Családi okok miatt váratlanul távozik posztjáról André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség követtanácsosa, a diplomáciai képviselet korábbi ügyvivője.

A diplomata távozásának hírét szerda délután erősítette meg az MTI-nek Elizabeth Webster szóvivő.

"André Goodfriend, a képviseletvezető helyettese családi okok miatt távozik posztjáról, Magyarországról, és visszatér az Egyesült Államokba" – olvasható a nagykövetség hivatalos közleményében.

André Goodfriend majdnem másfél évig irányította a budapesti amerikai nagykövetséget ügyvivőként, "egy olyan időszakban, amikor Magyarországon és kétoldalú kapcsolatainkban fontos fejlemények történtek" – tudatta a diplomáciai képviselet.

A nagykövetség leszögezte: a diplomata a washingtoni felső vezetés teljes támogatása mellett kiváló munkát végzett abban, hogy megismertesse és megmagyarázza az Egyesült Államok politikáját a közéletben és a magánszférában egyaránt.

A követtanácsos "a közeli jövőben" hagyja el Magyarországot, de nem jelölte ki elutazásának pontos időpontját – közölte a nagykövetség, amely azt kérte a sajtótól, hogy tartsa tiszteletben a diplomata családjának magánéletét.

André Goodfriend az előző nagykövet távozásával 2013 augusztus után ideiglenes ügyvivőként vezette a budapesti amerikai nagykövetséget. Az új nagykövet, Colleen Bradley Bell 2015. január 21-én adta át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek a Sándor-palotában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára ugyancsak január 21-én közölte, hogy az Egyesült Államok nem vonja vissza a budapesti amerikai nagykövetség addigi ügyvivőjének diplomáciai mentességét.

Magyar Levente az ügy előzményét felidézve közölte, a diplomáciai mentesség visszavonását Polt Péter legfőbb ügyész kérésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kérte amerikai kollégájától, John Kerrytől.     Ennek oka az a feljelentés volt, amelyet Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke tett az ügyvivő ellen, különösen nagy érdeksérelmet okozó, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt – jegyezte meg.

Az államtitkár értékelése szerint a mentesség visszavonása lehetőségét adott volna az eddigi ügyvivőnek arra, hogy a független magyar igazságszolgáltatás előtt álljon helyt azokért a kijelentésekért, amelyeket nagy nyilvánosság előtt többször is megfogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy a diplomata azon amerikai döntéssel kapcsolatos kijelentéseiről van szó, hogy magyar állampolgárokat, köztük tisztviselőket, így a NAV elnökét is megfosztják belépés jogától az Egyesült Államokba.

Magyar Levente akkor kijelentette: minden erejükkel azon lesznek, hogy az új amerikai nagykövet, Colleen Bradley Bell megérkezését kihasználva olyan mederbe tereljék a politikai dialógust, amely lehetőséget ad arra, hogy a védelmi és a gazdasági együttműködés kifejezetten magas szintjére emeljék vissza a politikai együttműködést az Egyesült Államok és Magyarország között.

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

libellle
@EcsiAntal: 18:07 te sem amcsi nem vagy, sem zsidó, sem buzi, te még egy egysejtü elölény sem vagy!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mariaberta
Ha kiváló munkát végzett, mi az a életbevágó "családi" ügy? És van aki ezt az indokolást elhiszi??
bencemacska
Mindenesetre egy értelmes, kellemes emberrel kevesebb lesz M.o-n. Reményünk : nem jön rosszabb utódja!
KERKA
@Alzheimer Fauna: És amikor a kisszobádban a távolságot, mint üveggolyót szorongattad a kiskezedben, a szüleid azon elmélkedtek vajon kire ütött ez a gyerek?
kata53
@KERKA: Köszi. Gondoltam, hogy valami zagyvaság lesz és szalonképtelen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.