Siralmas a magyar gazdaság versenyképessége, amin nem segít az állami beavatkozás növelése, a központosítás és az illiberális állam kiépítése. Ezt Chikán Attila, Orbán Viktor egykori gazdasági minisztere írta a TÁRKI Társadalmi Riportjában. Az esszéről az abcug.hu készített összefoglalót.

Hosszú távon nem sok jóra számíthat a magyar gazdaság – írja Chikán Attila a TÁRKI Társadalmi Riportjában megjelent esszéjében. Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint alig van olyan mutató, amiben ne lennénk rosszabbak most, mint az elmúlt két és fél évtizedben, és minden felmérés szerint folyamatosan romlik a nemzetközi versenyképességünk.

Az évente kiadott Global Competitiveness Report alapján 2001-ben még a 28. helyen álltunk, megelőzve a régió más országait, idén viszont már csak a 60. helyet értük el, ráadásul a legtöbb szomszédunk megelőzött minket.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
Nem is értem, hogy lehetett ez valamikor gazdasági miniszter! Hát nem tudja, hogy jövőre jön a hatalmas felemelkedés!?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Orbán gondolatmenetét szoktam próbálni kibogozni. A kommunikációja szerint olyan nagytőkésekre van szükség, akik jól együtt tudnak működni a kormánnyal és így az könnyebben tudja megvalósítani gazdasági stratégiáját. Ez pedig egy olajozottan működő gazdasághoz vezethet(ne). Azaz ezek a cégek állami megrendeléseket kapnak, és ők cserébe nem akadékoskodnak, ha mondjuk a pénzügyi szektor átalakításába vág bele a kormány.
Azaz a gazdasági verseny megszűnik és a kormány dönti el, hogy kivel tud együttműködni, ki kaphat milliárdos támogatásokat (90% EU pénzek) vállalkozásához.
kukac50
Orbán eddig azt mondta híresztelte,hogy Magyarország jobban teljesít!
Beigazolódik,hogy hazudik!
papa.49
@human: Nehéz dolgod lehet, mert józan paraszti ésszel követhetetlen a hazugovics bakugrásos gondolatmenete...
világlátó
Teljességgel érthetetlen, hogy lehet az, hogy Chikán gazdasági miniszter, Csillag gazdasági miniszter, korábbi pénzügyminiszterek, a gazdaságkutató vezetői, elemzői, a pénzügy kutató vezetői, elemzői, volt MNB.elnök, bankvezérek, Demján és még sokan mondják, írják, már könyveket is kiadtak többen, bármit tesznek, " falra hányt borsó "
Miért kell hinnünk és bíznunk Habony Árpádnak, Parragh Lászlónak, Balogh és Vargha minisztereknek, de legfőképpen Orbán Viktornak a gazdaság jelenlegi irányítóinak.
Előbbiek mind tévedtek és szándékosan rombolták a magyar gazdaságot? Vagy a maiak elvesztették a fonal végét? Nem az lenne a természetes, hogy a gazdaság régebbi - nem kompromittálódott vezetői - és a mai gazdaságért felelősök folyamatos tárgyalásban vannak azért, hogy elkerüljük a további lecsúszást?
Miért nem alakul meg egy a gazdaság helyreállításáért dolgozó gazdasági csoport, amelyben közgazdászok, kutatók, gazdasági jogászok , mindenki akire szükség lehet ?
Ezek is magyar állampolgárok, akik felelős beosztásokat töltöttek be, igen szép fizetéseket kaptak, mindegyikük tisztes jövedelmet, haszonnal járó előnyöket élvezett és még ma is járandóságai vannak, tisztes beosztásokban, információ hozzáféréssel rendelkeznek, együtt nagy hasznára lehetnének az országnak. Nem helyes, ha hagyják a kormányt hibát hibára halmozni. Felelősséggel tartoznak az országnak. Ha pedig a kormány nem kíváncsi ezekre, azt is hozzák nyilvánosságra. Az nem helyes, ha bekiabálunk a pályára ! Bár Chikán Attiláról sem feltételezem, hogy ilyet tenne. Ő legalább megszólal.
Yoda69
@lópicigáspár: Azt nem tavalyra igertek?
Jovore mar a Holdon kellene lennunk.
dömdödöm
Persze mert minden tőkebefektető ovakodik ettől , csak az van itt aki itt ragadt :-(
A magyar próbálkozásokban pedig nincsen potenciál mert a régi nagy brendeket
módszeresen kinyírták . Gratulálunk hozzá ! :-(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.