Hétfőig minden érintett veszprémi választópolgárnak meg kell kapnia a februári időközi országgyűlési választás kitűzéséről szóló értesítőt, a jelöltek hétfőn kezdhetik gyűjteni a választók ajánlásait a február 22-én esedékes voksolásra.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületének korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét, Navracsics Tibort november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így október 30-i hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról. A februárban esedékes választásnak nagy tétje van – amennyiben nem fideszes jelöltet választanak meg, bukik a Fidesz parlamenti kétharmada.

A Nemzeti Választási Bizottság eddig 16 pártot vett nyilvántartásba a választásra: indulna a voksoláson a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, a Magyar Munkáspárt, a Magyar Szocialista Párt, az Elégedetlenek Pártja, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Zöldek Pártja, a Lehet Más a Politika, az Összefogás Párt, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Magyarországi Cigányok Fóruma – Összefogás Magyarországért Párt, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, az Aquila Párt, a Lokálpatrióta Párt, a Magyar Liberális Párt és A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt.

A nyilvántartásba vett pártok és függetlenként induló jelöltek már leadhatták igényléseiket az ajánlásgyűjtő ívekre, de azokat legkorábban hétfőn munkakezdéskor vehetik át, és ezzel kezdetét veszi a két hétig tartó aláírásgyűjtés. A jelölteket január 19-én 16 óráig lehet bejelenteni az összegyűjtött ajánlások leadásával az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál.

Ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni.  A választópolgároknak figyelniük kell arra, hogy csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel a választási iroda pecsétje, az ív sorszáma, és fel van tüntetve rajta az aláírásgyűjtő polgár neve és aláírása. Emellett a választáson csak azok vehetnek részt – tehát csak azok ajánlhatnak érvényesen jelöltet – akiknek a választókerületben van az állandó lakóhelyük.

Az időközi országgyűlési választáson is lehetőség van arra, hogy a választópolgár ne a lakóhelye szerinti szavazókörben voksoljon, azaz átjelentkezéssel szavazzon, de az időközi választáson csak az országgyűlési egyéni választókerületen belül lehet egyik településről a másikra átjelentkezni. Az átjelentkezési kérelmeket február 20-án 16 óráig lehet benyújtani.

Az időközi voksolás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Linna
Veszprémiek, most Ti dönthettek az ország sorsáról! Szidunk vagy ünneplünk benneteket?
kkalman
Sajnos, borítékolható a fitymasz győzelem. A sok kisebb, nagyobb párt, amelyek megdönteni szándékoznak a 2/3-ot, az összefogás helyett újra csak az egymás elleni aknamunkával lesz elfoglalva.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.