Orbán szerint amit Putyin eddig ígért nekünk, azt mindig betartotta. Ukrajna helyzete és a gázszállítás voltak a főbb témák Putyin és tanítványa sajtótájékoztatóján, némi cinikusság verseny, semmitmondó bajnokság és közhelyparádé kíséretében.

A Putyin-Orbán sajtótájékoztató öt megállapodás aláírásával kezdődött: orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről szóló egyezményeket írtak alá, továbbá született megállapodás az atomenergiával kapcsolatos képzésről és magyar kazanyi főkonzulátus megnyitásáról.

Erről beszélt Orbán és Putyin

Orbán azzal kezdte a beszédet, hogy szerinte a látogatás megerősítette az orosz-magyar gazdasági kapcsolatokat. A gázszállítás meghosszabbításával kapcsolatban is gyakorlatilag sikerült megegyezni: Magyarország az eddig igénybe nem vett gázt felhasználhatja és ezt elég a felhasználáskor kifizetnie.

Orbán az EU és Oroszország jó kapcsolatáért

Ukrajnával kapcsolatban Orbán elmondta: kétszázezer érve van arra, hogy Magyarország miért a béke pártján áll. A békével szerinte nemcsak a háború felszámolását jelenti, hanem a jövő építését is. Orbán reméli, hogy sikerül mielőbb rendezni az EU és Oroszország kapcsolatát. Újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy a Déli Áramlathoz hasonló projektben a magyarok keresni fogják az együttműködés lehetőségét, mert szerinte tévesek azok az Európában létező feltételezések, melyek szerint létezhet jó európai gazdaság és energiaszállítás Oroszország nélkül.

Putyin beszédét azzal indította, hogy hálás hogy ellátogathat Budapestre pont a náci táborok felszabadításának 70. évfordulóján, cserébe meg is hívta Orbánt magához az ezzel kapcsolatos megemlékezésre (pontosítás: később kiderült, valójában Áder Jánost hívta meg, a Putyint fordító tolmács itt tévesztett). Szerinte a történelem ezen oldalai egyesítik országainkat és jó alapot adnak a kapcsolatok fejlesztésére. Azt is megköszönte, hogy tisztelettel és becsülettel emlékezhetett a hősi halált halt szovjet tisztekre.

Paks II. jó üzlet Putyin szerint

Putyin szerint Paks II. jó üzlet a magyaroknak, hiszen "nagyon kedvezményes" hitelt kapunk 30 évre és a beruházás még 10 ezer munkahelyet is teremt. A gázszállítással kapcsán azt is kiemelte, hogy Oroszország büszke arra, hogy megbízható szállítópartnere Magyarországnak és Európának.

Ukrajnával kapcsolatban reméli, hogy sikerül megőrizni a Minszkben kötött békét. Szerinte nagy lépés, hogy Ukrajna belement alkotmányos reformok végrehajtásába. Az újságírók kérdésre elmondta, hogy az, hogy a harcok nem állnak le Debalcevében, várható volt, ugyanis ott körbe vették a szakadárok az ukrán haderő egy részét. Putyin bízik abban, hogy ha az ukrán katonák leteszik a fegyvert, akkor a szakadárok hagyják őket haza menni családjaikhoz. Szerinte most az a fő, hogy emberéleteket mentsenek, de egyébként ott is jobb már a helyzet, mint Minszk előtt volt.

Végül Putyin azt is elmondta, hogy Oroszország nem mondott le egy Déli áramlathoz hasonló tervről. Amit szerint az hiúsított meg, hogy az EU károsnak ítélte a saját szempontjából és ellehetetlenítette a projekt megvalósítását. A Déli Áramlat kudarcba fulladásáért nem akarnak megbüntetni senkit, készek együttműködni akár Bulgáriával, akár Görögországgal vagy Ausztriával is. Szerinte Oroszország hosszú távú, jó partnerséget akar kialakítani. Azt is kifejtette, hogy nem fognak lemondani arról, hogy a gázszállítás kapcsán együttműködjenek Törökországgal.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
ez az esemény egyébkén Putyin elvtárs hazabeszélése volt, "Ehun vagyok e!" stílusban elő is adta az Intervízió, vagy 120 milliónyi ruszki most már megint azt hiszi, hogy Magyarország újra a Szovjetúnió gyarmata lett, kifényesítik a vörös csillagot.
Ezen kívül meg lett említve Viktor elvtárs részéről az energaiaár is, "amit úgy nevezünk, hogy Rezsicsökkentés" (ő maga mondta)
papa.49
A nagy semmit ragozta a hazugovics, a Putyin meg alig bírta nyelni a vigyorgást...
Ennyi történt, meg az hogy a hazugovics néhány pillanatra azt hihette hogy ő is olyan fontos mint a német, vagy a francia elnök...
De ez se igaz mert ezt hozta a világ tudomására a késéssel a Putyin...
Hellcat
Hát őszintén megmondom siralmas a helyzet...Ellátogattam a cigánypáva facebookjára is kommenteket olvasni. Az idióták istenítik és éltetik putyint meg a qrbánt. Éljen a rendszervisszaváltás...agyatlan barmok.
papa.49
@nyanya001: Ez megint egy találó kép, csak az a baj hogy közben minket, az országot is eladta a nyekernyikovnak...
Desischado
Engem nem érdekel, hogy alázza magát, putyin előtt, és adja el magát neki. De hogy MINKET IS MEGALÁZ ÉS ELAD, NA AZ MÁR ÉRDEKEL, DE ROHADTUL NEM TETSZIK!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.