A volt környezetvédelmi államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjút. Ebben kifejti, hogy Paks 2 a tervezett 12 milliárdnál akár 6-7 milliárddal is többe kerülhet. Példaként Finnországot hozza fel, ahol szintén a Roszatom akar erőművet építeni. Ugyanis a finnek atomerőmű terveit nem fogadta el az Európai Unió, ezért a finn parlamentben újabb döntést kellett hozni a költségek növeléséről. A költségeken túl az is probléma Paks2-vel, hogy ha elindul, feleslegesen sok áramunk lesz, amit el sem tudunk majd adni.

Illés Zoltán azt is mondja, hogy a beruházás előkészítése éveket vesz igénybe, a megépítés pedig 8 évig is eltarthat. Ez idő alatt pedig több választás is lesz Magyarországon, így elképzelhető, hogy Paks 2 meg sem fog épülni.

Szerinte Oroszország részéről főként stratégiai kérdés az erőműépítés. Felmerülhet, hogy a tízmilliárd eurós hitel fedezete maga a paksi erőmű legyen. Így még ki se fizettük a tartozásunkat, még fel sem épült az új blokk, az orosz fél már birtokon belül lehet. Ráadásul, ha orosz az atomerőmű, akkor orosz fűtőelemek is kellenek hozzá. Ez pedig teljes függőséget fog jelenteni a következő évtizedekben.

Illést arról is kérdezték, nem túlzás-e, hogy a kormány a nemzeti parkok kezeléséből 50 ezer hektárnyi területet átadna a Nemzeti Földalapnak. A volt államtitkár szerint ez egy népszerűségnövelő intézkedés. Akik ugyanis elnyerik a földbérleti lehetőséget, hozzájutnak az európai uniós földalapú támogatáshoz. Viszont ha megakarják műveltetni ezeket a területeket, akkor sok esetben ezt majd nem tehetik a védettség miatt. Ebből még EU-s konfliktusok is lehetnek, mert kilátásba helyezték, hogy ha a Natura 2000 védettségű területekhez nyúlunk, súlyos büntetéseket kaphatunk és kötelezettségszegési eljárásokat fognak indítani ellenünk.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

agnes200
Paks II.: ide telepíti Oroszország a sugárkatasztrófa-veszélyt. Aztán ha majd senki nem vesz tőlünk áramot, akkor majd az oroszok áron alul szívességből megveszik. Vagyis: a sugárkatasztrófa kockázatát kitelepítették Magyarországra. Veszély nálunk - haszon ott. Meg néhány honatya zsebében...
Miközben kiváló adottságaink lennének a napenergia hasznosítására. És ahogy erősödik a globális felmelegedés, és ahogy javul a technológia és a naperőművek hatásfoka, ez a jövőben még nagyobb előny lenne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.