A vasárnapi veszprémi időközi országgyűlésiképviselő-választás nem vetíthető ki országos szintre, és a baloldali pártok által támogatott független jelölt győzelméből még az áprilisi tapolcai választás eredményét sem lehet megjósolni – vélekedtek politológusok és elemzők egy kedd esti budapesti konferencián.

A Veszprém után, Tapolca előtt címmel, a Republikon Intézet által megrendezett beszélgetésen a házigazda képviselője mellett a Méltányosság Politikaelemző Központ, a Nézőpont Intézet és az Ipsos elemzői próbálták meg értelmezni a veszprémi választási eredményt és annak lehetséges hatásait elsősorban az április 12-ei tapolcai választásra.

Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet vezető elemzője a vasárnapi választás fontosabb tanulságai között említette, hogy míg az a baloldal számára mozgósítási siker, addig a jobboldal számára mozgósítási kudarc volt. Utalt arra, hogy a Fidesz a korábbi szavazóinak 40 százalékát tudta csak mozgósítani, és a Jobbik is csak 53 százalékát, a baloldal viszont valamivel több szavazatot is kapott, mint a tavaly tavaszi választáson.

Az eredményt szerinte befolyásolhatta az, hogy míg a jobboldal vitáktól volt hangos, addig a baloldal – "hagyományait sutba dobva" – egységesnek mutatkozott a független jelölt mögött. Úgy fogalmazott, hogy a Fideszen belüli viták inaktiválták a kormánypárti szavazókat.

Szerinte hatással lehetett az eredményre az is, hogy a Jobbik alig kampányolt és gyenge jelöltet állított. Mráz Ágoston a Jobbik mérsékeltebb hangját "fékezett habzású radikalizmusnak" nevezte, és úgy vélte, hogy az lehet ugyan jó médiastratégia, de a jelek szerint kampánystratégiának nem vált be.

Tud győzni a baloldal, de most nem ők nyertek

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a veszprémi választással bebizonyosodott, hogy a választási rendszer igazságos, hiszen látható, abban is tud győzni a baloldal. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy Veszprémben nem a baloldal nyert, hanem a Fidesz vesztett a mozgósítás hiánya miatt.

Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója azt mondta, nincs értelme összevetni a közvélemény-kutatások eredményét az időközi parlamenti választásokéval, mert a kutatások országos viszonyokat tárnak fel, másrészt a helyi kampány hatásai nem jelennek meg azokban, illetve a felmérések az egyes pártokra vonatkoznak, nem a jelöltekre.

Ezzel összefüggésben kitért az Együtt és a PM szétválására, a kis pártok támogatottságának külön mérésére, és "cinizmus nélkül" azt mondta: "tényleg jó teljesítmény, hogy az egyből kétszer egy lett".

Az elemző szerint ami a jelenlegi helyzetben vélelmezhető az az, hogy az időközi választások a Fidesz országos visszaesését igazolják, és az is, hogy a kormánypártot sok száz ezer szavazó hagyta el.

Reiner Roland, a Republikon Intézet elemzője arról beszélt, hogy a baloldal számára a veszprémi és a tapolcai választókerület hasonló erősségű, míg a Fidesz számára a most elvesztett veszprémi körzet volt erősebb.

A vidék mégsem a Jobbiké

Felhívta a figyelmet arra, hogy a vasárnapi választás után árnyaltabb lett az a kép, amely szerint a baloldal eltűnt vidékről, és ott a Jobbik erősödött meg; az adatok legalábbis nem ezt támasztják alá.

Arról is beszélt, hogy a baloldali győzelemben a mozgósítás és az ezzel járó viszonylag magas részvétel nagy szerepet játszott. Az eredmények alapján megjegyezte, a baloldali összefogáshoz nem biztos, hogy szükség van az LMP-re.

Szerinte az április 12-ei választás annyiban lesz más, hogy ott a két nagyobb városban a Fidesz mellett más párt erősebb; Tapolcán inkább a Jobbik, míg Ajkán inkább az MSZP. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tapolcai választáson a baloldal már nem tud a kétharmad lebontásával kampányolni, míg a Jobbik erős bizonyítási kényszerbe került azzal, hogy Veszprémben gyengén teljesített, és ez nem igazolta vissza a kutatásokban megjelenő erősödését.

