A magyarországi bevásárlóközpontok közül többnél is úgy kalkulálnak már, egyáltalán nem fogják felhúzni a rolót vasárnap, ugyanis az a pár üzlet, amely nyitva maradhatna aznap, nem fogja tudni kifizetni a rá eső nagyobb költségeket.

Közeledik a határidő, március 15-től pár kivételtől eltekintve a boltoknak be kell zárniuk vasárnap – emlékeztet a hvg.hu. Egy, a portál által megkérdezett kelet-magyarországi pláza üzemeltetési igazgatója elmondta, még tárgyalnak a bérlőkkel, de egyre biztosabbnak látszik, hogy mivel a fő bérlőiknek be kell zárniuk vasárnap, ezért nagy eséllyel a többiek sem maradnak nyitva. Azoknak a plázáknak, ahol mozi is található, megéri nyitva tartani, de ahol nincs mozi, vagy kevésbé forgalmas helyen fekszik, egy-egy étterem, pékség vagy virágüzlet miatt nem éri meg vasárnap felhúzni a redőnyöket.

Az egyik legnagyob budapesti pláza, a WestEnd képviselője elmondta, ők szerencsés helyzetben vannak, egyrészt frekventált helyen, másrészt mozijuk is van, így március 15. után is nyitva tartanak majd vasárnaponként.

Balatoni Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének (MBSZ) főtitkára a hvg.hu-nak elmondta, az ünnepnapi zárva tartáshoz képest a vasárnapi rácslehúzás abban különbözik, hogy míg eddig évente 10-11 ünnepnapon nem nyithatott ki a boltok nagy része, ehhez például idén hozzájön még 47 vasárnap, ez a fogyasztókat is teljesen megbolygatja. Az ünnepnapos és vasárnapi forgalmakat pedig nem lehet igazán összehasonlítani az MBSZ főtitkára szerint, mivel például egy nyári ünnepnapon kevesebben térnek be a plázákba, míg egy esős őszi vasárnapon már többen.

Nagy különbség lesz az is, hogy a vásárlóknál hogyan csapódik majd le a vasárnapi zárva tartás, mennyire lesz egyértelmű, hogy hol, mi lesz nyitva, és így mennyire tudnak majd otthonról felkerekedni. Az MBSZ főtitkára szerint, bár forgalom-visszaesésre összességében nem számítanak, hiszen akik a bevásárlóközpontokba jártak eddig, azok nem igazán fognak áttérni a kisboltokhoz,  csökkenhet a plázákban eltöltött idő, ezzel pedig kevesebb impulzusvásárlás is járhat. A vasárnapi forgalom jelentős része pedig a már amúgy is zsúfolt szombatra helyeződhet át.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a portálnak elmondta, érdekes helyzetben lesznek az útszéli árusok is. Ha felhúznak egy sátrat vagy bódét, és onna árulják a dinnyét, az már üzletnek minősülhet, és akkor vonatkozik rá a zárva tartás. Ha csak napernyő mellől árul, semmi akadálya nem lehet az árusításnak. De viszont, ha valaki a csomagtartójából kínálgatja a portékát, akkor az meg már mozgóbolt, ami szintén tilos vasárnap.

Kínosak lesznek az olyan vis maior helyzetek is, mint például egy vízcső elrepedése, amit ugyan lenne, aki megjavít, de ha a kivonuló szerelőnek nincs megfelelő alkatrésze vasárnap, akkor bizony várni kell a szereléssel hétfőig.

42 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
én a templomokat is bezáratnám vasárnap.
El lehet intézni a gyónást meg az ostyaevést szombaton is.
Vasárnap reggelre legalább nyugodtan le lehet kapargatni az ember szájpadlására felragadt darabokat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kkalman
@simmering73: A népszavazást törvényes keretek között meg tudják akadályozni. ennek mikéntjét már leírtam a "Vasárnapi zárva tartás: Demján népszavazási kérdését is elbuktatták" cikknél, de megismétlem. Egy adott témában egyszerre csak egy kérdőívet lehet beadni a választási bizottsághoz elbírálásra. Ha azt elutasítják, akkor kilencven nap múlva lehet újra beadni egy kérdőívet ugyanabban a témakörben. Ki tudja, mikor jár le másodpercre pontosan a kilencven nap? Csakis a fideszesek, akik abban a pillanatban beadnak egy alaki hibás nyomtatványt, amit természetesen elutasítanak, és jegelik a témát újabb kilencven napra. És ezt lehet ismételni ahányszor akarják. Ezzel a módszerrel meg tudják akadályozni az olyan népszavazásokat, amelyek számukra kedvezőtlen eredménnyel zárulnának. És mindezt törvényesen teszik, mert így alakították át a népszavazásról szóló törvényt.
agnes200
1.) Tényleg nonszensz, hogy erről miért nem lehet népszavazást kiírni, amikor arra hivatkozva hozták meg a törvényt, hogy ez lesz jó nekünk. Néha már tényleg olyan az egész parlament, mintha csak a mi szivatásunkra lenne.
2.) Egy fix: a barátom hugának márciustól megszűnik az állása emiatt. Ruhaboltban dolgozott, de a pláza nem fog kinyitni vasárnaponként, ezért a cégnél, ahol dolgozik, leépítenek.
mate03
@orogordog: Ahol dupla áron vásárolhatsz!
kkalman
@agnes200: A barátod húga lesz az első fecske, amelyik "nyarat csinál".
Nem tudom, miért nem hiszel qrmányunknak, mikor megmondták, nem lesznek elbocsátások a kereskedelemben. :-(
verőce21
@miazavalami: @JAJMÁR: Már régebben (kb. fél éve), beírtam ide linkkel is alátámasztva, a plázák jövője nem a nagy super-, és hipermarketekben van. Foglalkoztak ezzel már Napnyugati szociológusok és közgazdászok is, hanem a sok kisebb méretű, utcákkal szabdalt bevásárló egységeké.
Valami hasonló, mint a török bazárok voltak mindig is.

A jelenlegi hatalmas csarnokokba már közel félévtizeddel korábban fedett urnatemetőket és krematóriumokat képzeltem el, ahol a temetési szertartásokat időjárástól függetlenül lehetne megtartani. Még a halotthűtők is rendelkezésre állanak a mindenhol megtalálható nagyáruházi hűtőkamrák helyén. Rendelkezésre állnak a gyorséttermek is halotti torok megtartására. A települések kegyeletteljesebben tudnák kezelni a szociális temetéseket is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.