A kelet-ukrajnai válság rendezéséről a múlt héten elért minszki megállapodás alapján rendezni lehet az Európai Unió és Oroszország kapcsolatait – fejtette ki Orbán Viktor a Kommerszant című orosz napilapnak adott interjúban, amelynek néhány részletét már csütörtökön közölte az újság internetes oldala.

Európának és Oroszországnak újjá kell élesztenie a politikai és gazdasági együttműködést – hangsúlyozta a magyar kormányfő. Elmondta, hogy a Minszk-2-nek elnevezett megállapodásnak az EU-orosz kapcsolatok rendezésére alapot adó egyik pontja az ukrajnai konfliktus békés megoldása. "Le kell tenni a fegyvert. A másik pont, hogy törekedni kell a lehető legszorosabb gazdasági együttműködésre" – idézte a magyar kormányfő szavait az orosz politikai-gazdasági napilap.

Orbán Viktor úgy vélte, hogy "létre kell hozni azt a +kötőszövetet+, amely az ukrajnai konfliktus alatt jó kapcsolatban fogja össze Oroszországot és az Európai Uniót".

A "normandiai négyek": Angela Merkel német kancellár, Francis Hollande francia, Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz államfő egy hete jutott egyezségre a tavaly ősszel született minszki megállapodások végrehajtását 13 pontban rögzítő intézkedéscsomagról, amely elsősorban tűzszünetet írt elő Délkelet-Ukrajnában, valamint a nehézfegyverzetek visszavonásáról rendelkezett a harcok sújtotta térségben. A dokumentum szerint az ukrán válság békés rendezése érdekében Kijev alkotmányos reformot hajt végre és a szakadár területeken választásokat tartanak majd.

A magyar kormányfő a Kommerszantnak a Déli Áramlat gázvezetékről és az orosz gáz Magyarországra juttatásának lehetőségéről is beszélt. Azt mondta, hogy "ez szomorú történet, a Déli Áramlatot mégis csak meg kellett volna építeni, de Oroszország leállította a projektet. (...) Megállapodtunk abban, hogy Oroszország támogatni fogja azt a változatot, amely szerint Görögországon, Macedónián, Szerbián és Magyarországon átmenő gázvezeték épül. Amennyiben minden ebben érdekelt ország beleegyezik, akkor Oroszország részt vesz benne, de Putyin közölte, hogy okulva az előző eseményekből, előbb meg kell szerezni az Európai Unió egyetértését. Most ezen dolgozunk" – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor hozzátette, hogy az Európai Unióban számtalan egymással versenyző gázvezeték-elképzelés fekszik a tárgyalóasztalokon, ezért "nem egyszerűen lobbizni, hanem küzdeni kell koncepciónk sikeréért".

A magyar miniszterelnökkel készült interjút teljes terjedelmében pénteken közli az orosz napilap.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mobil123
Tehát téged bízott meg putyin a közvetítésre az unió közt?! Ajajjjj.
levi
@Mobil123: Gondolom úgy valahogy. Mi leszünk a zsák amit keletről-nyugatról ütnek majd.
Dr. Felipe
G vicctor nem kicsi fáziskésésben van már megint, ugyanis Minszk 2 megállapodást a szeparatisták konkrétan leszarták magas ívben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.