Az ombudsman szerint a rendőrségnek el kell kerülnie az áldozatok hibáztatását, hangsúlyosabbá kell tennie érdekeik, méltóságuk védelmét és ezzel párhuzamosan az elkövetők vitathatatlan, megoszthatatlan felelősségét a bűnmegelőzést szolgáló tevékenységében.

Székely László, az alapvető jogok biztosa, valamint Szalayné Sándor Erzsébet, a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó és Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó két ombudsmanhelyettes szerint a magánszférát és az önrendelkezési jogot közvetlenül érintő cselekményekkel kapcsolatban a rendőri szerveknek különösen körültekintően kell eljárniuk.
Az ombudsman és helyetteseinek pénteki, az MTI-hez eljuttatott közös közleménye szerint a körültekintő eljárásra azért van szükség, hogy a prevenció ne erősítse az áldozatokkal szembeni esetleges előítéleteket, és a valódi problémákra irányítsa a közvélemény figyelmét.

A rendőrségnek hangsúlyosabbá kell tennie az áldozatok érdekeinek, méltóságának védelmét és az elkövetők vitathatatlan és megoszthatatlan felelősségét. Hangsúlyozták, hogy az áldozatok hibáztatásának elkerülése azért is fontos, mert az erőszak bekövetkeztéért való felelősség bármilyen mértékű áthárítása növelheti az áldozatok meglévő szégyenérzetét és hozzájárul ahhoz, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények rejtve maradjanak. Közölték továbbá, hogy a rendőrség eszközválasztásának tekintettel kell lennie a probléma összetett jellegére.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság három videót tett közzé novemberben, amelyek a nemi erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények megelőzését célozták, de civilek szerint a videó azt sugallja, hogy maguk a sértettek is tehetnek arról, hogy megerőszakolják őket. Az interneten már több mint ötezren írtak alá egy petíciót, amelyben azt követelik, hogy a rendőrség ne az áldozatot hibáztassa a nemi erőszakért.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
@tivoli: 20:08 Ezt miért kaptam? Megbántottalak valamivel?
tivoli
@JAJMÁR: ma, 20:12
Dehogy! Csak ez a példa is bizonyítja, hogy mindegy ki a hibás, visszacsinálni nem lehet. Ilyen értelemben mindegy, hogy kinek van igaza.
JAJMÁR
@tivoli: 10:18 Jó sokat elvitatkoztunk már ezen a témán, de még mindig nem érted a lényeget. Ez nem kinek van igaza kérdés, mert ez a tett nem erkölcsi szintű cselekmény.

Azt láttam sajnos, hogy egyesek ezt a súlyos bűncselekményt szinte felemelték egy erkölcsi szintre. El lehet azon vitatkozni, hogy mi a helyes viselkedés, de erőszakot elkövetni nem "viselkedés" !!!
Feladtam már, hogy megmagyarázzam.
Egyszerűen nézzük a törvény, a Btk. oldaláról, aki nemi erőszakot követ el, börtönben a helye.
Ott aztán gondolkodhat, esetleg kipróbálhatja, milyen a másik oldalon.
tivoli
@JAJMÁR: ma, 20:44
Értem én a te nézőpontodat, de van a dolognak másik oldala is. De miért is győzködjelek, magyarázd el te minden potenciális elkövetőnek, hogy mi a helyes és mi nem. S ha megtörtént a dolog és akár életfogytot is kap, az áldozatot az nem vígasztalja.
JAJMÁR
@tivoli: 10:55 De igen !
Ha téged, vagy egy családtagodat érne ilyen bántalmazás, legyintenél? Az a minimum, hogy megbűnhődjön.
Szerencsére, az ombudsman érti :)
tivoli
@JAJMÁR: ma, 21:07
Nekem is van lányom és arra tanítottam, hogy mindig vigyázzon magára, ne hívja ki maga ellen a sorsot, mert ő tehet magáért a legtöbbet. Eddig nem volt ilyen problémája, remélem nem is lesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.