Orbán Viktor politikai krédója első nyilvános fellépésétől kezdve a bátorság köré szerveződik, tevékenysége pedig azok szemében vált szálkává, akik a status quót, vagyis előjogaikat féltik – mondta a XXI. Század Intézet keddi budapesti konferenciáján Schmidt Mária, a tudományos műhely és a helyszínt adó Terror Háza Múzeum főigazgatója.

A miniszterelnök krédója "stratégiai gondolkodás, alapos mérlegelés, döntés, cselekvés, makacs kitartás és állhatatosság. De mindenekelőtt bátorság" – emelte ki a történész, aki arról beszélt, hogy "az amúgy is bírálók" megrettentek, mert "pont az ő hivatali idejük alatt kell azzal szembesülniük, hogy a 300 éve folyamatos haladásban, növekedésben lévő Nyugat megtorpanni látszik".

Mint mondta, miközben a liberális demokrácia általuk palástolni kívánt válságtüneteket mutat, új erőközpontok jelennek meg, amelyek "megszabják lépéseiknek ütemét, irányát".

Schmidt Mária kijelentette, a magyar miniszterelnököt azért támadják, mert attól tartanak, hogy tettei, amelyeknek külföldön is akadnak követői, precedenst jelentenek.

Szavai szerint bátorság kellett ahhoz, hogy Orbán Viktor belássa: a 21. században nincs jelentősége a hagyományos bal- és jobboldali felosztásnak, mert ezek életképes részeit egybegyúrva kell a kor konzervatív néppártjának az új körülmények között is érvényes modern politikát teremtenie.

Orbán Viktor hátat fordított a Nyugat "semmitmondó metanyelvének", helyette "gondolkodásra hívja hallgatóit, mert ő is gondolkodik; kérdései vannak, amikre válaszokat keres", eközben pedig pánikreakciókat vált ki azon nyugati vezetőkből, akik "nem politikusok, hanem politikai menedzserek", a jó és a rossz közötti választás helyett pedig a politikai korrektség nyelvét használják – mondta Schmidt Mária. Szerinte a populistának nevezett, elitellenes erők európai térnyerését támogatja, hogy a 2008-as válság kezdetén a hatalmon lévők elengedték a középrétegek kezét és kitartottak a neoliberalizmus mellett.

Megadja Gábor eszmetörténész szerint a liberális demokráciából hívei "politikai vallást kovácsoltak", a magát az igazság birtokosának vizionáló értelmiséget zavarta a pluralizmus. A 2010-es kétharmados győzelemhez arra is szükség volt, hogy míg a baloldal az értelmiség véleménye felé fordult, a jobboldal az emberek problémáira keresett választ – tette hozzá.

Szánthó Miklós jogász arról beszélt: 2010 után nem állt fenn alkotmányozási szükség- vagy kényszerhelyzet, de "nem politikát csinálni való", aki nem él az erre megadott kétharmados többséggel, különösen, hogy a kilencvenes évek óta egyetértés volt abban, hogy új alkotmányt kell elfogadni, ha abban nem is, mi legyen ennek a tartalma.

Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint a 2010 óta történtek kapcsán "gazdaságpolitikai fordulatról beszélhetünk", mivel az Orbán-kormány nem fogadta el elődei felfogását, hogy választani kell a növekedés és az egyensúly között, és cselekedett, hogy mindkét tényező érvényesülhessen.

Békés Márton történész azt emelte ki: a kormányzat szakított az általa liberális dialektusnak nevezett politikai korrektséggel, ami a szavak szintjén is száműzi, ellehetetleníti a vitákat, és érthetővé tette a politikai nyelvet.

Flashmobot rendezett a fórum kezdete előtt a helyszínen a DK; Gy. Németh Erzsébet fővárosi képviselő arról beszélt: azért találó a konferencia helyszínválasztása, mert 2010 óta az ország "tényleg a terror háza lett". Aki nem menekült külföldre és nem áll be a sorba, azt ellehetetlenítik – tette hozzá az ellenzéki politikus.

