Megkérdezték tőle, miért lett politikus, milyen stresszkezelési tippeket adna és azt is, hogy mit gondol Orbán bevándorlás ellenes retorikájáról.

Merkel a hallgatók kérdéseire elmondta, a '89-es békés forradalom nélkül sosem lett volna politikus. Akik szintén politikai babérokra törnének, azoknak először érdemes lediplomázni, gyakorlatot szerezni, mert jó, ha nemcsak a politikához értünk. Az embernek hinnie kell önmagában, mennie kell az útján, nem szabad hagynia, hogy legyűrjék, de megsértődni sem szabad, ha veszít. Nem szabad azt hinni, hogy azért vesztettünk, mert nők vagyunk, ez férfiakkal is előfordul.

Erről beszélgetett Merkel a diákokkal az Andrássy Egyetemen

A kancellár szerint a stressz ellen jó, ha az ember jókedvvel, örömmel, kíváncsisággal teszi a dolgát, a terhelés gazdagíthat. Emellett ügyelni kell az elég alvásra, mozgásra és elég időt kell tölteni a jó levegőn is. Néha pedig van, hogy bátornak kell lenni és nemet kell mondani. Merkel egyébként ha ki akar kapcsolódni, akkor például főz, komolyzenét hallgat, könyvet pedig utoljára egy hete olvasott betegen Boticelli Prima Vera című képéről.

A német energetikai fordulat kapcsán azt mondta,  minden ország a maga útján kell, hogy járjon. Ami mindenképpen segít, az az, ha az újonnan épülő házakat jobban szigetelik és figyelnek a közlekedésnél is a környezetvédelemre. Németország sok pénzt fektetett a megújuló energiákba, a példája után a kezdeti nehézségek hibáit már más országok kiküszöbölhetik.

Merkel szerint az euró egy politikai projekt, de csak akkor lehet sikeres, ha rendben tartjuk és jó valutává válik. Így ugyanis csökkenhet a háborúzás veszélye. Ugyanakkor azt is hozzáfűzte, nem kell minden tagállamnak egyformává válni és mindent irányítást átadni Brüsszelnek, de igenis van, amit meg kell beszélni közösen.

Erről beszélgetett Merkel a diákokkal az Andrássy Egyetemen

Orbánról azt gondolja, hogy ő egy olyan kolléga, akivel meg lehet beszélni dolgokat vagy éppen vitatkozni róluk. Merkel ismét elmondta, hogy nem szabad tartani a civil társadalomtól, sem pedig a médiától. Orbán bevándorlóellenességére nem reagált, de arról beszélt, hogy az EU maga is felfogható egy nagy bevándorlási projektként.

Merkel arra is kitért, az országoknak szabadon kell dönteniük. Pl. meg kell próbálni tető alá hozni, hogy Ukrajna egyaránt jóban lehessen az EU-val és Oroszországgal is. Mindennek az alapja, hogy nagyon sokat kell beszélni egymással. Az Amerikával való közös NATO-szövetségről pedig azt gondolja, Európa biztonságának az egyik alapja.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Merkel "...azt is hozzáfűzte, nem kell minden tagállamnak egyformává válni és mindent irányítást átadni Brüsszelnek..." - itt azért már Orbánnak helyeselt.

"...Orbánról azt gondolja, hogy ő egy olyan kolléga, akivel meg lehet beszélni dolgokat vagy éppen vitatkozni róluk..." - ez sem puszta udvariassági gesztus.

"...az EU maga is felfogható egy nagy bevándorlási projektként." - ezek pedig kifejezetten Orbán szavai, a gazdasági bevándorlás felfogásáról az Unión belül. :)
Dr. Felipe
"Merkel a hallgatók kérdéseire elmondta, a '89-es békés forradalom nélkül sosem lett volna politikus. Akik szintén politikai babérokra törnének, azoknak először érdemes lediplomázni, gyakorlatot szerezni, mert jó, ha nemcsak a politikához értünk"

Ami a csuti bugrisról nem mondható el mert gyakorlatot nem szerzett és ráadásul a politikához sem ért, csak az emberek hülyítéséhez, na meg a harácsoláshoz.
Clavigo
@Dr. Felipe: Kiegészíteném...talán még a felolvasás az erőssége..:),,ha éppen nem a száját nyalogatja,egész jól meg lehet érteni..:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.