Nagy változások jöhetnek 2015-ben a színházi világban, ha a fővárosi vezetés továbbra is gyökeresen átalakítja Budapest színházi életét.

Tavaly még csak a Vígszínház sorsa foglalkoztatta a közvéleményt, idén a Katona és a Radnóti is terítékre kerül, a folytatás pedig kétséges lehet – írja az Index.

A fővárosi önkormányzat öt színház sorsáról dönthet idén: a Budapest Bábszínház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, az Örkény Színház, a Szabad Tér Színház és a Vígszínház ügyvezető igazgatói pályázatának kiírása már megtörtént, négy pályázatra már meg is érkeztek a nevezések. A Radnóti és a Katona igazgatói posztjára is pályázatot írnak ki idén, ugyanis Bálint Andrásnak és Máté Gábornak is lejár a mandátuma 2016. január 31-én, A Bárka Színházban pedig  nemcsak az igazgatói szerződés járt le, hanem fenntartó sincs már jó ideje.

A pályázatokat véleményező szakmai bizottságba a fővárosi közgyűlés Hassay Zsófia, VI. kerületi fideszes polgármestert és Orbán Gyöngyi, soroksár alpolgármesterét delegálta. Egyébként Dörner György és Nemcsák Károly igazgatói kinevezését is egy Orbán Gyöngyi által vezetett szakmai bizottság vitte keresztül. A portál szerint Eszenyi korábbi kihívója, Balázs Péter ezúttal nem pályázik: épp a napokban erősítette meg, hogy harmadszor is indul a szolnoki Szigligeti Színház igazgatói posztjáért, júniusban ugyanis ott is lejárt az igazgatói kinevezés, január elején már ki is írták a pályázatot.

Kemény év lesz: öt színház sorsáról dönt a főváros

A Radnóti színház esetében többen úgy vélekednek, el fog bukni a hatalom elleni harcban – a Magyar Narancs szerint több jobboldalhoz köthető jelölt kinézte már magának a kis színházat. Valló Péter rendező is úgy nyilatkozott korábban, tartanak a politikai döntéstől:  „Függetlenül attól, hogy a kritika éppen divatban tartja vagy sem a Radnótit, Budapestnek van olyan európai értelmisége, amelyik az élete szerves részének tekinti ezt a fajta színházcsinálást, és hűségesen jár hozzánk. A fővároson múlik, hogy fenn akarja-e tartani azt a színházi gondolkodást, amit a Radnóti képvisel, vagy nem.”

Az eddigi igazgatóváltások nem jöttek be túlságosan a fővárosnak, minden olyan színházban, aminek az élére új igazgató került, visszaesett a nézőszám – írja az Index, hozzátéve: a Nemcsák Károly vezette József Attila Színház fizető nézőinek a száma 116 ezerről 76 ezerre esett vissza az igazgatóváltás után, az Újszínházé pedig 73 ezerről 43 ezerre esett, pedig Dörner György még keresztet is faragtatott a színházba. A Nemzeti nézőszáma pedig az Alföldi-korszakhoz képest harmadával csökkent, azaz 40 ezer néző pártolt el a színháztól.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

73
Nesze neked kultúra!A fityesz diktatúrában nem kellenek színházak,csak birka aklok.
keresztapa
Budapestnek elég két színház, egy Budára - egy Pestre, és nincs vita, azon,hogy hányat kell bezárni, az álmuk megvalósításához a lakosságnak, hisz az álmuk valóra válásáért vállalták az ott létet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.