A parlament még ezen a héten tárgyal egy olyan kormányoldali törvénymódosító javaslatról, miszerint a földekkel kapcsolatos botrány egyik főszereplőjére, a Nemzeti Földalapkezelőre (NFA) bíznák a természetvédelmi intézmények teljes földterületeinek vagyonkezelő jogait. Ha megszavazza a parlament a módosítást, onnantól a szervezet fogja kezelni ezen területek eladását, valamint bérbeadását – írta meg a Népszabadság.

Ha a kormány elképzelése megvalósul, akkor a nemzeti parkok pénzügyileg nagy veszélybe kerülhetnek, valamint a természet megőrzési szempontok elsőbbségét sem tudják majd biztosítani. 2015. januártól az eddig független környezet- és természetvédelmi hatóságokat beolvasztották a kormányhivatalokba, pontosabban az irányításuk alá vonták.

A nemzeti parkok forrásainak közel 60 százaléka az uniós földalapú támogatásnak volt köszönhető. Mivel egy intézkedés szerint – ennek is a nemzeti parkok itták meg a levét –, 1200 hektárnál nagyobb birtokoknál az 1200 hektár fölötti részre nem kapják meg ezt a fajta segítséget, így el fogják veszíteni a természetvédelem alatt álló földek feletti rendelkezés jogát.

Sallai R. Benedek, a parlament fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke a Népszabadságnak elmondta, szerinte ez a változtatás szembemegy minden európai szokással, ugyanis míg az unióban egyre több a természetvédelmi terület, nálunk a törvényjavaslat elfogadása után nagy mértékben csökkenni fog a számuk. Sallai a Hortobágyi Nemzeti Parkot hozta fel példaképp. Ugyanis itt 60 ezer hektár védett föld van, és ha életbe lép a tervezett törvény, mindössze ezer hektár fog maradni a nemzeti park kezelésében, a fennmaradó 59 ezer hektár pedig az NFA kezébe kerül. Az LMP-s elnök szerint így meglehetősen nehéz feladat lesz ezer hektáron megőrizni az őshonos állat- és növényfajtákat, valamint a kipusztuló félben lévő Przewalski-lovak állományát.

Ugyanis a Nemzeti Földalapkezelőhöz átkerülő földek az eddigi történések alapján nem lesznek alkalmasak e természeti kincsek megóvására. Zámpuszta jó példa erre szerinte: ott az új bérlők terepjárókat és munkagépeket vezényelnek ki a természetvédelmi területre, ezzel tönkreteszik a Pannon érintetlen, szikes gyepfelületét.

Felháborodtak a természetvédő szervezetek is, akik hangot is adtak nemtetszésüknek Fazekas Sándornak megírt levelükben. Szerintük a benyújtott törvénymódosítási javaslat nem más, mint radikális visszalépés. 2015. januárban a mezőgazdaságért felelős miniszter még a következőket írta a témával kapcsolatban:

Nincs olyan kormányzati szándék, amely mintegy 50 ezer hektár védett természeti területet csoportosítana át a nemzeti parkoktól a Nemzeti Földalaphoz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.