Hosszú vita után a kormány úgy döntött, a gazdasági növekedés többletforrásait további beruházások, munkahelyteremtés helyett adócsökkentésre fordítja 2016-ban – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden az M1 aktuális csatornán arra a kérdésre válaszolva, hogy az adócsökkentés miként hat a költségvetésre.

A tárcavezető kedden jelentette be, hogy a 2016-os költségvetés az adócsökkentés költségvetése lesz, 16-ról 15 százalékra csökkenhet az szja-kulcs, és 27-ről 5 százalékra mérséklődhet a sertés tőkehús áfája, továbbá a kétgyermekes családok adókedvezmény-mértékének növelése is szerepel az Nemzetgazdasági Minisztérium 2016-os költségvetési tervei között.

A miniszter szerint jelentős segítséget ad majd a családoknak a személyi jövedelemadó (szja) csökkentésével a dolgozóknál hagyott 120 milliárd forint, könnyebben tudnak majd költeni és fogyasztani.

Az adócsökkentést érő kritikákra, miszerint a minimálbéren élők és az alacsony jövedelműek kevésbé járnak jól, Varga Mihály a műsorban úgy reagált: az elmúlt években sikerült bebizonyítani, hogy arányos adórendszerrel kedvezőbb egy ember számára akár többletmunkát vállalni. Ha valaki tízszer többet dolgozik, tízszer és nem tizenötször annyit adózik – hangsúlyozta.

A mindennapi megélhetéssel küszködők számára pedig a sertés tőkehús áfájának csökkenése hoz könnyebbséget a kormány tervei szerint. Utóbbival azt is szeretnék elérni, hogy fehéredjen a szektor, és a gazdaság általános állapota jobb legyen – mondta a miniszter. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a kedvezőbb adózási környezet nem azonnal, hanem pár hónapos késéssel fejti ki hatását, amikor a vállalkozók rájönnek: nem éri meg a termékkel visszaélni.

Varga Mihály a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) 1-3. prioritások finanszírozásának uniós felfüggesztésével kapcsolatban jelezte: jelentős készpénz mennyiséggel rendelkezik az állam, így a nemzeti költségvetés fizeti automatikusan a kedvezményezettek számláit, hogy ne akadjon el fejlesztés és beruházás. Miután rendeződik a technikai jellegű probléma az Európai Unióval, az állam megkapja a további támogatásokat – tette hozzá.

125 hozzászólásarrow_drop_down_circle

micfild
@human: ha tizszer annyi a fizetése, az az jelenti, hogy az illető politikus.
1%nyi szja csökkentés a kisembernél kb 1000ft jelent.
politikusnál 10ezret, vagy többet is, mert ők több helyen is nemdolgoznak.
Szóval megint csak a saját pecsenyéjüket sütögetik.

most ezt tényleg komolyan gondolta, hogy kb 1000ft majd növeli a fogyasztást?? :-O
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
adrenalink
@szandokan: Remélem belátod, hogy ők nem az "ellenzék ármánykodásával befolyásolt szegény emberek" /idézet tőled/. Úgy látszik vannak még olyanok, akiket az 1 kulcsos SZJA okozta többletjövedelem sem tett hűbéressé... Hogy jobbikos szavazóvá váltak-e, azt nem t.udom, remélem nem, inkább a tanácstalanok népes táborát gyarapítják.
Egyébként nemrég hallgattam egy beszélgetést Csaba László közgazdász /tudom általad semmibe nézett szakma/, Orbán volt tanácsadójával, és elég lesújtó véleménnyel volt a kormány gazdaságpolitikájáról. Szerencsére egyre többen vannak jobboldalon, akiknek a szemét nem homályosítja el a narancssára köd. Kár, hogy a Vezír nem foja fel, hogy "érted haragszunk, nem ellened".
szandokan
@adrenalink: Engem sem az egy kulcsos adó tett a szavazójukká, hiszen én már a kezdetektől rájuk szavaztam. Csaba Lászlót egy nagyon értelmes embernek tartom, és valóban vannak hibák a Fidesz gazdaságpolitikájában. Ellenben a munkahelyteremtés nem úgy megy, hogy akkor holnaptól lesz, az egy elég bonyolult folyamat. Sokszor elgondolkozom azon, hogy vajon melyik intézkedés, törvény hova fog vezetni, és hidd el, néha még én is értetlenül állok némelyik kapcsán. Ez a fene nagy gazdagodás bizonyos embereknél is szúrja a szemem, a vagyonnyilatkozat szabad megváltoztatásán meg egyenesen fel vagyok háborodva. Mivel veled lehet értelmesen társalogni, és nem belém akarsz kötni mint itt a legtöbben, ezért is írtam le neked mindezt. Mindettől függetlenül sem az orosz kapcsolatról, sem a gázról, sem Paksról nem lehet még ítéletet mondani, mert ezek akár jók is lehetnek hosszú távon. Én ezt a kissé pökhendi, hirtelen nyilvános gazdagodást nem csinálnám, de legalábbis nem verném nagy dobra.
adrenalink
@szandokan: Mindegyik oldalnak megvannak a meggyőződéses hívei. De a többség nem politizál aktívan, 4 évente az "úgy ítélem meg, hogy most az én érdekeimet szolgálók"-ra szavaz. Aztán vagy bejön, vagy nem...
Évek óta írod, hogy a m.hely teremtés nem megy egyik napról a másikra. Könyörgöm! A fityisz 6 év óta "kormányoz". Bevezették a 16%-os SZJA-t, ami jelentős többletet hagyott a felső rétegnél. Ebből sem a belső fogyasztás nem nőtt /ők eddig is ki tudták elégíteni a szükségleteiket/, sem új m.helyek nem létesültek /a közmunkát felejtsük el!/.
A hirtelen meggazdagodásról /amit én is megvetek/ meg az a véleményem, hogy mivel a fityisznél senkinek nincs "nyugdíjas" állása, mindenki gyorsan, amíg lehetősége van rá, szeretné anyagilag bebiztosítani a jövőjét.
Itt a Csaba László interjú
hetöndöe
Kitalálnak egy új adót és hipp-hopp már be is foltozták a -1%.os lyukat,így megy ez,ahol félkegyelmű a miniszterelnök.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.