Rég nem látott vihart kavart a Fidesz-frakcióban az, hogy a védett földek vagyonkezelői jogait elvennék a nemzeti parkoktól és a Nemzeti Földalapnak adnák át – írta a NOL. A lap információi szerint ha most lenne a döntés erről, a kormánypárti képviselők "szétszavaznának", ezért a törvény végszavazását inkább el is napolták.

Az egyik fideszes így vélekedett:

Politikai hozadéka nincs, potenciális kára viszont annál több.

Az elégedetlenségnek más jelei is vannak: a múlt héten a fenntartható fejlődési bizottság kormánypárti tagjai megszavazták a fideszes Bencsik Jánosnak a módosító javaslatát, amely a nemzeti parkok jogfosztását akadályozná meg. Ám nemcsak párttársuk javaslatát fogadták el, hanem az LMP-s Sallai R. Benedek hasonló módosítóját is. Viszont ugyanezeket a módosítókat a fideszes többségű mezőgazdasági bizottság már leszavazta.

A nemzeti parkok földtől való megfosztását a Bencsik vezette zöldkabinet elutasította, akárcsak a szintén fideszes parlamenti alelnök, Gulyás Gergely is. Sőt, Kövér László parlamenti házelnök és  az irányítása alatt álló Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa indítványozta a tervezet visszavonását is. Eközben V. Németh Zsolt, az agrártárca környezetügyért felelős államtitkára azt mondta, "nincs olyan kormányzati terv vagy szándék, amely a nemzeti parkok ellehetetlenítését célozná".

A kormánypárti ellenzők attól tartanak, ha újabb állami földeket kapnak a párthoz közeli körök, az tovább növeli a Fidesz-ellenes közhangulatot. Ráadásul naponta több száz tiltakozó állampolgári e-mail mutatja, mekkora társadalmi ellenállást vált ki az ügy.

Sallai R. Benedek szerint ha a kormány mégis átveri a javaslatot, akkor egy korábbi precedens alapján az Alkotmánybírósághoz fordulnak, amely alapján a védett földek átjátszása alkotmányellenes. Ehhez pedig elég lesz a parlamenti képviselők egynegyedének támogatása is.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vonotok
Csak el írás történhetett. Nem ketté, hanem DARABJAIRA szakad a Fidesz.
nyanya001
Eddig a mutyi összetartotta őket !
Aztán Simicska beszólt G.Viktornak azóta egyre jobban
repedezik a maffia közösség !
zöldszem
Még csak, hogy a Fidesz kettészakadt! Cirka 140 személy. De, sajnos az országot is ketté osztották, és az nem 140 ember!
agnes200
Azért furcsa, mert amikor a fidesz kormányra került, leváltotta a nemzeti parkok addigi szakmai vezetőit és fideszes emberkéket nevezett ki minden nemzeti park élére. Gondoltam volna, hogy ezek úgyis kiszolgálják orbánék igényeit, úgy látszik, nem eléggé.

Mit nem tesznek ezek tönkre? A nemzeti parkokat is feláldozzák a haverok kegyeiért? Egyszer elfog jönni az a pillatat, amikor már nincs több szétosztható állami vagyon, mert mind elfogyott! Tűnődöm, akkor mi fog következni?
a-ha
Csak kétfelé?... :)
Ha majd nyóc felé szakad, akkor ébresszetek fel.
Köszönöm!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.