Leválasztják a Klikről a szakiskolákat és a szakközépiskolákat, amelyek a nemzetgazdasági tárcához kerülnek. Csak épp a szakembereket hagyták megint a döntésből.

A törvény által előírt határidőhöz képest közel hét hónapos késéssel megjelenő szakmaszerkezeti döntéssel egy időben az Orbán-kormány egy újabb, a szakmában sokakat felháborító jogszabályt jelentetett meg a Magyar Közlönyben – számolt be a Népszabadság. A határozat sok feladatot ró az illetékes tárcákra: módosítani kell a szakképzési és a köznevelési törvényt, valamint a változtatásokat március 31-ig a kormány elé kell terjeszteni.

A tervek szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak le kell választania a fenntartásában lévő többcélú intézményekről a szakképző iskolákat; az iskolaszerkezeti átalakítás terveit február 28-ig prezentálnia kell a kormánynak. Rövidesen tehát minden szakképző intézmény átkerül az NGM-hez.

Magyar Pedagógiai Társaság elnöke, Benedek András és Szenes György, a szervezet szakképzési kollégiumának elnöke levelet küldött Varga Mihálynak, amiben szakmai segítséget ajánl a miniszternek a szakképzésben várható átalakításokhoz. A közel fél éve elküldött levelet Varga Mihály válaszra sem méltatta.

Az egyik legnagyobb probléma ráadásul, hogy a kormány a diákokkal szúr ki megint: a több hónapos csúszással elkészülő, három nappal a középfokú iskolákba való jelentkezési határidő előtt hatályba lépő szakmaszerkezeti döntéssel ellehetetlenítik a szakképzésbe jelentkező diákok jövőjét.

Az NGM erre közleményben reagált: „átmeneti szabályozást léptet életbe a szakképző iskolák felvételi eljárásánál a kormány, miután a februári, szakmaszerkezeti döntésről szóló kormányrendeletben a korábban közzétett tervezethez képest megváltoztak a keretszámok és a képzési irányok".

A tárca szerint a tanulókat nem érheti hátrány, és közölték, hogy a megváltozott felvételi lehetőségekről, valamint az iskolák és a szülők ezzel összefüggő teendőiről az Oktatási Hivatal honlapján közzétett tájékoztató segíti az iskolákat.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

miazavalami
Ez meseszép!
csak egy jellemző példa a mai szakképzésről, átképzésről...
Van nekem egy bátyókám, olyan 50 körül. A megye egyik legjobb ács mestere, a másik legjobb a másik bátyám..., na mindegy nem dicsekedni akarok.:-) Drága bátyám az egyik, nem tud már tetőn dolgozni. Ilyen olyan betegségei, na + cukor és egyebek miatt nem tud a szakmájában dolgozni. De gyönyörű faragásokat, teraszokat ... kisebb bútorokat, hintát egyéb játékokat, tehát sok mindent készít, mert nincs hozzá szokva a tétlenséghez. bekerült a regisztrált munkanélküliek közé, kihelyezték dolgozni. Kemény 4 órában portáskodott egy óviban.:-) Aztán a munkaügyis a homlokára csapott, mert majd kiesett a nagy esze! András bácsit el kell küldeni átképzésre, méghozzá szakácsot nevelünk belőle! Drága bátyám nézi nagy bütykös, bőrkeményedéses lapátkezeit. És kérdezi. - Mi a mennykűt akar magácska? :-) De itt én már visítottam a nevetéstől, mert elképzeltem a majd két méteres ember arcát ahogy a magácskára néz...
Magácska csak mondta a magáét. Hogy neki ennyi szakács növendéket kell keríteni , ennyi és ennyi időn belül mert erre jön pénz. Bátyám már igazán kétségbeesve jött haza, most mit tegyen?
Kicsit körbeszóltam, aztán 1 hónap múlva felvették az egyik suliba karbantartónak. Előbb csak 4 órában, de most már 8 - ban dolgozik. De még mindig közmunásbért kap. Egy pár hét se kellett hozzá hogy az iskola vezetése rájöjjön, kincset találtak. :-)
Nagyon szépen rendbehozta a fából készített régi, kilökött íróasztalt, azóta a diri használja, majd jöttek sorban a többi munkái. Ja! Csak megsúgom de el ne mondjátok senkinek, hogy otthon maszekban csinálja a legszebb munkáit. :-)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
oncogito
"7.) Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze."
gepnarancs.hu/2015/02/az-agymosas-tizparancsolata/
papa.49
Félek előre hogy olyan ,,komoly szakmunkásokat,, képeznek mint amilyen ,,komoly közgazdász,, a csonti, ajjaj az utcára se lehet kimenni hátha egy ilyen pali javította a szomszéd autóján a féket!!!
kkalman
Az új, fitymasz irányítású szakképzőkben képezik majd a gondolkodásra képtelen biorobotokat.
Stancika
Mit jelent hogy képzik? Lehet hogy értetlenkedem ,de még az ikes igék közé sem tudom beeröltetni. A képeziknek már van értelme. Kérem a szép nyelvünket jól használni.
Bercifiu
Idióták! Bivalybasznádon még a tanácsházán sincs internet, akkor honnan tájékozódjanak?
KERKA
A szakmunkásképzés már most is a béka segge alatt van. Miért olyanokra bízzák a tanulókat, aki még egy szöget sem tud beverni a falba?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.