A fideszes Gulyás Gergely szerint az illiberális demokráciával kapcsolatos újságírói kérdés megválaszolásakor a nagykoalícióban kormányzó Angela Merkel német kancellárnak országa "belpolitikai adottságait" is figyelembe kellett vennie.

Az Országgyűlés alelnöke, a törvényalkotási bizottság elnöke azzal kapcsolatban nyilatkozott az MTI-nek, hogy Angela Merkel az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott hétfői budapesti tárgyalást követő sajtótájékoztatón kérdésre közölte: az illiberális szóval a demokráciával összefüggésben nem tud mit kezdeni. A kancellár azt mondta, beszéltek a demokráciáról, annak sajátosságairól, és ezt a párbeszédet el kell mélyíteni, mindazonáltal meglátása szerint a demokrácia gyökerei mindig is a liberalizmushoz kapcsolódtak.

Gulyás Gergely megjegyezte, hogy az illiberális demokráciával kapcsolatos kérdést egy német újságíró, a Frankfurter Allgemeine Zeitung újságírója tette fel a kancellárnak. "Nyilvánvaló, hogy ennek belpolitikai vonatkozásai vannak, és a kancellárnak erre is tekintettel kell lennie, hiszen ebben a ciklusban Merkel nagykoalícióban kormányoz, míg az előző ciklusban a liberális FDP-vel kormányzott. Tehát nyilván ő a válaszában ezeket a belpolitikai adottságokat is figyelembe kellett, hogy vegye" – mondta a fideszes politikus.

Arra a felvetésre, hogy Angela Merkel a társadalmi párbeszéd jelentőségét méltatta a tájékoztatón, Gulyás Gergely úgy reagált: egyetért azzal, hogy fontos a párbeszéd, ennek sok formája van, és a magyar kormány a párbeszéd számtalan formájával élt is az elmúlt években, és él most is.

"Mi ezeknek a hangsúlyozását önmagában nem tekintjük kritikának" – tette hozzá.

A kormánypárti képviselő összegzésként úgy értékelt: elismerést jelent a magyar politikának, hogy a német kancellár Budapest vendége volt. Ez szerinte egyértelműen cáfolja azokat az ellenzéki vádakat, amelyek az elmúlt egy-másfél évben "valamiféle elszigeteltséggel kapcsolatosan megfogalmazódtak".

A hétfői Orbán-Merkel-sajtótájékoztatót követő ellenzéki reagálásokat Gulyás Gergely úgy kommentálta: az ellenzék nem tudja beismerni a korábbi állítások valótlanságával kapcsolatos kudarcot.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
@abacs62: Szerintem ebben az országban megtalálod.
abacs62
Kedves kommentelők. Hol keressem az "illiberális" kifejezést, a "rabóhorda" szótárában, vagy valahol máshol? Addig már eljutottam azt jelentheti, "illegális liberalizmus"
JAJMÁR
@abacs62: Szerintem ebben az országban megtalálod.
JAJMÁR
Nagy esze van ennek a Gulyásnak... és ezek hoznak döntéseket :(
nyanya001
"A korrmánypárti képviselő összegzésként úgy értékelt: elismerést jelent a magyar politikának, hogy a német kancellár Budapest vendége volt. "
Amilyen sík hülye vagy sikernek könyveled el !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.