A Porpáczy Aladár Középiskola 60 éven át a fertődi Esterházy-kastély egy szárnyában üzemelt, ám innen 2013 nyarán ki kellett költözniük, hogy az "kizárólag kulturális és turisztikai célokat" szolgáljon. Hiába ígérte maga Lázár János, hogy a 2014/2015-ös tanévet már egy újonnan épült iskolában  kezdhetik a gyerekek, ebből nem lett semmi. Így továbbra is a helyi általános iskolába és kollégiumba zsúfolódva kénytelenek tanulni a gyerekek. A körülmények méltatlanok, a tankönyveket például ágyneműtartóban kénytelenek tartani.

Bár az Emmi szerint "az iskola építése a beruházás megkezdése előtt áll", egy mérges szülő azt mondta a hvg.hu-nak, hogy "a világon semmi nem történik, hiába ígérték meg".

Az iskolaépítés csúszása azért is különös, mert Lázár parlamenti válasza szerint 2014 februárja óta megvan az építési engedély rá és a kiválasztott telek jogi helyzetét is rendezték. Sőt: a szükséges 580 millió forintot is átutalták már a beruházónak. Igaz, egyes hírek szerint a tornateremre már nem elég az összeg fedezete, így emiatt is lehet a késlekedés.

A hvg.hu forrásai szerint mikor Fertőd városa L. Simonnal egyeztetett az ottani projektekről – többek közt az iskoláról is – akkor ezeken részt vett a kastély birtokosa, Esterházy Antal herceg és ukrán származású felesége is, Esterházy Svetlana. A helyiek nem értik, hogy az Esterházyaknak mi keresnivalójuk van egy ilyen hivatalos megbeszélésen és miért döntenek a fejük felett. Úgy tudják, Esterházy Svetlana nem örül az új iskola építésének és ezt el is mondta a tárgyalásokon.

Állítólag nem tetszik neki a hely, ahol felépülne az új iskola, mert ez a telek is a régi, majorságokból, kertekből álló egykori nagybirtok határain belül van. Pedig ezt a Vasút soron található ingatlan önkormányzati tulajdon volt, az iskola miatt vették állami tulajdonba, szóval semmi jogcímük nincsen rá

- mondta el az iskola helyzetére rálátó informátor. A hercegné inkább azt szeretné, ha a szomszédos Sarródon épülne fel a középiskola, de a helyiek azt akarják, hogy Fertődön maradjon, ahol alapították.

Az Esterházy-pár befolyására magyarázat lehet, hogy állítólag nagyon jó kapcsolatot ápolnak L. Simon Lászlóval és volt, hogy együtt vadásztak Lázár Jánossal. A Miniszterelnökség utóbbit nem erősítette meg, mondván Lázár magánéletére vonatkozóan nincsenek információik, viszont L. Simon és az Esterházyak kapcsolatáról ezt írták:

„Esterházy Antal és felesége számos ötlettel és kapcsolataikkal segítik az Eszterháza Központ fejlesztéseit, így alkalmanként tanácsokat is adnak L. Simon Lászlónak, aki néhány Fertőddel kapcsolatos megbeszélésre meg is hívta őket. (...) Esterházy Antalnak és feleségének is jogában áll véleményt nyilvánítani a Fertődöt érintő kérdésekben, ahogy az államtitkárnak is jogában áll eldönteni, kinek a véleményét hallgatja meg. Döntéseket azonban nem hoznak.”

A hvg.hu hiába kereste a hercegi párt, Esterházy Svetlana nem akart nyilatkozni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

dr lópicigáspár
Kölcsön akarják kérni tőlük a kutyabőrüket :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
Együtt vadásztak, hát tehettek mást, ha a fácánlézer is befizetett? :-D

Munkál az újgazdagokban a vágy, hogy ők is, meg olyanok, de hát az ember végül is nem tud kibújni a saját "bőréből" . Kevés ehhez a kastély, meg a kutyabőr, még ha meg is veszik, ha ad rá pénzt a zeu.
Mobil123
Esterházy Antalnak és feleségének is jogában áll véleményt nyilvánítani a Fertődöt érintő kérdésekben, ahogy az államtitkárnak is jogában áll eldönteni, kinek a véleményét hallgatja meg.” – Igen de neked b+ viszont kötelességed minden választópolgár véleményét meghallgatni és nem jogod van ebben.
A másik ki a hallott olyanról hogy az állam előre átutalta a kivitelezőnek a teljes pénzt egy építkezésre??? Ez nem igaz!Az építőiparban a körbetartozás pont az államtól indul ki mert szarnak időben fizetni. A másik hogy teljesítés hiányában senki nem fizet, az állam meg pláne nem !
lampa laz
Ez a telhetetlen nő cári leszármazott, vagy csak felkapaszkodott a hercegi címerig? Gyanítom, hogy az utóbbi, mert egyébként lenne benn annyi nagyvonalúság, hogy egy tanintézettel szemben nem viselkedne így sőt...akár még támogatója is lehetne.
Mobil123
@lampa laz: Ő csak ukrán származású és nem orosz.
lampa laz
@Mobil123: ja, vagy úgy, így már érthető...
Desischado
Kutyabőrt lehet venni, de attól nem lesz nemes! A suli meg jó helyen van ott ahol van!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.