A Társaság a Szabadságjogokért  közleménye szerint a szcientológusok a drogterápia és a drogprevenció ürügyével próbálnak befolyást szerezni az iskolákban, és nem egyszer állami támogatással teszik ezt.

A TASZ szerint a Szcientológia Egyház tagjai számos olyan szervezetet hoztak létre, amelyek áltudományos módszerekkel drogterápiának vagy drogprevenciónak álcázott marketing-tevékenységet folytatnak az egyház befolyásának növeléséért – számolt be a hvg.hu.

A TASZ közérdekű adatkéréssel fordult a Klebersberg Inézményfenntartó Központhoz: arról érdeklődtek, vajon van-e nyoma a szcientológiához közel álló szervezetek és az iskolák közötti együttműködésnek. Kiderült, számos dokumentálható esetben a szcientológusok állami támogatással folytathattak tevékenységet az iskolások körében, vagy más módon együttműködtek a tankerületekkel.

A jogvédők szerint ilyen szervezet a Narconon, vagy az Együtt egy Drogmentes Magyarországért, utóbbi a drogmentes maraton rendezvény-sorozattal járja az országot, és sok esetben iskolákkal működnek együtt. A Magyar Prevenciós Alapítvány és az Alkalmazott Oktatástan nevű szervezetek is ebbe a körbe sorolhatók.

A jelentésben olvasható, hogy ötféle szcientológia-közeli szervezet összesen 38 tankerülettel tart fenn kapcsolatot, előadásokat tartanak, amelyeket lényegében az iskolafenntartó állam fizet.

A szervezet szerint fel kell hívni az iskolák vezetésének figyelmét a szcientológus programok veszélyeire, illetve megfelelő pályázati források és szakmai támogatás biztosításával növelni kell az iskolákba bejutó, szakmai ajánlással rendelkező drogprevenciós programok számát, hogy a szcientológusok kiszoruljanak onnan.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

soljanka
@Hellcat: A szcientológia nem lett egyházként elismerve, így direkt nem kap támogatást. De mivel ez egy gazdasági szekta belefolyik mindenbe. Az a legnagyobb baj, hogy semmiféle felvilágosítás nem folyik, így sokan nem tudják miről is van szó. Szerény véleményem szerint azonnal ki kellene rúgni azt az iskola igazgatót, amelyik bármiféle ilyen szervezetet beenged a gyerekek közé! Nem tárgyalás, nem figyelmeztetés, hanem azonnali hatállyal való felmentés.
Amíg a legtöbb szülőt nem zavarja, hogy a gyereke ilyen agymosó szekta közelébe került - és ezáltal a szülő is, hiszen gyűjtik az adatot rendesen-, addig viszont tobzódnak a lehetőségekben. Aztán amikor a csemete majd belép a szektába, akkor nyavajognak, nem értik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bundi
@dr lópicigáspár: feleségem tanított egy ideig a konzum melletti dianetika központban úgy hogy lenne pár sztorim erről a vallásról...angoltanárnak vették fel ...de...
soljanka
@bundi: Én még "csikó" tanár koromban futottam bele egy álláshirdetésbe. Bementem, aztán elmondták, hogy csak az ő módszerükkel taníthatok, és azért, hogy én megismerhetem ezt a tökéletes módszert, egy ideig nem kapok- vagy csak kevés -pénzt, de majd utána aztán! :) Kérdéseimre csak annyi volt a válasz, hogy a módszert csak szerződés aláírása után. A pasi villanyszerelő volt, a nő óvónő. Nyelvet - saját elmondásuk alapján- egyik sem beszélt. Én fiatalka voltam, de nem hülye. Utána azért alaposan belemélyedtem a szcí irodalmába. Még a Dianetikát is elolvastam. De magyarul kevés volt még az infó, így német területen sikerült kiművelnem magam belőlük. Szóval szerintem egyet tehet mindenki, ha ilyennel találkozik: futás!
nezelodo
"soljanka
@nezelodo: csak nem Pécs?"

Lehet, hogy ott is kaszált a VOKI?
bundi
@soljanka: mi is őket csíptük meg...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.