A felnőtteknek havi 50, a gyermekeknek havi 25, míg a várandós kismamáknak havi 75 ezer forintos alapjövedelmet garantálna a Párbeszéd Magyarországért – hangzott el a párt ez ügyben indított kampányáról szóló, szerdai sajtótájékoztatón. A PM a minimálbért nettó százezer forintra növelné.

Szabó Tímea társelnök azt mondta, az ország fele szegénységben él, a reményvesztettség pedig "betegségként telepszik rá az országra", miközben a baloldali pártok eddig nem tudtak kiutat mutatni a helyzetből.

Az alapjövedelem viszont reményt adhat, mert azzal el lehet érni, hogy senkinek ne kelljen éheznie – vezette fel az országos kampányt a független képviselő.

Karácsony Gergely, a PM másik társelnöke úgy fogalmazott: az alapjövedelem körül kialakult vita alkalmas arra, hogy újraértelmezzék a baloldaliságot Magyarországon, mert – véleményük szerint – csak egy új baloldali programmal lehet visszaállítani az emberek demokratikus politizálásba vetett bizalmat.

A zuglói polgármester hangsúlyozta, hogy az alapjövedelem nem csodafegyver, de megmutatja, hogy az emberi méltóság és a szolidaritás Magyarországában gondolkodnak. Hozzátette, hogy elképzelésük a jobb körülmények között élőknek is perspektívát adhat, mert bárkit fenyegethet a munkahely elvesztésének, a kilakoltatásnak, a lecsúszásnak a réme.

Kérdésre válaszolva Szabó Tímea azt mondta, elképzelésüket kétezermilliárd forintos költségvetési átcsoportosítással hajtanák végre, úgy, hogy nem növelnék a hiányt. Körülbelül 560 milliárd forintot szereznének abból, hogy megszüntetnék az alapjövedelemnél kisebb juttatásokat, például a gyest vagy a családi pótlékot. Emellett a korrupcióellenes intézkedésektől körülbelül 175 milliárdot remélnek és hasonló összeget várnak a presztízsberuházások leállításából – említett példákat.

Arra a kérdésre, hogy miből finanszíroznának más ágazatokat, például az egészségügyet vagy a szociális területet, azt felelte, az ágazati fejlesztések részben megtalálhatóak a mostani koncepcióban, részben pedig a progresszív adórendszer újbóli bevezetésével oldanák meg a kérdést, de ennek részletein még dolgoznak.

Arra a felvetésre, hogy más ellenzéki pártok támogatják-e az ötletüket, Karácsony Gergely azt mondta, tudomásuk szerint az MSZP vitát folytat az alapjövedelemről, a PM pedig jelenleg azt tartja a legfontosabbnak, hogy a közbeszéd részévé tegyék a témát.

84 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
A nálunk fejlettebb társadalmakban ez nem olyan égető kérdés mert ott senki nem marad ellátatlanul, ilyen-olyan jogcímen megkapja ami az életben maradáshoz szükséges. Nekik ez csak adminisztratív módosítás lenne. De nálunk létkérdés.
Tájékozatlan és antiszociális az az ember aki azt hiszi mindenki önön hibájából került nyomorult helyzetbe.
Karácsony felvállalja hogy egy demagóg buta néphez megpróbál értelmesen szólni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
@verőce21: tegnap 22:58 Szerintem a szocializmusra inkább a közmunka világa hasonlít. Meg kell jelenni, és ezért fizetést kapnak, de ez még annál is rosszabb, mert ua. fizetést kapnak, előmeneteli és karrierlehetőség kizárt.
Egyébként szerintem is az fog történni, hogy egy bizonyos szintre kiegészítik a jövedelmeket, segélyeket, mert azt még elképzelhetőnek tartom, hogy a csp. és adókedvezmények megszűnésével minden gyerek 25e. Ft-ot kapna,még azt is, hogy a mn. 50ezret. Azt nem tudom elképzelni, hogy minden dolgozó fizetését ezzel az összeggel megemeljék.
verőce21
@Mirabilis: (19:12) Ilyen ötletelést csak egy operettországban lehetne bedobni. Pompa és fény, feledtető álomital, zsongító morfium. A szubrett (Szabó T.) virágos hintán beleng a nézőtérre, a bódult közönség tapsol.
verőce21
@JAJMÁR: (18:28) Csodálkoztam, hogy ülsz fel ilyen bohózatnak, amit ez a szédült nő, álomitalát elfogyasztva mantráz itt. Még mellé is állsz. Eddig pedig nem úgy ismertelek meg, akinek csak tiszta pillanatai vannak. :)
Örülök, hogy azért beláttattam veled, "szerintem is az fog történni” - eléd tárult a gazdasági valóság - a munka nélküli, korlátlan pénzosztogatás lehetetlenségéről.
JAJMÁR
@verőce21: 12:12 Nem Te győztél meg, -ápr.16. 21:19 hsz.-t olvasd el- nem lehet egyszerre bevezetni, de az nem azt jelenti, hogy NEM LEHET BEVEZETNI több évtized alatt, lassan megváltoztatva és hozzáalakítva a feltételeket!
verőce21
@JAJMÁR: (12:55) Nem csalódtam benned! (Bár szívesen csalódnék) :)
De a több évtizedesre taksált időkorlátod az alapjövedelem bevezetésére olyan (építőanyag garancia) időtartam, amelyet nehéz lesz számon kérni rajtad. Addigra az itt kommentelők cca.80%-a már nem is fog élni. Tehát magad sem hiszel benne. :)
JAJMÁR
@verőce21: 11:39 Azt hitted, "kiénekelheted a számból a sajtot"? egy-két dicsérő szóért és a két szép szemedért .. - ha van - majd beájulok, ugye?
Nem vagyok én olyan "fontos" ember, hogy hatalmamban álljon ezt bevezetni, ezért nincs is mit számonkérni rajtam. Akiken pedig döntéseiket számon lehetne kérni, titkosítják azokat hosszú évtizedekre, hogy még önmaguknak se kelljen a hibáikkal szembenézni.

A nyugdíjak miatt lenne szükség egyébként arra a pár évtizedre, emberöltőnyi időre, mert az alapjövedelem kiváltaná a nyugdíjakat is.
Ezt pedig csak akkor lehet, ha a ma gyermekkorú és fiatal felnőtt lakossága előre tudja és betervezi.. Ez pedig kiszámítható és logikus nem? "Vetni köll, akárki arat is" - (és nem a gyevi bírókra gondolok, akik ezt szó szerint úgy értik, arathatnak, bárki vet is)
hanem úgy, hogy az ember halandó!
Nagyon sajnálom, hogy nem tapasztalhatjuk meg ennek a teljes bevezetését mi együtt, de ezen kívül még nagyon sajnálom, hogy a kormány által titkosított ügyeket sem ismerhetjük meg mi együtt. (Mert lehet, hogy Te ismered..)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.