Ha a kormány csökkentené a gimnáziumi férőhelyszámot, azzal a többre és jobbra törekvő családok százezreit fosztanák meg az anyagi boldogulás és a munkában való kiteljesedés lehetőségétől – írja friss tanulmányában az MTA.

A kormány folyamatosan arra hivatkozik, hogy miközben a rendszerváltás óta mindenki gimnáziumba akar menni, Magyarországon súlyos szakemberhiány van, és itt az idő újra megerősíteni a szakképzést.

Az MTA tanulányának összefoglalójában az Index azt írja, számokkal támasztják alá, hogy már az alapdiagnózis is téves: az elmúlt húsz évben a középfokú szakképzés gyakorlatilag végig állandó szinten volt. Nagyjából mindvégig ugyanannyian szereztek szakmai végzettséget, csak éppen a belső arányok változtak meg: nagyobb lett a szakközépiskolai és kisebb a szakiskolai létszám.

A szakközép ráadásul inkább juttat munkához: az ott érettségizők 4,8 százalékos átlagos munkanélküliségével szemben a szakiskolával rendelkezőknél 8 százalék volt az utóbbi időkben az állásnélküliek aránya. Közben pedig éppen azokban a szakmákban a legnagyobb a fizetéskülönbség, amelyekben a kormány és az oktatáspolitikára nagy befolyással lévő Iparkamara szerint nincs szükség érettségire. Eszerint legrosszabbul a lakatosok, forgácsolók, hegesztők, ipari és építőipari szerelők járnának – derül ki a tanulmányból.

Ha pedig a szakiskolákban megszerezhető szaktudás elavul, se fizetésben, se elhelyezkedési esélyeikben nem tudják tartani a lépést az érettségivel rendelkezőkkel.

117 hozzászólásarrow_drop_down_circle

miazavalami
@human: De lehet. Sőt még az is elképzelhető hogy nem tud elhelyezkedni a szakmájában. Az itteni ipari iskolások zöme elhagyja az országot.
Engem 3 okos gyermekkel áldott meg az ég. Mire a két nagy elvégzett mindnféle oskolát és sikerült nekik elhelyezkedni a gatyánk ráment. De az nem baj. Mire a kicsi odajut, hogy tanulni akar addigra összekapjuk magunkat. Jó nekünk a 15 év csotrogány is csak, döcögjön ki az udvarról. Van fogalmam arról mibe kerül egy gyerek kezébe diplomát adni. Sokaknak nem jut rá. Hiába van koli, hiába vannak ösztöndíjak , a szülő nélkül a kölyök éhen hal mire megszerzi.
Tehát aki csóró és van egy okos gyereke az a gyerek menjen szakmunkásnak. Az a gyerek aki esetleg ahhoz is hülye hogy estin 3 - ra leérettségizzen viszont diplomával a zsebében tűnik fel a munkaerő piacon , mert apuka tudja pénzelni éveken keresztül...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@szaboria1: (07:38) ...aliorum... - aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul! :)
szaboria1
@verőce21: Látom egy egész napodba telt míg észre vetted az elírt szót. De lényegére már nem reagáltál. Nem is kell, mert látom kevesen osztják meg itt a véleményed.
JAJMÁR
@verőce21: 22:00 Ne csak az árát nézd, az értékét is.
Rövid időn belül kiderül - akik közel vannak, már tudják, - hogy ez a "reform" padlóra küldte az oktatást.
A szülők aggódnak !

Drága, mert egy hatalmas - és inkább visszafogó - apparátust építettek rá, a tankönyvekről, igazgató-kinevezésekről, tanácsadó hálózatokról ne is beszéljünk.
Az oktatásban az előíró tantervek, ahol a pedagógus szabadsága csökken, veszik át a szerepet. Az oktatás minőségére nincsenek jelzőim.
Pl. A nyár óta gyakorolják az országos kompetenciafelmérés tesztjeit, - ami a szövegértés, gondolkodás képességét méri 4.,6.,8.o - 10 évre visszamenőleg fönt vannak a neten a feladatok - hogy majd a tanév végén jól megírják ! Így, az eredmény persze semmit nem ér, hamis lesz, de nem az a lényeg, hogy a gyereknek tényleg jó legyen a szövegértése. Az a lényeg, hogy az iskola jó helyen szerepeljen a nyilvános rangsorban, és kiálljon egy szóvivő a nyilvánosság elé, ahol bejelenti, a reform sikeres, az eredmények bizonyítják ! (Ez persze feltételezés, de a gyakorlás tény!)
"Az a szegény, aki a legszegényebb.."
Az kap ingyen könyvet,étkezést, aki rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosult. Ez a határ olyan alacsony, hogy pl. egy 2 gyerekes család, ahol az apa minimálbéres, az anya közmunkás, nem jogosult rá. Egy csomó olyan van, hogy 80 Ft-tal, 120 Ft-tal lépik át ezt a határt!

Az 50 % kedvezmény jövedelemtől függetlenül jár a 3 v. többgyerekes családnak, (A gazdag családoknak is) A 2 gyerekes szegény családokat pedig újabb gyerek születésére ösztönzi.
Drága az oktatás, mert különórákra kell járatni a gyereket, vagy magániskolába, netán egyházi iskolába íratni, ha a szülő jól akarja "hajtogatni a gyereke ejtőernyőjét", hogy az majd jól és sikeresen "ugorjon" ! A közoktatás ehhez nem nyújt érdemi segítséget.
verőce21
@szaboria1: (03:58) Mert ugyanolyan tanulatlan kommunisták, mint Te vagy Kedves.(Sajnos, jól meg vagytok becsülve anyagilag, jó nyugdíjjal.)
verőce21
@JAJMÁR: (10:57) Nem nagyon akarok vitába szállni, amit írtál, de az oktatást az SZDSZ oktatáspolitika tette a sírjába. És most ott forog.
Sajnos négymillió segélyes cigány országa leszünk hamarosan, ez nagyobb gond.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.