A Baranya megyei, 426 fős, többségében cigányok lakta Cserdi település polgármestere szerint nincs szükség ma Magyarországon cigány önkormányzatokra, mert azoknak a "mutyizós világa" csak rossz fényt vet a cigányságra.

Bogdán László erről magyar újságíróknak beszélt kedden Brüsszelben, ahová Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője hívta meg, hogy az uniós intézmények romaügyekkel foglalkozó szakilletékeseit tájékoztassa az általa vezetett település gyakorlatáról, eredményeiről.

Bogdán László a "cserdi csoda" megalapozójaként hívta fel magára az elmúlt években a magyar média egy részének figyelmét. Mint most Brüsszelben elmondta, a korábban 98 százalékos munkanélküliséggel sújtott Cserdiben mára 5-6 százalékra sikerült leszorítani az állástalanok arányát. A település lakosainak 70 százaléka cigány, miként maga a polgármester is.

Ujhelyi István a brüsszeli újságíróknak megjegyezte: Bogdán polgármester időnként egészen sajátos módszereket alkalmazott, de az egész Európai Unió számára izgalmas programot dolgozott ki és működtet.

Korábbi sajtóbeszámolók szerint Bogdán László megszervezte például a cserdi családok számára, hogy fiatalkorúak, illetve felnőttek látogatást tegyenek büntetésvégrehajtási intézményekben, és megtapasztalhassák, milyenek is valójában a börtönkörülmények. A településen időközben gyakorlatilag megszűnt a bűnözés. Ebben – szintén médiabeszámolók szerint – segített az organikus kertészeti közmunka lehetősége is.

"A cserdi csoda nem csoda. Ne tessenek azon csodálkozni, hogy képesek vagyunk megfogni a lapátot és a kapát" – mondta most a polgármester, aki az Európai Bizottság szociális, foglalkoztatási, oktatási ügyekkel foglalkozó tisztségviselőit kívánja tájékoztatni saját helyi kezdeményezéseik eredményeiről.

Bogdán László szerint nem kellene félni a cigánykérdéstől.  "Amíg ez problémának látjuk, és nem feladatnak, addig a jelenség nem fog változni" – tette hozzá.

Az általa képviselt álláspont szerint el kell hitetni az emberekkel, hogy a cigányok semmivel sem alacsonyabb rendű, ugyanakkor semmivel sem magasabb rendű lények másoknál. Ennek jegyében szerinte az úgynevezett pozitív diszkriminációra sincs valójában szükség, mert annak kedvezményezettjeit ellenérzés veszi körül.

Ujhelyi István bejelentette, hogy EP-képviselőként irodát nyit Cserdiben, és Bogdán Lászlót tanácsadójának kéri fel az úgynevezett európai roma keretstratégia megvalósításával, a felzárkóztatással kapcsolatos kérdésekben.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Linna
Na, így kell beilleszkedni a saját országunkban! Ha ők maguk is úgy tartják, hogy semmiben nem mások, és pontosan úgy tartják be az ország törvényeit, és a kötelességeket is tudják, nemcsak a járandóságokat, nos akkor ugyanolyan polgárok, mint bárki más. Így kell ezt csinálni!
Toby
Friss helyzetjelentés a cigány-frontról !

Két hölgy - egyikük aktív üzleti dolgozó, a másik már nyugdíjas - az utcán összefutott azokkal a cigányokkal, akik közül párat már megfogtak bolti lopáson !
Az éppen integrálódó cigányok szokás szerint nem tudták szó nélkül megállni korábbi "sérelmeiket" és a két nőt elhalmozták a cigány-átkok sokaságával, majd becsületsértő kijelentések tömkelegével.
A két nő azonnal bement a közeli "kisebbségi irodába" ahol elpanaszolták a "cigányügyi népbiztosnak" az imént történteket.
A cigány-ügyi népbiztos válasza: " A CIGÁNYOKNAK NEM SZABAD VISSZASZÓLNI, MERT AZT TÁMADÁSNAK VESZIK !"

Ezt követően az idősebb nő javaslatára a közeli vadászboltban vásároltak 1-1 gázspray-t, ami persze nem ad kellő biztonságot az atrocitások ellen, de ad némi biztonságérzetet az agresszív, mocskolódó törvényen kívüliekkel szemben !

És ma sem tudom, miért nem szeretik a cigányokat...meg a pirézeket !
human
@Toby: A pirézek itt igazán a probléma, ha bele gondolsz.
Amúgy sajnos jó tanácsot adott kisebbségi iroda dolgozója. A cigány mentalitás része, ha visszaszólsz, akkor neked esnek.
miazavalami
@Horizont: Kemény húsú? Kiszaladtam az udvarra megnézni a keményhúsú magamat ott vagyok - e? :-)
miazavalami
@Horizont: Nem akarok dicsekedni de NAGYMAMA leszek! :-)
miazavalami
@Horizont: Monnyuk egy hétig álltam meg , hogy ne kiabáljam ki..:-)
Minden nap köszönök neki ha hazajövök. Megsímogatom az anyja hasát, és köszönök: Szia Csepp ember! Itt a nagyi..-)
De ez normális dolog nem?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.