Több mint egymilliárd forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az Auchant, mert a GVH szerint a társaság visszaélt jelentős piaci erejével – közölte a versenyhivatal hétfőn. A vállalat az MTI érdeklődésére közölte: nem követtek el jogsértést, és nem értenek egyet a kiszabott példátlanul magas bírsággal.

A GVH tájékoztatása szerint az Auchan Magyarország Kft. megsértette a kereskedelmi törvényt, mert utólagos árkedvezmény-támogatás címén, egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak, hogy termékeik bekerülhessenek az Auchan árukészletébe.

A kereskedelmi törvény tiltja, hogy egy kereskedő egyoldalúan díjat számítson fel a beszállítóinak, hogy azok a kereskedői beszállító listára, illetve termékeik a kereskedői árukészletbe kerüljenek, továbbá nem szabhat ki díjat a beszállító által nem igényelt más szolgáltatásért sem – írja közleményében a GVH.

A GVH vizsgálata szerint az Auchan 2006. június 1. és 2014. december 31. között a nem élelmiszer jellegű termékek beszállítóinak mintegy háromnegyedétől egyedi, százalékos mértékű, forgalomtól független, az átvett teljes nettó áruértékre vetített utólagos árkedvezmény-támogatási díjat kért azért, hogy az érintett vállalkozás bekerülhessen vagy bennmaradhasson az Auchan árukészletében.

A versenyhivatal azonban nem talált olyan szolgáltatást, amelynek ellentételezésére szolgálhatott volna az utólagos árkedvezmény-támogatás, annak semmiféle teljesítményösztönző funkciója nem volt.

A GVH az 1 milliárd 61 millió forintos bírság kiszabásakor az Auchan utólagos árkedvezmény-támogatásból elért nettó forgalmából indult ki – közölték.

A versenyhivatal jelentős súlyosító körülményként értékelte, hogy az Auchan változatlanul folytatta jogsértő magatartását azután is, hogy a GVH nyilvánosságra hozta 2012. júniusi, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.-vel szemben hasonló okok miatt hozott határozatát.

Enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy a beszállítók egy része, átlagosan 44 százaléka nem kiszolgáltatott piaci szereplőnek tekinthető kis- és középvállalkozás volt.

Az Auchan Magyarország Kft. az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: hétfőn értesültek a GVH határozatáról, amelynek sem az érvrendszerével, sem pedig a kiszabott, példa nélkülien magas bírságával nem értenek egyet. A kft. az elmúlt 17 évben, megalakulása óta minden jogszabályt betart, így a kereskedelmi törvényt is – tették hozzá.

A közlemény idézi Dominique Ducoux-ot, a cég vezérigazgatóját, aki hangsúlyozta: a vállalat nem követett el jogsértést, ezért minden rendelkezésre álló jogi eszközt meg fog ragadni azért, hogy ezt be is bizonyítsa. Hozzátette: bíznak a bíróság tisztánlátásában.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Az ÁFA csaló CBA -t mikor bírságolják meg ???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
kifizetik, oszt jónapot. ezentúl résen lesznek(jobban).

Én a budaörsit ismerem inkább. a tizenhat év alatt nem volt problémám az áruházban. Az áraikat miként képzik, azt nem tudom, de valószínű, hogy valamit jól csinálnak.
Ezt most bebukták.

(a parkoló mindig 60%-os telítettségű...saccperkábé)
Január
@nyanya001: Mindenki megkapja méltó "jutalmát" csak idő kérdése. Fékezni kellene már ezt a harácsot, amit a politika eddig megengedett..
Az embereket kellene már végre egy kis jövedelemhez juttatni, mert lassan a multik is szedhetik a sátorfájukat, mivel az a "karácsonyi forgalomként" emlegetett tv híradásokban vágóképenként alig tudtak összeszedni 3-4 vevőt az áruházakban.
Magyarul nincs az embereknek pénzük... /Nem a Fidesz vezetőkről és holdudvarukról van szó./
nyanya001
@Január: A rendszerváltás óta megy a harács és egyre jobban elszakadnak
és leszakadnak egymástól a társadalmi rétegek.
A közmunka meg a minimálbér épp csak arra elég, hogy ne haljanak éhen
és ezek túlnyomó többségben vannak.

Minden harmadik család a létminimum felé csúszik, a mélyszegénységben élőkkel együtt a magyar társadalom mintegy 40 százaléka tekinthető elszegényedőnek vagy a szegénység által veszélyeztetettnek.

– Roppant lényeges a többségi társadalom szegénységhez és szegényekhez való viszonya, vagyis kölcsönös segítségvállalás kérdése! Ha a társadalmi szolidaritás kimerül abban, hogy karácsonykor a lakosság kampányszerűen adakozik, az nem más, mint a többség lelkiismeret-furdalásának megnyilvánulása, nem a probléma érdemi megoldása. Nagy felelőssége van a mindenkori politikának abban, hogyan viszonyuljon a kollektív gondolkodás a szegénységhez mint társadalmi problémához és a szegényekhez –
Amíg ezt nem látja a mindenkori kormány, addig csak sodródunk az elszegényedés felé, nem lesz vásárlóerő, az összes piac lehúzhatja a rolót !
ferii
Ki az a hülye,aki azt gondolja,hogy ezek a "multik"azért jönnek ide,hogy az összes bevételt ennek a majomkormánynak adják,nyilvánvaló,hogy hasznot is szeretnének.Beruháznak,sok ezer munkahelyet teremtenek,a mire a fidesz nem képes,az egyetlen "csodafegyverük" a közmunka,amiből alig lehet megélni,és hasznot nem sokat hoz.
nezelodo
"human
Abból pont ki lehet fizetni Fót fideszes vezetője által eltőzsdézett 1 milliárdot."

Hiszen aszonták a Vityáék, hogy a MANYUP tőzsdézte el a pénzt nem a fóti fidesznyik! Vagy mégse? Hát persze a mínusz 3000 milliárdot minek lopta volna el a dakota, tud ő egyedül is csinálni mínuszt, még ettől többet is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.