A közterületen tiltott helyen dohányzók ellen indítottak az idén legtöbbször eljárást a népegészségügyi szakigazgatási szervek. A különböző közforgalmú intézmények – a munkahelyek, vendéglátóhelyek – azonban szinte maradéktalanul betartják a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásait – derült ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) éves összegzéséből.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalához a december 15-ig beérkezett adatok szerint az idén több mint 27 ezer egységet ellenőriztek. Bírságot 120 esetben, 3,3 millió forint értékben szabtak ki.

A buszmegállókban, vasútállomásokon, pályaudvarokon találkoznak a legtöbbször tilosban dohányzókkal a közegészségügyi felügyelők, tisztiorvosok, az összes bírság háromnegyedét ilyen esetek miatt, magánszemélyekre szabták ki. 

A tájékoztatás szerint jóval kevesebb esetben bírságoltak közforgalmú intézményben, szórakoztató, vendéglátó-ipari egységben és közoktatási intézményben, munkahelyeken. 

A legmagasabb bírság az eddig beérkezett adatok szerint 250 ezer forint volt, amit egy egészségügyi intézmény dolgozójának kellett befizetnie.

Érzékelve azt, hogy a legtöbb probléma a közlekedési eszközök megállóiban, állomásokon tapasztalható, az ÁNTSZ jövő évre kiemelt munkatervi feladatként határozta meg ezek ellenőrzését – írták.

2012. január 1-jén lépett hatályba a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely megtiltotta a dohányzást többek között a nyilvános zárt helyeken és a megállókban.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
Oszt' az ország házában tetszenek-e rajtaütésszerűen ellenőrizni, kezi'csókolom?!
m.macskosz
Oszt' az ország házában tetszenek-e rajtaütésszerűen ellenőrizni, kezi'csókolom?!
nezelodo
Mi sem áll távolabb tőlem, mint hogy szót emeljek a dohányzás szabadságáért. Az azonban el kell ismerni, csak azért nem sújtja a Nemzeti Együttműködés Rendszere őket fővesztéssel, mert akkor nem folyik be a bírság a zsebükbe, és elszegényednének a trafikos cimbijeik, ezeknek az országépítőknek.
Meine Ehre heisst Treue
250 ezer??? Végre egy jó hír! A megállókban és állomásokon is így kellene őket hülyére büntetni. Vagy arcfelismerő szoftverrel és kamerával kutatni őket, aztán kapás esetén elkészül a fotó, a szoftver azonosít és mehet a több százezres csekk. Karácsony előtt mekkora lenne...
barew7
Az ANTSZ is a dohányosok boszorkányüldözése helyett az agyonkáliumozott konyhasóval, meg a mindennapos chemtraillos permetezésünkkel foglalkozhatna!
kkalman
Az ANTSZ azzal is foglalkozhatna, a dohányosok vegzálása helyett, hogy az ivóvízben ne legyen kőolajszármazék. Merthogy ilyen is előfordul kis hazánkban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.