Új rendszerváltást és új magyar köztársaságot követeltek kedden a József nádor téren kezdődött civil szervezetek által rendezett tüntetésen. A rendezvény elején közölték: a megmozdulás fő célja, hogy összefogja az utóbbi időben a kormány politikája ellen tüntető különböző csoportokat.

Gács Anna, az oktatási hálózatok közös szónoka a teret megtöltő tömeg előtt a kormány oktatási politikáját bírálva úgy fogalmazott: új magyar köztársaság megteremtése a cél, amelyben mindenkinek egyenlőek az esélyei.

Paprikaspray és nácik zavarták meg a kormányellenes tüntetést

A beszédeket követően a tüntetők a Széchenyi utcán át – a NAV székházának érintésével – a Kossuth Lajos térre, pontosabban az Alkotmány utca és a tér találkozásához vonultak. A résztvevők teljesen megtöltötték a Kossuth Lajos tér Parlament és Alkotmány utca közötti részét.

A helyszínen felállított színpadról mások mellett Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke elmondta: a "köznevelés hajója nagy sebességgel" távolodik attól a céltól, ami felé indították. Az elnök összefogásra buzdított, annak érdekében, hogy sikerüljön megálljt parancsolni "ennek az eszetlen rombolásnak". Szólt arról is, hogy elkerülhetetlennek látja a sztrájkot a közoktatásban. Megjegyezte, hogy a pedagógusoknak is van felelőssége abban, hogy elhitték a kormány ígéreteit.

Paprikaspray és nácik zavarták meg a kormányellenes tüntetést

Krasznahorkai Emma, a Nem Némulunk el! csoport képviseletében arról beszélt, hogy nem csak a kormány, de az ellenzék is felelős a jelenlegi helyzetért, ezért a "korrupt" pártok helyett önszerveződő civil csoportokra van szükség országszerte. Szavai szerint nem új pártra, hanem új választási rendszerre van szükség és fel kell állítani egy alternatív parlamentet és kormányt, amelyről a jelenlegi is példát vehet. "Lesz itt még forradalom" – hangoztatta Krasznahorkai Emma.

Iványi Gábor metodista lelkész beszédben szólt arról, hogy hisz abban, van esély az igazság helyreállítására, a méltányosság győzelmére. "Hiszem, hogy az utánunk következők nemzedéke ismét széleskörű párbeszédbe kezd, és új társadalmi közmegegyezés, valódi alkotmányt teremt" – fogalmazott.
A felszólalók egyebek mellett bírálták a kormány oktatás-, szociális és egészségpolitikáját, valamint azt hangsúlyozták, hogy a jelenlegi rendszer leváltáshoz összefogás szükséges.

A tüntetés kezdete előtt egy csoport tagjai, köztük Budaházy György megpróbálta megzavarni a rendezvényt, de a rendőrök kikísérték őket a József nádor térről.

Paprikaspray és nácik zavarták meg a kormányellenes tüntetést

A vonulás közben a tömeg egy része a Nádor utcán keresztül érte el a Kossuth Lajos teret, és a Parlament lépcsőjénél állt meg. A beszédek alatt dulakodás alakult ki a rendőrök és a tüntetők között, a rendőrök paprikasprayt is alkalmaztak, az MTI tudósítóinak tapasztalata szerint legalább egy embert kiemeltek és elvittek.

A szervezők többször is felszólították a rendbontókat, hogy hagyják abba a "provokálást", mert egy békés tüntetésen vannak, de néhányan a rendezvény vége után is a Parlament lépcsőjénél maradtak.

A Nincs hova hátrálnunk! címmel meghirdetett demonstrációt a Szabad Oktatást és az Egymillióan az internetadó ellen elnevezésű Facebook-csoport szervezete, a tüntetéshez mintegy kéttucat civil szervezet is csatlakozott.

66 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hetöndöe
@1magyar: Ahogy mondod,mások izzadságos munkájából szeretne kurva jól élni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nyanya001
@ariskerase: Ha azok szarháziak akkor minek mentetek oda de idióta!
Mindzsi
@ariskerase: Ennél szebben és ilyen korrek tmódon én sem tudtam volna megfogalmazni Budaházy úr érdemeit!
hetöndöe
@ariskerase: Van itt egy-két jobboldali gondolkodású ember,sőt még szélsőjobbos is,intelligens emberek páran,akikkel lehet vitatkozni de te nem tartozol közéjük.
Röviden,egy sötét gyökér vagy csupán.
Toby
@ariskerase: Akkor érkezhet a " komoly fogalmi zavar" bizonyítéka ! Addig csak porbafingás esete láccik fennen forgolódni !

Bár igazoltan primitív, mértéken aluli egyedekkel ritkán váltok szót, de most veled kivételt teszek és várom a "bizonyítékot" !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.