A rendőrség visszautasítja az Ökotárs Alapítvány állításait, és hangsúlyozza: feladatait pártbefolyástól mentesen látja el.

Ezt az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a honlapján tudatta csütörtökön, arra reagálva, hogy az Ökotárs a Budai Központi Kerületi Bíróságnak az alapítvány panaszának helyt adó határozatával kapcsolatban aggasztónak nevezte, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda "egyértelmű politikai nyomásra törvénysértő házkutatást, lefoglalást hajt végre" Magyarországon.

A Budai Központi Kerületi Bíróság múlt pénteki határozata szerint törvénysértő volt az Ökotárs Alapítvány székhelyén és munkatársainál végzett tavaly szeptemberi házkutatás, mert hiányzott a kényszerintézkedés általános feltétele.

Az alapítvány csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében üdvözölte a Budai Központi Kerületi Bíróság határozatát. Azt írták: a jogállamiság elveinek és betűjének betartása és betartatása a garancia arra, hogy hasonló eset ne ismétlődhessen meg. Hozzátették: elvárják a mindenkori kormánytól, hogy az állami szerveket ne használja politikai nyomásgyakorlásra, mert ezzel a demokrácia szenved kárt.

A rendőrség közleményében hangsúlyozta: kategorikusan visszautasítja az alapítvány közleményét, amelyben politikai nyomásra történő eljárásnak minősíti a december 19-éig ellene folytatott nyomozás során végzett házkutatást és lefoglalást.

Az ORFK kiemelte, hogy feladatait a rendőrségről szóló törvény előírásainak mindenben megfelelően, pártbefolyástól mentesen látja el.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében tavaly szeptember 8-án tartott házkutatást az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában és a szervezet két munkatársának lakásán. Ennek során iratokat, számítástechnikai adathordozókat foglaltak le. A házkutatás ellen az érintettek – az alapítvány, Móra Veronika igazgató és Foltányi Zsuzsa kurátor – panaszt tett.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.