66 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
Na, hogy ezekkel szemekkel te ezt így látod drága mariska, azt nem csodálom.
Dr. Felipe
"Amit Orbán tett, minden bejött"

Eddig. Eddig minden mocskossága bejött amit tett de nem lesz ez mindig így.
papa.49
A hazugovics meg a bátorság, mint Makó, meg Jeruzsálem...
mariaberta
Régóta tudjuk, hogy "szépséges Máriánk kissé ferdén látja a világot és abban bölcs vezérünket.
lópicigáspár
@lampa laz: Egy szemszögből lát Matolcsyval! :-)
1magyar
Bejött! A bankokat is addig szívatta, míg rohadt jól jártak. Riogatta őket a devizahitelsekkel, megemelték a banki árakat, közben a meghosszabbított szerződésekkel további évekre biztosította nekik a nagy bevételt, most megegyezett velük de a bankok nem veszik vissza az áraikat. Cserébe hiteleznek, mondják, de ez is csak a bankok biztos bevételét jelenti. Közben ment és megy a néphülyítés. Na meg a 15 %-os állami részvét semmi beleszólási jogot nem jelent a bankok életébe.
papa.49
@mariaberta: Talán szerelmes a hazugovicsba, vigye legyen az övé egyedül!!!
dömdödöm
Eléggé merész úgy történelmi sikertörténetet zengeni valakiről amikor még nem tudjuk hogy mi lesz a vége , leírni a nyugatot melynek brendjei legendásak és mai napig életben vannak ,(szemben a miénkel amit modszeresen tettek tönkre és azok is alaposan benne voltak akikről ma örömódát énekelnek ), tecnologiai fejlettsége 80 évvel előzi a miénket :-(((((((((
1magyar
A munka törvénykönyvét is úgy átírták, hogy a havi 70 ezer ft-ért rabszolgamunkát kell végezni, teljes kiszolgáltatottságban. Ez is bejött nekik.
dömdödöm
pofajáratásban ,önfényezésben, észosztogatásban nyugatelőzők a szóbanforgó emberrel az élen :-(((((((((((((((((((((((((((
Senara
A miniszterelnök krédója "stratégiai gondolkodás, alapos mérlegelés, döntés, cselekvés, makacs kitartás és állhatatosság. De mindenekelőtt bátorság" ...Mind stimmel és mindegyik dicséret ráillik Sztálinra , Rákosira , a többi hasonszőrűre .
1magyar
A rezsicsökkentés is a milliárdosoknak nagyon bejött.Akinek meg fűtésre sem telik, megfagy az otthonában.
MET nevű cég meg lenyúlja a gáz árából évi 50 milliárdot??? Nem az államnak járna az is?
bencemacska
Nem vak (ez a ló!) , hanem bátor! Mondta a kupec, mikor lova neki koppant a falnak!!!
1magyar
Most a bankok is hurrázhatnak, a munkaadók is itt csak az átlag dolgozó állampolgár és a sok munkáját veszített embernek nem jött be semmi.
bencemacska
Most akkor már OV uralma a múlté? Tudtommal a történészek a múlttal szoktak foglalkozni! Én így tanultam! Kérjem vissza az iskolapénzt?
Vagy a bandzsa marcsa becsapott bennünket?!
Nil
Hitler is nagy stratéga volt és be is jött neki minden - egy ideig
ez a nő meg eltűnhetne már a múzeumával együtt-de ha már kell egy ilyen akkor kezdhetik gyűjteni az ov relikviákat és fényképeket pl ahogy az éhezők sorban állnak a Blahán, stb
nemkati
Az összes idézett beszédéből két dolgot lehet leszűrni: mivel nem ostoba szájjártatók, csak azt lehet feltételezni, hogy világosan látják a folyamatokat, vagy akár 0rbán, akár a kormány, akár az ellenzék motivációit, de nem érdekük az igazi okokat és motivációkat feltárni, tehát ordenáré módon hazudnak. Ugyanakkor, mivel érdekük a kormányt hatalmon tartani, ugyanígy érdekük az ellenzéket negatív színben feltüntetni, róluk is gátlástalanul hazudnak.

Megintcsak ugyanaz a jelző jut eszembe különösen Schmidt Máriáról, de a többi XXI. Századi nagyokosról is: aljas beszédet mondtak, és minden szavukat cáfolni lehet, de ehhez nincs kedvem, mert a levegőbe beszélnék.

Rettenetesen elkeserítő, hogy ilyen embereknek hatalmuk van ma Magyarországon bármilyen tereületen is, de különösen a véleményformálásban. Csak abban reménykedek, hogy az utókor a helyükre teszi ezeket a szemeteket. Bár, a jelen értékelései sem nyugtatnak meg, a mai nemzedék, mint az elődök utókora, sem tud minden múltbeli személyt és eseményt oda sorolni, ahova valóban való.
bencemacska
@1magyar: ma, 19:15

