A kórházak azonnali és teljes adósságrendezését sürgetik az orvostechnikai beszállítók, amelyek három pontban foglalták össze javaslataikat a kormány számára. Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, hogy az egészségügyi kormányzat kommunikációjában eddig megjelent, adósságrendezésre ígért összeg (60 milliárd forint) nem jelent megoldást a kialakult adósságcsapdára, az ország javuló gazdasági eredményei ma már lehetővé tennék az egészségügyi ellátórendszer megerősítését és a kórházi tartozások kifizetését. A kormány állítólag szerdán jelentette be, hogy mégsem rendezi a kórházak adósságát.

Az iparági szereplők a napokban tartott válságtanácskozásukon megállapították, hogy a jelenlegi, 90 milliárd forintos adósság már a betegellátást veszélyezteti.

Arra kérik a kormányt, hogy mihamarabb teljesítse korábbi vállalásait, és ígéreteihez híven 2015 áprilisában minden, jogszerűen fennálló kötelezettségét teljes mértékben és feltételek nélkül teljesítse.

Úgy vélik továbbá, hogy a hosszú távú forrásteremtés érdekében ki kell lépni az adósságcsapdából, ezért szükség volna az egészségügyből utóbbi években kivont forrásoknak a költségvetés számára is kiszámítható és az ország mindenkori teljesítőképességéhez igazodó ütemű visszapótlására.

Megfontolásra javasolják azt, hogy az Egészségbiztosítási Alap természetbeni ellátások kiadási előirányzata a következő öt évben évente öt százalékkal növekedjen, míg 2021-től ez a bővülés a mindenkori GDP éves növekedési üteméhez igazodjon. Ezzel szerintük lehetővé válna, hogy a forráshiánnyal küzdő ellátórendszer folyamatosan átálljon a valós finanszírozásra.

Az orvostechnikai beszállítói érdekképviseletek szerint tarthatatlan, hogy a beszállítók finanszírozzák az ágazatot, úgymond ezen cégek "jóindulatán álljon vagy bukjon egy-egy intézmény helyzete". Azt írták, mostanra a beszállítók nagy részének komoly problémát okoz az állami kintlévőségeik finanszírozása.

Az ETOSZ és az OSZ továbbá azt javasolja, hogy az új egészségügyi-igazgatási csúcsszerv felügyeletével a 30 napon túli lejárt kintlévőségeiket a beszállítók a jövőben választásuk szerint akár közvetlenül érvényesíthessék az egészségbiztosítóval szemben, vagy az erre irányuló adatok összevezetésével akár egyéb közteherviselési kötelezettségeikbe is beszámíthassák. Ennek érdekében arra kérik a kormányt, hogy kezdeményezésére a parlament sürgősséggel alkosson meg egy olyan átmeneti jogszabályt, amely megteremti a kórházakkal szembeni, határidőn túli kintlévőségek köztartozásokba történő beszámítását. Ez a speciális jogszabály mindaddig életben maradna, amíg az intézmények határidőn túli tartozásállománya megnyugtatóan meg nem szűnik.

Egyben a két szervezet felajánlja szakmai együttműködését a kormánynak a kórházi adósságok kapcsán kialakult helyzet megoldása és a magyar egészségügy hosszú távon fenntartható finanszírozásának kialakítása érdekében.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Manhattan
5 éve, hogy folyamatosan és mindenben felforgatják az életünket, nyilván a kárunkra, minden pénz kiszipolyoznak a lakosságból. És ezt még 3 évig tűrnünk kell?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csapnivalo
@verum: Nekem is ez jutott eszembe. Remélem, hogy gyógyvíz lesz, hogy az egészségügy által nem ellátottak megmerítkezhessenek benne, hátha ez hoz gyógyulást és enyhülést nekik.
nyanya001
A lapnak a Miniszterelnökség megerősítette a hírt, mint írták a kormányhivatalok és járási hivatalok dolgozói egyszeri juttatást kapnak, összesen 27 438 ember 685,9 millió forint értékben. Az indoklás szerint azért, mert "az elmúlt években számos átalakítást, fejlesztést vittek sikerre, munkájukkal lehetővé teszik a gyorsabb, hatékonyabb és szolgáltatói szemléletű államigazgatás kialakítását"
index.hu/belfold/2015/04/02/itt_van_lazar_700_millios_husveti_csomagja/
Feraj49
Betegek vagyunk ? ! Hát már semmi jóra nem számíthatunk,de csak fizessük, fizessük a TB-t . Cserébe kórházban halhatunk meg ellátás hiányában,vagy a kórházi fertőzésben.
bundi
@Feraj49: bocsi a "tb" nem jogosít fel arra...csak lehetőséget ad rá...meg a szociális temetésre is...apropó...gondoskodtál már öreg napjaidról?...amíg jó erőben vagy addig ásd meg a gödröt...és dobd össze a ládát...öregen már nehezebben megy...
bundi
" az ország javuló gazdasági eredményei ma már lehetővé tennék az egészségügyi ellátórendszer megerősítését és a kórházi tartozások kifizetését"
vezérék ilyenkor rúgják tökön magukat a sikerpropagandával...mert ugye ha fellendülés van akkor egyre több pénzt lehet visszatolni a népnek lehet csökkenteni az adókat...stb...és ugye most nem lehet azt mondani hogy fellendülés van, csak a pénz kevesebb...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.