A férfi a gólyatábor fotósaként bántalmazta brutálisan az egyik lányt, fényképeket is készített erről. Most szexuális erőszak bűntette miatt vádat emeltek ellene, az ügyészség börtönbüntetés kiszabását indítványozta – közölte Horváth Szilárd, a Somogy Megyei Főügyészség főügyésze.

Mint közleményében írta, a sértett kímélete miatt a bűncselekmény részleteinek, az elkövetés körülményeinek nyilvánosság elé tárása nem lehetséges, az ügyészség a vádiratban zárt tárgyalás kitűzését indítványozta, azzal, hogy a bíróság a sértettet a vádlott jelenléte nélkül hallgassa ki.

Horváth Szilárd közölte továbbá, a vádlott előzetes letartóztatásban van, vele szemben az eljáró Fonyódi Járási Ügyészség börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

A Somogyi Hírlap online kiadása tavaly augusztus 31-én írta meg, hogy két nappal korábban megerőszakoltak egy lányt egy fonyódligeti gólyatáborban. A történtekről egy olvasó számolt be a megyei lapnak, a rendőrség megerősítette az értesülést.

A Kaposvári Járásbíróság szeptember 1-jén közölte, hogy elrendelte egy 38 éves budapesti férfi előzetes letartóztatását, akit azzal gyanúsítanak, hogy megerőszakolt egy lányt Fonyódligeten, egy gólyatáborban.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora szeptemberben kari szinten fegyelmi eljárásokat indított az intézmény a tanító-és óvóképző kari fonyódligeti gólyatáborában történtek miatt. Fábri György, az ELTE kommunikációs igazgatója a rektori intézkedésekről akkor azt mondta: a jövőben csak úgy rendezhető gólyatábor, ha annak programját a legrészletesebb leírás mellett engedélyezi a rektori vezetés. A közreműködő felsőéveseknek a legszigorúbb szakmai és morális elvárásoknak kell megfelelniük, részvételüket az adott kar vezetőinek kell jóváhagyniuk.

A fonyódligeti eset után egy másik, hasonló ügyre is fény derült. Az Index tavaly október 1-jén megjelent cikkében egy egyetemi hallgató lány számolt be az őt – a fővárosi jogi kar gólyatáborában még 2013-ban – ért, és eddig jogi következmények nélkül maradt nemi erőszakról.

Az ELTE jogi karának gólyatáborában történtek miatt novemberben a fegyelmi bizottság döntése alapján kizártak két hallgatót a jogi karról egy hallgatót pedig két félévre eltiltottak tanulmányai folytatásától.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere január 8-án munkacsoport létrehozását kezdeményezte a gólyatáborokban történt erőszakos cselekmények miatt. A testület által készítendő ajánlás alapján a felsőoktatási intézmények megalkothatják a saját rendezvényeikre vonatkozó szabályokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.