"Az állam én vagyok" - mondta OV és felvette az osztalékot S.M éljenzése mellett!
nemkati
@bencemacska: S.M. nagyon sok pénzt, elismerést és kedvezményt kapott 0rbántól, hogy ennyire az egekig magasztalja ezt a gazembert. Ennek a nőnek már nagyon korpás a haja!
Toby
A kancsinak új szemeket ígértek orbáncék ?
libellle
Mit ir ez széllökött? orbán crédója??? orbánnak kérem nincs crédója!!!
bencemacska
@nemkati: ma, 19:31

ilyenkor megy el a kedvem mindentől, még az élettől is!!!
nemkati
@bencemacska: Ilyenkor nekem is. Csak akkor jön meg, amikor kihagy az agyam, és elfelejtkezem a politikáról, 0rbánról és csatolt részeiről. Fel a fejjel! Sose volt úgy, hogy sehogyse lett volna. :))
Don Quijote
@A Tündik bündije: Nem kicsit, nagyon :-))
Aki Én
Mit sem ér a butaság, szervilizmus nélkül. Az a legszomorúbb, hogy vannak bőven, akik vevők az ilyen ostoba nyalóka szövegre. Amikor az ország negyede akar egy vezetőt, azt nem nevezném sikernek. Az elhazudott, ám de romló adatok sem őt igazolják.
volvós
Szüz Mariska !!!
Miért nem bútorozol össze a Matolcsigyurival ??
Olyan jól elbeszélgetnétek " négyszemközt" ...
kkalman
Ezt a némbert a vezírrel együtt bezárnám egy vitrinbe, és mutogatnám a Terror Házában.
coni
Ha már ilyen lendületben van a ténsasszony rendezhetne egy kiállítást a bandának, nehogy feledésbe merüljön a művük.
Souky Sanjay
Igazad van.Minden bejött.Az emberek az éhhalál szélén.Az is bejött.Az ország nyugat helyett kelet felé veszi az irányt.Az is bejött.Nem ezért szenvedtek meg a szüleink,meg mi sem.Titeket csak egy dolog érdekel.A pénz.Sem embert,sem Istent nem ismertek.Vigyázz,mert el fog jönni az a nap,amikor te is lógni fogsz.
volvós
@kkalman: 23:36
ha már egy másik cikknél kinai neveket adtatok , akkor ez a Mariska
" csaka csö csecsüng " :-)))
human
"tevékenysége pedig azok szemében vált szálkává, akik a status quót, vagyis előjogaikat féltik"
Mégis kekre gondolt ez a tisztánlátó orbánista? A létminimum alatt élő magyarok millióira? Ők szoktak hétvégenként status quót-al jól lakni kacsapecsenye helyett.
bakegya
Nem hiába olyan bandzsa ez a mari-nyugodtan kenheti a terrorháznak a falára a ge---t amit a fijjui produkáltak 25 éve!
gibgab
"A több előadás is erős volt. Például amiben az ellenzék azzal fogadta el az új alkotmányt, hogy “benne élnek”, amiben Orbán ellen ármánykodott az “ellenőrizhetetlen és számonkérhetetlen médiaelit”, vagy amiben a liberális értelmiség a népakarattal szemben olyan ördögi eszközöket próbálna alkalmazni, mint az Alkotmánybíróság.

Ezzel együtt messze Schmidt volt a legjobb.

“Értenünk kell, hogy az Orbán elleni támadások, Obama vagy Clinton beszólásai (…) egyaránt abból a félelemből eredtek, hogy Orbán precedenst teremt”
– mondta ki előadása vége felé.

Ma éjjel biztosan nem lennék az álmatlanul forgolódó amerikai elnök helyében."
444.hu/2015/02/10/a-nap-amikor-barack-obama-megijedt-orban-viktortol/
coyote3
Nagyszerű benyalás volt kancsimaris...
eszegfu
Ezeket a dicshimnuszokat lélegzet visszafojtva hallgattam! Ha szegény Arany János élne, verselhetne most a Walesi bárdok helyett, persze POZITIVAN Orbán Viktort éltetve...
Pestilence
0rbán bukása után majd annyira jó lesz nézni az effajta talpnyalók visszapedálozását.
Majd hallgathatjuk, hogy ők sosem igazán támogatták, imádták, szavaztak rá, csak kényszerből tették.
bra048
Igaza van az igazgatónőnek. "Orbánéknak minden bejött". Az egyszerű talpasok meg hiába várják a sorsuk jobbra fordulását. Szívás lett nem is kevés...
Senara
Tényleg minden bejött , máig tartó mutyik ezrei .
kamazuka
A kis kovácsnak igaza van!
Amit orbán tett,az mind bejött.
Amit viszont cselekedett,azt több évtizedre titkosította!
volvós
@bakegya: ma 2:52

