Levelet írt a kertészetek vasárnapi nyitva tartása miatt Megyeri Szabolcs kertész: a kertészeteket ugyanis jelentős mértékben érinti a vasárnapi zárva tartás, ezért a törvényhozásnak egyeztetést kell kezdenie a szakma képviselőivel, hogy "korrigálják a vasárnapi korlátozásokat" – írta levelében a kertész, akit szakmai szervezetek is támogatnak.

Megyeri 10 pontban foglalta össze érveit.

"Az alábbiakban tíz pontban, lényegre törően igyekszem összefoglalni gondolataimat Önöknek a kertészetek és a vasárnapi tilalom kapcsolatáról, hogy a téma ábrázolása még árnyaltabb legyen.

- Országosan több száz kertészetről van szó.

- Ez több száz fizikai munkát végző magyar családot jelent, több ezer alkalmazottal.

- A legtöbb kertészeti áruda területe a termékpaletta jellegéből adódóan bőven több, mint 200 m2.

- A szabályozás ugyan megengedi, hogy vasárnapokon délig valamely családtag dolgozzon, de mégis ki jöhetne szóba? Egy kertészetben gyakoriak a nehéz, körülményesen mozgatható termékek, a tulaj felesége, édesanyja, tinédzser gyermeke bajosan fogja az ötven literes termőföldet, vagy a 20 kilogrammos smaragd tuját a vevő csomagtartójába pakolni.

- Amennyiben a szabályozás a családok védelmében született, hogy fér össze  ezzel a családtagok vasárnapi dolgoztatása, főleg egy olyan területen, ahol a munka részben nehéz fizikai munkát jelent?

- A vasárnap egyszerűen nem egyenlő egy nappal a hétből, a vasárnap az a nap amikor a vegetációs időszak tavaszi és őszi periódusában a kertbarátok növényeket vásárolnak a hazai kertészetekben, ahol többnyire hazai földben nevelt növényt árulnak.

- Azzal mindenki egyetért, hogy ha a Balatonon egész nyáron esik az eső, akkor a szezon elúszott, ehhez hasonlóan ha tavasszal vasárnaponként nem lehet majd vásárolni, és alkalmazottakkal kiszolgálni emberi módon a vevőket, akkor az ágazat hatalmas veszteségeket fog elszenvedni.

- A kertészetben való válogatás, bóklászás – és ebben talán a javaslat legvérmesebb támogatói is egyetértenek – egészen más jellegű időtöltést testesít meg, mint a plázázás, az üzletközpontokban való sétálgatás. A kertészetekben a növényekkel, a kertészkedéssel, mint produktív hobbival, vagyis magával a természettel kerülhetünk kapcsolatba, ez pedig amellett, hogy hasznos elfoglaltság, akár tartalmas családi program is lehet. (...)"

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet a levélben foglaltakra reagálva közölte, megérti a kertészeti árudák aggodalmát a vasárnapi nyitva tartás korlátozásával kapcsolatban és javasolják, hogy kezdődjön konzultáció az árudák és a törvényalkotók között a probléma megoldására.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

levi
Teljesen jogos és korrekt levél. Az emberek nem fognak tudni(!!) hétköznap elmenni teszem azt kertészeti dolgokat vásárolni. Ahogy a családok többsége is csak vasárnaponként tudott moziba menni vagy ruhákat, elektronikai cuccokat vásárolni, akár csak nézelődni.
bencemacska
@levi: És egyébként is én már kinőttem abból a korból, hogy - főleg kérésem ellenére - mások gondolkodjanak helyettem!
A kertészetek szerintem a Kádár rendszerben is nyitva tartottak, a szombat meg munkanap volt! Nyilván csak vasárnap vásárolhattam gyümölcs fákat!
papa.49
Toporzékol a harrach tata ,,nem lesz nyitva vasárnap semmi,, nem hát hülye mentő se lesz neked, meg kórház se, mert ők is misére mennek...
bencemacska
@papa.49: Nana, szerintem a VIP kórház (mentővel együtt) üzemelni fog!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.