Az Országos Széchényi Könyvtár köztudottan súlyos anyagi gondokkal küzd, mégis volt 55 millió forintjuk az idei világkiállításhoz kapcsolódó filmekre, legalábbis az OSZK honlapján található Üvegzseb szerint.

A Milánói Világkiállításra május 1. és október 31. között kerül sor, magyar programban pedig nem található olyan elem, ami az OSZK feladatköréhez kapcsolódna, és az OSZK feladatai között sem található a világkiállításhoz kapcsolódó filmek készíttetése – írja az atv.hu.

A kiadás azért is érthetetlen, mert az intézmény súlyos anyagi gondokkal küzd, legalábbis erről beszélt tavaly augusztusban a főigazgató. Tüske László azt mondta, hogy a katasztrofális informatikai háttér megújításához sürgősen 900 millió forintra van szükség. Ehhez képest tíz nappal később 55 milliós szerződést kötöttek a CinemaStar kft-vel a világkiállításon való részvételhez.

Edőcs Tamás, az egyik cégtulajdonos elmondta: nem ismeri részletesen az OSZK-val kötött szerződés tartalmát, mivel ő csak zenei szerkesztőként vesz részt a produkcióban. Tudomása szerint 9 vagy 10 film készül, melyeket Kabay Barna rendez. Edőcs ezt követően megadta Kabay email címét, ám a rendező egy hete nem válaszol kérdésekre.

Tüske László, az OSZK főigazgatója pedig elég tömören válaszolt az atv.hu kérdéseire:

K: Miért támogatja az OSZK a világkiállításhoz készülő filmeket?

Valójában ki készíti a filmeket? Nem tartja furcsának, hogy a szerződött cég tulajdonosa ennyire tájékozatlan?

Hány film készül, egyenként milyen hosszúságúak, és mi lesz a tartalmuk?

Áttekintve az elmúlt évek kiadásait, 55 millió forint kirívóan magas összeg az intézményhez nem kapcsolódó projekt támogatására, ráadásul köztudott, hogy az OSZK súlyos pénzhiánnyal küzd: Ezek tükrében mivel magyarázható a filmek támogatása?

V: Az Ön kérdésében szereplő filmek nem támogatási konstrukcióban készültek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.