A súlyosan fogyatékos gyermekek ápolása egész napos felügyeletet jelent, így az egyik szülő biztosan nem dolgozhat – írta meg a tudtade.blog.hu a Tudtad-e civil kampány alkalmából.

A kampány egy civil kommunikációs projekt, mely emberi jogi civil szervezetek összefogásával kérdéseken keresztül terjeszt ismereteket a szervezetek munkájáról, valamint az általuk képviselt ügyekről.

A halmozottan sérült, súlyos fogyatékossággal élő gyermekeket nevelő családok közel háromnegyede él a létminimum alatt. Ez hatalmas problémát jelent, ugyanis ezeknek a gyerekeknek a gondozása, nevelése állandó, 24 órás felügyeletet igényel és a speciális gyógyszerek, eszközök, a megfelelő orvosi ellátás és a gyermek utaztatása rengeteg plusz kiadást von maga után.

Hiába kerülne sokkal többe az állam számára az intézeti ellátás biztosítása, a beteg gyerekekkel otthon maradt szülő mégis csupán 47 ezer forintot kap ápolási díjként, amely ráadásul a legmagasabb, úgynevezett kiemelt ápolási díjnak számít. A családok nem szeretnének túl sokat, csak annyit, hogy az állam ismerje el az otthoni gondozást munkaviszonyként és emeljék meg a juttatást a minimálbér szintjére, valamint legalább egy minimális családi adókedvezményt hátrányos helyzetük miatt.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Ebben az országban az egészséges családokat sem támogatja
a kormány, nem még a súlyos fogyatékosokat !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.