Az origo volt főszerkesztője szerint alkotmányellenes a parlamenti kiszavazás büntetésének gyakorlata. Weyer Balázs Facebook oldalán írta meg véleményét:

Legalább tíz éve tart ez a pénzbüntetős gyakorlat és pont azóta zavar, mert szerintem egyértelműen ellentétes az előző és a mostani alkotmánnyal is. Most végre egyszer kifejtem. Az a kitétel, amely szerint az országgyűlési képviselők egyenlő jogokkal rendelkeznek és nem utasíthatók, szerintem azt is jelenti, hogy egy frakció nem szabhat ki pénzbüntetést azért egy tagjára, mert az nem a frakció hivatalos álláspontjának megfelelően szavaz. Egyrészt, mert ez implicit utasítás, másrészt mert a képviselő a fizetését nem a frakciótól kapja, hanem az Országgyűlés hivatalától. (Nem jogellenes viszont az igazolatlan hiányzás miatt vonni meg a fizetés egy részét: a képviselőnek feladata, hogy szavazzon, de az ő dolga, hogy azt hogyan teszi). A frakció nem munkáltatója, a frakcióvezető nem felettese a képviselőnek, a pénzbüntetés, vagy bármely egyéb szankció pedig ellentétes azzal az elvvel, miszerint a képviselő maga rendelkezik a szavazatával (sőt, így aztán a frakciófegyelem jelensége is ellentétes az alkotmánnyal). Köszönöm a megtisztelő figyelmüket! (szórványos taps. Bekiabálás: Hol élsz te?)

Pár napja háromszor százezer forintra büntette a Fidesz-frakció Bencsik Jánost a hétfő-keddi kiszavazásokért. A fideszes képviselő háromszor nyomott szándékosan nemet, vagy tartózkodott fontos szavazásokon.

2012-ben a Fidesz-frakció Ángyán Józsefre szabott ki pénzbírságot, mert a kormánypárti politikus a képviselőcsoportban elrendelt kötelező szavazás ellenére nemmel voksolt a földtörvénnyel összefüggő alkotmánymódosításra.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Minden jogi képzettség nélkül abszolút egyetértek az Origó volt főszerkesztőjének kifejtésével.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lajospapa
Van jó néhány dolog ami jogellenes. Először az, hogy olyan képviselők ülnek ott, akiket tulajdonképpen idegen állampolgárok szavazatát is kapták. A listás képviselő nem a nép (a demosz) képviselője, hanem a párté. A frakció utasítása hogyan fér össze a képviselő meggyőződésének netán választói elvárásának, lelkiismeretének érvényesítésével, Egyáltalán így minek oda képviselő? EGYETLEN EGY ELÉG LENNE!
mate03
@rakoczi: Ha nem a saját, vagy választói véleményét figyelembe véve szavaz! Akkor meg szegi,azt amire felesküdött! Így hazaárulóvá vált! Bér nyomogatóra nincs szügség az ország házában!
nezelodo
Barátom tesznek ezek magasról ránk, a képviselőkre, meg a saját ál alkotmányukra. Azt meg, hogy fingja nincs a szolgáiknak, mit kell megszavazni az előkántálók megoldják, többször is megismételve, melyik gombot kell megnyomni, hogy a hülyék is megértsék!
Nil
elméletileg van szabad vélemény nyilvánítási jog- sőt a képviselőnek kötelessége lenne az őt megválasztók érdekeit képviselve szavazni - ami nem biztos hogy gyanaz mint a pártvezetésé
mondom elméletileg
és tudjuk hogy a gyakorlat az mindig más
nézzük mit tanított Jézus és mi lett belőle
mariaberta
Van még nekünk ALKOTMÁNYUNK? Ami helyette van, azt meg úgy használják, ahogy a kedvük tartja.
kkalman
@lajospapa: @mate03: Szükség van egyáltalán a parlamentre, mikor bólogató majmok ülnek csak benne? Elzavarni mindet a banánfákra, bezárni az épületet, vagy múzeummá alakítani, hogy hasznunk legyen belőle.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.