2015. januártól a bruttó közmunkabér 22 ezer forinttal emelkedett. Úgy tűnik, ez az emelés csupán papíron történt meg, ugyanis a közmunkások fizetése most is csak 51 ezer forint. A minimálbérek területén ugyanez a tapasztalat, mivel míg 2010-ben bruttó 73 500 forint volt a dolgozók bére, idén ezt elvileg 105 ezerre emelték – írta meg a hvg.hu.

Bangó Borbély Ildikó az MSZP-ből egy kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, melyben azt szerette volna megtudni, hogy a Fidesz kormányzása óta hogyan is változott a közmunka- és a minimálbér. Többek közt arra is kíváncsi volt, hogy az Emmiben miért keverik össze a bruttót a nettóval.

Rétvári Bence, a minisztérium parlamenti államtitkára válaszolta meg a kérdéseket. Válaszában kifejtette, hogy a családi adókedvezmény következtében háromnál több gyerek után a nettó azonos a bruttóval. Ugyan az államtitkár azt írta, hogy a családi pótlékkal és adókedvezményekkel együtt már kedvezőnek bizonyul a közmunkások bére, az általa közölt adatokból egyértelműen kiderül, hogy anélkül viszont nem. Mégpedig azért, mert ugyan a kormány a közmunkás béreket 47 025 forintról – bruttó 22 ezerrel – 51 847 forintra növelte meg, ez valójában nettó négyezer forintnyi emelést jelent. A minimálbérek esetében pedig a bruttó 31 500 forintos emelés mindössze nettó 8 ezer forint lett. Ha ebből még lejön a családi adókedvezmény családi adókedvezmény, a 73 500-ból csak 68 775 forint marad.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
@Mirabilis: Mert munkahely nincs, munka nincs, de a statisztika fontos.
Azt is tudomásul kell venni, hogy a milliónyi csókos jövedelmét el kell sunnyogni valahogy, például a 4-6 órás közmunkás bérrel...:(
papa.49
Ez csak egy fütyisz lufi, huss már el is szállt!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.