Kandírozott és aszalt narancstermékek ellenőrzésével folytatódott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) narancs terméktesztje, az üzletekben árult négy termékből egyet ki kellett vonni a forgalomból a megengedettnél magasabb színezéktartalom miatt.

Az aszalt, illetve kandírozott élelmiszereknél teljes körű laboratóriumi vizsgálatot végeztek, növényvédőszer-maradék, tartósítószerek, mesterséges színezékek, valamint jelölési előírások ellenőrzésére került sor – tájékoztatott közleményében a Nébih csütörtökön.

Három terméknél mindent rendben találtak a szakemberek, de a Tündérkert Traiding Kft. által Magyarországon csomagolt aszalt cukrozott koktélnarancs mesterséges színezéktartalma mintegy négyszerese volt a megengedettnek, és ezek a színezékek az összetevők között sem voltak jelölve – közölte az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.

A koktélnarancsban talált színezékeket az előírt határérték – kilogrammonként legfeljebb 10 milligramm – alatt nem tilos használni, de a jelölésen fel kell tüntetni nevüket vagy E-számukat, valamint "a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat" feliratot is. A terméken ez a felirat sem szerepelt.

A tájékoztatás szerint az érintett tétel forgalomból való kivonásáról a Nébih azonnal intézkedett.

A vállalkozásnál az illetékes megyei élelmiszerbiztonsági szakemberek soron kívüli ellenőrzést is tartottak. A cég vállalta, hogy saját hatáskörben az összes kandírozott termékét kivonja a kereskedelemből, és valamennyi tételt laboratóriumi vizsgálatnak veti alá, amelyről a hatóságot folyamatosan tájékoztatja.

A vállalkozással szemben várhatóan több százezer forint nagyságrendű bírságot szabnak ki – közölte a Nébih.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
Ez az első eset, amikor nevesítették az illetőt:
Tündérkert Traiding Kft.

Oszt' arról ugatnátok-e valamit, kedves NÉBIH-esek, hogy mi van a mérgezett ásványvízzel, amiről még csak azt sem mondtátok el, melyik kereskedelmi lánc volt érintett! Menjetek a francba, nyalonc banda vagytok ti is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.