Világszerte március 20-án tartják a Boldogság Nemzetközi Napját. Idén ez alkalomból a Coca Cola felkért egy magyar közvélemény-kutató céget, hogy térképezze fel, az országban élő emberek mennyire boldogok és mitől lehetnének boldogabbak. A kutatást négyszáz 18 és 50 év közötti budapesti és vidéki lakossal végezték el. A kérdezett személyek 51%-a volt férfi, 49%-a nő – tette közzé az egészségügy.info.

A felmérés szerint a magyarok szubjektív boldogságszintje átlagosan 67%-os. A teszt során a válaszadóknak egy 1-100%-ig terjedő skálán – 1% a boldogtalanság, 100% a boldogság – kellett kiválasztania, mennyire érzi magát boldognak.

Az eredmények alapján a stabil anyagi biztonságban élő emberek saját boldogságukat a minőségi kikapcsolódásban és az emberi kapcsolatok építésében, nem pedig az anyagi javak növelésében keresik. Ezzel ellentétben, akik rosszabb anyagi körülmények közt élnek, azok nyilván a jövedelmük növekedésében látják boldogságuk kulcsát.

A kutatás azt is elénk tárta, hogy hazánkban több nő érzi magát boldogabbnak, mint ahány férfi. A magyar női lakosság csaknem fele, míg az ellenkező nem képviselőinek csupán harmada érzi magát inkább boldognak, mint boldogtalannak. A felmérés alapján a nők hajlamosabbak meglátni a dolgok jó oldalát, az életet alapvetően szépnek látják, gyakrabban tudnak örülni és több ember felé táplálnak pozitív érzéseket. Ehhez képest a férfiak többszor panaszkodtak arról, hogy nincsenek vidám emlékeik és többen is céltalannak érzik az életüket.

A különbség a fővárosban és a vidéken élők boldogságérzete közt is észlelhető. Míg a fővárosban élők könnyedebben veszik az életet és hisznek az események pozitív befolyásolásában, addig a vidéki emberek nem ennyire optimisták. Keleten inkább a jövőt illetően derűlátók az ott élők, nyugaton pedig azt tartják jónak, hogy több időt tudnak szakítani szabadidejükre.

Az iskolázottság terén a magasabb végzettséggel rendelkezők is pozitívabban állnak a mindennapokhoz. Azok viszont, akik nem kaptak megfelelő képzést, nagyobb arányban gondolják, hogy nem azt csinálják, amit valójában szeretnének.

 

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kamazuka
Mi vidékiek is könnyedén vesszük az életet,csak igen drágán mérik nekünk!
zöldszem
Az élet szomorú - De legalább a fizetésünk nevetséges.,
wagabund
ez a cég valmiben sántikál...sunnyognak, szeretnének elérni valamit...nemsokára kiderül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.