Orbán Viktort a jobbikos Mirkóczki Ádám kérdezte a Simicska által felhozott ügynökvádról hétfőn a Parlamentben. A miniszterelnök erre úgy reagált: amit erre legszívesebben mondana, azt nem mondhatja, amit meg a vádaskodóval tenne, azt nem teheti, mert a népi elégtétel módszereit kerülnie kell. Pedig "kedve lenne hozzá és igény is lenne rá". Viszont szerinte ezt nem teheti meg, amíg az ország élén áll, de "ez nem tart örökké, mindennek rendelt ideje van, az elégtételnek is"".

Orbán arról is beszélt, az ilyen vádakat nem cáfolni szokták, hanem visszautasítani.

Ezért csak annyit mondhatok, amit Öntől hallottam, nevetséges

- tette hozzá a kormányfő.

Mirkóczki viszontválaszában azt mondta, azért szükséges az ügyet firtatni, mert a Fidesz az elmúlt években nem támogatta többek közt az ügynöklisták nyilvánosságra hozását, sem a kommunista luxusnyugdíjak elvételét. Így arról érdeklődött, hogy ennek fényében most támogatná-e az ehhez hasonló intézkedéseket és ki kérné-e az esetlegesen Moszkvában tárolt iratokat.

Orbán erre azt reagálta, ha bármit vele szemben fel lehetett volna hozni, már régen "kitekerték volna a nyakát". Szerinte egyébként az a fontos, hogy ki mit tud hozzá tenni a jövőhöz. A kommunizmus elleni küzdelmet erkölcsi indíttatásúnak nevezte, utalva arra, hogy erkölcsi kötelesség teljesítéséért nem járhat előny, és sosem hozakodtak elő antikommunista érdemekkel.

Ugyanakkor a valóságban fordítva állnak a dolgok: "ők célszemélyei voltak a titkos nyomozásoknak és ők alakították az első kommunistaellenes szervezetet".  Orbán válaszát azzal zárta, büszke, hogy 25 évet tett bele abba, hogy "a kommunisták még felvizezett, hosszúlépéses formában se térhessenek vissza".

95 hozzászólásarrow_drop_down_circle

miazavalami
@human: Igen hülye "nép" vagyunk mi.
Hagyjuk hogy demokrácia álnév alatt diktatúrát nyomjanak a képünkbe, amihez képest a Kádári "diktatúra" édenkert volt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Senara
@Juszuf:" Az a baj ezzel az egész ügynökösdivel, hogy nem fogják fel az emberek mekkora szemétség volt és azt sem fogják fel, hogy ki volt ebben igazán az aki működtette, és aki ezzel emberek életét tette tönkre."""" Besúgok nélkül szart sem értek volna el működtetők ! A besúgok tartották életben az elnyomó rendszert Mellette ott voltak a szakszervezetek és a pártitkárok , Mind írt jelentést , hangulat jelentés címen . A nagy többség önként , vagy pénzért . Nem lehet az összes sz..t rájuk kenni
nemkati
@Cicamama55: Én meg azt is el tudnám képzelni, hogy egyes iratok ennél, mások másnál vannak, és oldaltól függetlenül őrizhetik ezeket. Ma már összekeveredik az, hogy ki baloldali most, és ki volt korábban: a rendszerváltás előtt, és az után közvetlenül. Mindenféle oldal volt már kormányon, ahol, úgy tűnik, könnyebb hozzáférni titkosított iratokhoz. Ha a népnek is és a politikusoknak is egyaránt fontos lenne tiszta vizet önteni a pohárba, akkor ezeket a dolgokat is fel kellene tárni, és nyilvánossá kellene tenni a még meglevő anyagot is. Nekem egyre röhejesebb az, ahogy eltérő politikai nézeteket vallók egymást baloldalizzák, sőt kommunistázzák, olyankor is, amikor a tények pont az ellenkezőjét mutatják.

Amíg életben van egy ember is, akit az ügynökmúltjával vagy politikai múltjával zsarolni, vagy akár csak megvádolni lehet, addig ez meg is történhet bárkivel bármikor. Persze majd a jövő nemzedékeket is érdekelheti az őseik múltja, de ez legyen az ő gondjuk.

Nagyon nagy károkat okozott ezzel a titkosítással az első kormány és az akkori ötpárti kerekasztal vagy minek hívták, amikor ezt így elfogadták, de talán még mindig nem késő. Mostmár vagy 10 éve úgy tűnik, csak a Fideszen múlik. Úgyhogy pont nekik, és a híveiknek nincs joguk senkin semmit számonkérni ezzel kapcsolatban, mert minden javaslatra, hogy ezen az áldatlan állapoton váltotatni lehessen, nemet mondanak.
nemkati
@Senara: Ez ugyanaz volt, mint ami most van. Lehet egy kormány rohad aljas, ha nagy tömegek nem kiszolgálják, hanem ellenkezőleg, tiltakoznak, tesznek ellene, akkor hamar eltakarodik. Az nem igaz, hogy egy maroknyi ember tartja a markában az egész országot. Itt bizony a múltban is, ma is, rengetegen kiszolgálják, segítik, támogatják azt a maroknyi embert, akik ezáltal óriási tömegeket és hatalmat birtokolhatnak.
Yoda69
@Juszuf: ma, 12:08-ra
Na ebben igazad van. Es a legtobb volt komcsi es 3/3-as a fidesz soraiban ul. Nem veletlen hogy nem engedik nyilvanossagra hozni az ugynokaktakat, mert akkor sok olyan fideszes vezeto politikus borulna, mint pl.orban is.
Cicamama55
@nemkati: Én úgy érzem, hogy akik a rendszerváltáskor hátat fordítottak a múltjukkal, azoknak nem hánytorgat fel senki semmit, azokat komcsizzák le, akik az eszméikhez hűek maradtak. Én mint kívül álló, bizony ezt látom. Akik azonnal váltottak, azoknak minden meg lett bocsátva, el lett nézve, sőt! Ők lettek a Janik! Nekem a gondom ezzel, hogy amikor fontos dolgokról kellene vitatkozni, az ország sorsáról kellene döntéseket hozni, akkor ilyen -létező? nem létező?-régi ügyek miatt a nép figyelmét jobbra-balra terelik, az ellenzéki képviselők hiába próbálkoznak, minden lehetőséget törvényekkel elvettek a kezükből...Szóval nagyon nincs itt rendben semmi! Az előbb néztem az egyik cikket felvezető képet, ahol a M.o.jobban teljesít tábla mögött álló szóvivő hölgy majdhogy nem síró ábrázattal várta, hogy a másik szónok befejezze mondani valóját. Hát ez a jelenlegi helyzetünk. Mindenhol a szépet és jót tálalják elénk, de már az sem hiszi el, aki mondja.
nemkati
@Cicamama55: Az igaz, hogy az ügynökmúlt feltárása a napi gondjainkat nem oldaná meg. Viszont a napi gondjaikkal azért tudunk kevesebbet foglalkozni, mert az ilyen ügyek, mint most 0rbánnal, korábban Medgyessyvel, Pokorni apjával, Vikidállal, Tar Sándorral és még nagyon sokmindenkivel kapcsolatban eddig felmerült, elveszik az időt a fontosabb dolgokról. Ezért kellett volna ezt a rendszerváltáskor tisztába tenni, oszt jónapot! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.