...Gondolod, vannak neki " fijjjjjjjujai " ???
Vagy vakok, vagy csírák alibiböl
Fradigege
Itt a Terrorban minden nyelv szaros lett. Csattogtak a barna nyelvek. Úgy kellett a darabkákat kipiszkálni a fogak közül. Viktórnak jól kinyalták. Most már elég tiszta.
karma1
en is mindig nyerek a zsugaban, nekem is minden bejon, igaz, 6 Joker van a pakliban, es abbol 6 az en kezemben,... :o)))) hat nagyon csodalkoznek, ha ezek utan nem jonne be a jatszmam,..
verőce21
Jól beszélt Schmidt Mária.
Nagyon hiányzott már Magyarországnak egy ilyen karakán, szívós, kemény miniszterelnök, akitől "a 300 éve folyamatos haladásban, növekedésben lévő Nyugat megtorpanni látszik" és amelyek "megszabják lépéseiknek ütemét, irányát".
eszegfu
@karma1: Sőt! Lehet, hogy Sivaként több a kezed kettőnél és akkor Nálad van az egész pakli! Hát igy könnyü!
Dr plágium
Hát igen, bejött a mutyizóknak, haveroknak, rokonságnak és még ennek a vén szatyornak is. Jól élnek belőlünk.
Sziszifusz
@verőce21: 12:03
Igazad van , a szeretett vezért pozitív tulajdonságait illetően.
Csak azt nem értem, hogy ennek a történelmi nagyságnak eddig miért nem állítottak egy legalább 20 m. magas bronz szobrot.
No nem... legalább 25 m. magas lehetne az a szobor, ami előtt minden május 1-én vagy november 7-én a nép egy felvonulás keretén belül leróhatná tiszteletét.
Sziszifusz
@Sziszifusz: Ja... a felvonulásokat illetően elfelejtettem a legfontosabb időpontot. Április 4., a szovjetek ekkor szabadították fel hazánkat, és mivel most is várjuk a felszabadítókat ez a dátum kihagyhatatlan .
eszegfu
@Sziszifusz: Sajnos már lebontották a felvonulási emelvényt a Hősök terén...pedig lehet, hogy mostanság kihasználhatnák ezekre az uj ünnepségekre! Várjál csak...Tyereskova nemcsak festeni fog portrét O.V-ról, hanem még szobrot faragni is megtanul a kedvéért!
Vizual
Csak az emlékműról elvitték a szovjet katonát. A szoborparkba. Visszaviszik ?
panellproli
Keresztbe álló szemmel úgy látszik minden szép és jó
verőce21
@Sziszifusz: (15:01) Bizonyosan azért emlékszel ilyen jól erre, mert május elsején mindig könnyes szemmel vonultál az emelvény előtt, vörös zászlót lobogtatva, a Hősök terétől az Ajtósi Dürer sorig. :)
karma1
@Sziszifusz: @eszegfu: Fijjug! LOVASAT, ha kerhetnem...;o)))))
karma1
@Sziszifusz: Haha, veroce baratunk nem hallott meg a tv kozvetitesrol... En mindig ott neztem ezeket a felvonulasokat, aprilis 4- en es majus elsejen is, a szuleimmel egyutt, es amikor meg kicsi voltam, mindig azt vartam, hogy valaki majd jol elb@ssza a diszlepest, de a tv ilyet sosem mutatott, csak mindig a " szep" menetelest...:o))
Vizual
@verőce21: Forditva volt. Az Ajtósi Dürertől a Múzeum felé. Emlékezhetnél rá. Még április 4.-n is hazánk felszabadulásának évfordulóján - ezt most talán visszahozzák mint ünnepet - a katonai felvonulást.
De a tribünre is emlékezhetsz. Ott volt ahol most azok a szörnyű oszlopok voltak. Mintha a FIDESZ állította volna oda. Tudom, hogy nem ők. DE most könnyű lesz kiszedni azokat onnan egy újabb, modernebb tribünért.
eszegfu
@karma1: Szóbajöhet még a szoborcsoport is "diszpintyeink" megörökitésével...
JAJMÁR
Eddig még... a Mária szemszögéből :) Az ecceri emberi is, amint zuhant a 8. emeletről, azt mondogatta: eddig még jó, eddig még minden rendben.
sekele
Neki meg a haveroknak minden bejött. De rajtuk kívül van még 10 Millió magyar akiknek még az unokái is fizetni fogják az árát.
feleselek
Orbánnak, családjának lányának, aki a saját lábáján áll, valamint a rokonságnak és a még mindig barátoknak...
Remélem nem felejtettem ki senkit, nehogy sértődés legyen.
aremy
@Toby: de olyat ami már könnyezik is.
aremy
@Sziszifusz: a május elseje nem jó mert az a munka ünnepe és köztudott hogy ő
nem ismeri a munkát .
Anna Mária
Ezt a nőt a Bayerral kell összezárni. Jól ellesznek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.