Október közepe óta csak kényszerből kap gázt a szegedi távhőszolgáltató. Az energiahivatalnak kellett kijelölnie egy gázkereskedőt, hogy ne maradjon fűtés és melegvíz nélkül 28 ezer lakás, mert az addigi gázszállító az orosz-ukrán konfliktusra hivatkozva felmondta a további teljesítést.

A helyzet pikantériája, hogy a távhőszolgáltató és az eredeti gázszállító ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz tartozik. A Szegedi Hőszolgáltató Kft.-ben éppúgy a Fidesz-közelinek mondott Pomázi Csaba érdekelt, mint az ausztriai bejegyzésű Energo-Trade GmbH-ban – írja a vs.hu.

A probléma ráadásul, hogy két héten belül lejár az ideiglenes gázszállításra kijelölt FGSZ Földgázszállító Zrt. megbízatása, és bár azt még meg lehetne hosszabbítani, a Szegedi Hőszolgáltató a jogsértő tulajdonosváltás miatt így is elveszítheti a működési engedélyét, a kisebbségi tulajdonos ugyanis szeptemberben eladta 49 százalékos üzletrészét az ugyancsak Pomáziékhoz tartozó Energott Kft.-nek csak elfelejtett szólni az önkormányzatnak és az energiahivatalnak – az önkormányzatnak pedigelővásárlási joga lett volna az üzletrészre.

Időközben elérkezett a városban az önkormányzati választás, és Botka László baloldali többségű testületet kapott.

Az új összetételű testület novemberben tucatnyi városi céget fejezett le, köztük a hőszolgáltatót is. Itt azonban kettős ügyvezetés van, egyik főnököt az önkormányzat, másikat Pomáziék küldik. Ezen kívül minden egyes döntéshez legalább 75 százalékos egyetértés kell, vagyis Pomáziék beleegyezése nélkül semmi sem történhet.

Így tehát most csak az önkormányzatot képviselő ügyvezetőt, Martonosi Istvánt tudták meneszteni, helyére a szegedi egyetem ásványtani tanszékének tudományos főmunkatársát, Kóbor Balázst nevezték ki. A város egyúttal bíróságon támadta meg az elővételi jogának a kikerülését.

Közben az energiahivatal is lépett a tulajdonosváltás elmulasztott bejelentése miatt, és határozatban szólította fel az érintetteket, hogy állítsák vissza az eredeti tulajdonviszonyokat. Ezt viszont Pomázi Csabáék támadták meg a bíróságon – írja a vs.hu.

A portál szerint Pomáziék cégei a távhőszolgáltatókból nem csak azon az ágon részesülnek, hogy a megtermelt nyereségből kiveszik maguknak az osztalékot, hanem a távhőszolgáltatóknak nyújtott szolgáltatásokkal is Pomázi-cégek járnak jól. Ahogy a gázszállító is egészen novemberig az Energo-Trade volt, úgy például a távhőszolgáltatók követeléseit is az üzleti körükből származó cég, a Global Faktor Zrt. intézi, amelyben Pomázi üzlettársa, Neszmélyi György felügyelőbizottsági tag.

Ezen kívül 1-2 milliárd forint uniós fejlesztési forrással mindenképpen számolhat a cég. Az Energott ugrásra készen áll, hogy saját cégcsoportjának tagjaival biomassza-erőművet építsen a szegedi lakótelep mellé, ahogy ezt Szolnokon vagy Szekszárdon is tették, a szocialista városvezetők pedig a geotermiára esküsznek.

Kóbor Balázs, az ügyvezető a vs.hu-nak elmondta, megvan rá az esély, hogy a Szegedi Hőszolgáltató heteken belül tönkremegy. A bankok is csak legfeljebb akkor finanszíroznák a veszteséges működést, ha százszázalékosan köztulajdonban lenne a cég. A VS.hu kereste Pomázi Csabát is, de ő nem reagált a kérdésekre.

Viszont további csavart okoz a helyzetben, hogy az Orbán-kormány az ilyen helyzetekre találta ki a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdasági társasággá nyilvánítást. Ez egyből egy állami felügyelőbiztos kinevezésével jár.

Az csak a későbbiekben dől el, hogy az eljárás végére a cég megmarad, vagy felszámolják-e, illetve mi lesz az eredeti tulajdonosokkal. Így elbukhatják a cégvezetést a szocialisták is, de akár a Simicska-közeli Pomázi Csaba is.

Viszont mire ez a jogi procedúra lezajlik, már megszülethet a nagy állami közműszolgáltató cég. Hiszen a kormány január végéig adott időt az illetékes minisztereknek arra, hogy megvizsgálják, miként lehet a távhőszolgáltatókat is bevonni az állami közműcégek körébe. Ezen a területen túl nagy ellenállásra nem kell számítaniuk, hiszen a rezsicsökkentés és más energiaszabályozók miatt a távhőszolgáltatók többsége szerte az országban veszteséges, illetve csak az energiahivatal nehezen követhető gázárkompenzációs támogatásával tud talpon maradni – írja a vs.hu.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.