Reiner Roland szerint a Fidesz elemi érdeke, hogy az újpesti és a veszprémi vesztes időközi választások után a következőt már megnyerje.

Azzal a kérdéssel összefüggésben, hogy Kész Zoltán sikere mennyire tekinthető függetlenségének vagy a baloldal sikerének, azt mondta: egy névlegesen is MSZP-s vagy baloldali jelölt szerepeltetése kulcsfontosságú lehet Tapolcán.

A "független séma" nem működhet országosan

Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője emlékeztetett arra, hogy a Fidesz 14 éve nem vesztett időközi országgyűlési képviselőválasztást, ezt a sort Újpest és a vasárnapi veszprémi választás törte meg.

A veszprémi választás eredményét meglepetésnek nevezte, és úgy vélte: Kész Zoltán személyéből nehéz levonni bármilyen következtetést a jövőre nézve, hiszen a kampány során a baloldali pártok által támogatott jelöltet éppen a szociális érzékenységének – vélt – hiánya miatt kritizálták.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a "független séma" nem tud országos szinten érvényesülni.

Elemzőként úgy látja, a vasárnapi választás sajátosságai miatt nem vetíthető ki országos szintre, ugyanakkor – az általa idézett külföldi példák alapján is – úgy vélte, a demokrácia minőségét erősítheti egy-egy időközi választás.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Linna
@bakurasz: Kicsit árnyaltabban akartam fogalmazni, de egyébként teljesen egyetértek. Én azt szeretném, ha inkább még egyszer végigcsinálnák Tapolcán is azt, amit Veszprémben, mert minden egyes emberrel (jelenlévő szavazóval) többet nyerhetünk a parlamentben. Nehogy már azért torpedózzanak meg esetleg egy ellenállást, mert valaki kiment vajaskenyeret enni.
Könyörgöm, ha kitart még a józan eszetek emberek, akkor ismét összefogtok a Fidesz ellen. Igaz, hogy még ők fognak kormányozni, de talán kicsit jobban oda fognak figyelni, hogy mi mit akarunk. Ha meg nem, akkor is lehet már szavunk!
Tapolcaiak, ezután rajtatok az ország szeme. Szerezzetek az ország népének örömet!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kkalman
"...Veszprémben nem a baloldal nyert, hanem a Fidesz vesztett..."
Lehet magyarázni a veszprémi választás eredményét így is, meg úgy is, a lényegen nem változtat. Az embereknek elegük van a 2/3-os ámokfutásból.
human
Egy felmérés szerint a kisebb településeken jobban teljesít a fidesz és ahol csak közmunka van ott tarol (ugyan miér?!). Magyarország nem Veszprém ugyan, de jelzés értékű, hogy egy több cikluson át fideszes város már nem bízik a pártban. Jó, hogy az ellenzék végre valódi összefogást tudott mutatni, de a győzelem inkább annak köszönhető, hogy már egyre többen látják a fidesz valódi arcát.
lampa laz
@Linna: egyetértek, de ott is inkább függetlent kellene támogatni, mert az embereknek nagyobb a bizalma velük szembe, mint egy párt jelöltjével szemben.
Linna
@lampa laz: Persze, de most a választásig mindig kellene egy-egy fórumon bíztatgatni őket, hogy meg tudják csinálni, és most rajtuk az ország szeme. Az az egyetlen mínusz ember még elég kevés. Terjeszd Te is más helyeken is, és bíztasd a tapolcaiakat!
Fradigege
Az országos választás sem vetíthető ki országos szintre. Valamelyik barom arcú böfög egyet és másnap zuhan a forint, 5% egyből hátat fordít nekik, de 2 hét múlva a böfögés felejtődik, ezért a népszerűség elindul, majd fingik egy másik, akkor másnap megint zuhan a népszerűség a forinttal. Le-fel hullámzik. Veszprém zsideszes bástya volt. Az ingott meg gyíkok!
Desischado
Kicsiből lesz a nagy! Ha az emberek látják, hogy igenis, le lehet győzni a fideszt, akkor ez már haladás a cél felé! Tapolcaiak, rajtatok az ország szeme! Hajrá, mindent bele!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.