Másik három szociális bérlakásba költözhetnek azok a zuglói Cserei utcai családok, amelyeknek csütörtökön gázrobbanás tette lakhatatlanná az otthonát – közölte XIV. kerületi polgármester pénteki sajtótájékoztatóján. Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért politikusa szerint jól vizsgázott a kerületi katasztrófavédelem.

A robbanás hat lakást (köztük üreseket) és három családot érintett a teljes egészében önkormányzati tulajdonú társasházban. Korábban azért öt lakásról esett szó, mert kettőt egybenyitottak. A hat lakásban összesen tízen voltak bejelentve – ismertette a polgármester. Az egyik család már át is vette az új szociális bérlakást, a másik kettő pedig várhatóan a jövő héten költözhet be új otthonába – tette hozzá. A társasháznak volt biztosítása, de egyelőre nem tudják megbecsülni a kárt, még tart a felmérése – mondta.

A három család 80-80 ezer forintos rendkívüli támogatást kaphat, és átmeneti hitelt is igényelhet az önkormányzattól. A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Vöröskereszttel közösen mindent megtesznek azért, hogy megsemmisült ingóságaikat, bútoraikat, ruháikat pótolják – közölte Karácsony Gergely. A gázrobbanás miatt kilencen sérültek meg, ám a hat lakásban mások is éltek, de ők a baleset idején nem voltak otthon – ismertette a polgármester. Kitért arra is, egy kislány nem közvetlenül a robbanásban sérült meg, hanem feltehetőleg megijedt a robbanás hangjától, és menekülés közben kezét törte. Karácsony Gergely jelezte, hogy a mentők csütörtök este még négy életveszélyes sérültről beszéltek, de a legújabb hírek szerint már csak egy gyerek van életveszélyben.

Ezzel összefüggésben azt közölte, hogy fegyelmi eljárást indítottak azért, mert a zuglo.hu internetes oldalon olyan téves hírt tettek közzé, hogy a kisfiú meghalt. A családtól személyesen kért bocsánatot emiatt – mondta. Megerősítette azt a korábbi információt, amely szerint a robbanást egy illegálisan használt gázpalack szerelése okozta. Hozzátette: az ügyben közveszélyokozás gyanúja miatt a rendőrség eljárást indított ismeretlen tettes ellen.

Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy a ház a robbanás ellenére „statikailag rendben van”, a néhány éve kicserélt gázvezetékek sem sérültek meg, így a szolgáltatást pénteken már helyreállították az épen maradt lakásokban, ahová már vissza is költözhettek a lakók. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Cserei utcai épület a kerület egyik „szegényháza”, ahol „nagyon sokan zsúfoltan, nagyon szegény körülmények között laknak”. Ehhez kapcsolódva kifejtette, hogy az önkormányzat hadat üzent a mélyszegénységnek, és célzottabban akarja támogatni a rászorulókat.

Ismertette azt is, hogy a kerület szociálisbérlakás-építési programot indít, erre az idei költségvetésben 500 millió forint áll rendelkezésre, és bíznak abban, hogy európai uniós pályázatokon és magántőke bevonásával ezt az összeget meg tudják majd sokszorozni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szolmekkoj
Több ilyen polgármesterre lenne szüksége az országnak, nemcsak Zuglónak. Karácsony Gergelyről példát vehetnek az ország polgármesterei. Nem fürdőszobát készíttet magának hanem a kerületi lakosok, a választói gondjait igyekszik megoldani amikor baj van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.