámadás, a megváltás, és a szeretet jelképe."
Sajnos ezt a napi életben nem tapasztalom. Nálam a szeretet lefedi az együttérzést, a segítést, a támogatást, a kedvességet. (a mai vezérkar, vagy ha úgy tetszik a kiválasztottak nem élnek a kereszt ilyetén értelmezésével. A legnagyobb kizsákmányoló, zsarnokok)
KERKA
@Alzheimer Fauna: 21.28 Na hallod, Te aztán jól megdolgoztatod az agyamat. Egész nap azon gondolkodtam, amit írtál. Párhuzamot vontál az Assisi Szent Ferenc és a Schindler között. Csak ne felejtsd el, hogy Sz Ferencet, bolondnak tartották az ő idejében, ugyancsak a megvetés kísérte őt a koldulásárt és a szegények támogatásáért.
Schindler racionálisan gondolkodó ember volt, bár ugyancsak hazardírozott az akkori politikai játszmákban.
Alzheimer Fauna
Hogy Assisi Ferenc idealista volt, Oskar Schindler pedig racionalista? Becsülöm őket érte. De mit gondoljak Szemenszedett Viktor kubatovlistaságáról? Ebből az utóbbi "izmus"-ból nem kérek. S, ha már izmus, akkor nekem a szarkaszt tetszik.
GeoCravker
@JAJMÁR: "A latin kereszt és a feszület, a feltámadás, a megváltás, és a szeretet jelképe."
Anélkül, hogy provokálni akarnálak, nopláne megbántani nem. De a ma latin keresztnek hívott eszköz évszázadokon keresztül a kínhalál jelképe volt. Lévén, hogy kivégzőeszköz volt.
JAJMÁR
@GeoCravker: @nemjoezigy: Gondoltam, hogy ez a mondat "kiveri a biztosítékot" :-D

Pedig, ha jól megnézed a keresztet, és keresed a hasonló formát a világban, észreveheted, hogy ilyen alakja van a szárnyait széttáró madárnak, a repülőgépnek, a kétkaros mérlegnek, a kard markolatának, az árbocnak, ...az embernek, ha a kezeit oldalra nyújtja - talán ezért jutott eszébe valamelyik főgonosznak, hogy rá kellene szögezni - de a fák fővonalai is megadhatók, és minden ház tetején ott a keresztgerenda, és végeláthatatlan a felsorolás. Szóval a természetben, és az épített környezetben is megtalálható, már a kereszténység előtt jóval felfedezte az ember, és mindenféle formában, alakban, fontos jelkép lett. Az egyenlő szárú egymást metsző két egyenes - akár a koordináta tengely - 0 pontjából kör írható, - nem véletlenül nevezték ezt nálunk régen köröztnek. A feszületen Jézus feje körül a glória is kör, Az egyenes és a kör a két legegyszerűbb forma, de meghatározható és megjelölhető vele csomó minden. Tér, idő, minden. A mozgásunk is ilyen. Az élet ritmusa is Vannak akik szerint a kör Isten időburka, amelyből minden elágazik, a világ négy égtája felé. . A kereszt végei a négy világtáj, de jelenti az élet egyensúlyát, a hosszított szárú az Isten Föld felé figyelését.
Egy csomó településnevünkben is szerepel a kereszt szó, és a mindennapi szóhasználatban is: "átesik a tűzkeresztségen" stb.
Nagyon mélyen gyökerezik, érdekes, hogy sokan csak arra gondolnak vele kapcsolatban, hogy meghaltak rajta.
" I. Theodosius római császár 380-ban kiadott vallási rendeletével államvallásá tette a Nikaia–konstantinápolyi hitvallás szerinti kereszténységet és eltörölte a keresztrefeszítéssel történő halálbüntetést. "

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.