Az Európai Unió és az eurózóna gazdasági teljesítménye is javult az elmúlt hónapokban – állapították meg az unió gazdasági és pénzügyminiszterei Lettországban, a pénteki Ecofin- ülésen Rigában.

Az Ecofin Tanácsának – az EU-s tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa – ülését követően Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter telefonon tájékoztatta az MTI-t a tanácskozásról.

Emlékeztetett: az unió gazdasági teljesítményével együtt javult Magyarország teljesítménye is. Egyre több országban láthatóak a gazdasági növekedés jelei, így például Franciaországban és Spanyolországban is – jegyezte meg.

Hozzátette: a miniszterek értékelték a különböző strukturális átalakulási folyamatokat a különböző országokban. Magyarországnak e tekintetben eredményes időszak van a háta mögött – jelezte a nemzetgazdasági miniszter. Hangsúlyozta: két területen komoly átalakítások történtek.

Az egyik a munkaerőpiac, ahol a munkát terhelő költségeknek, elvonásoknak a csökkentésével sikerült javítani a foglalkoztatási körülményeket. Elindult például a közfoglalkoztatás, a közmunka program, ami jelentősen segíti az emberek visszakerülését a munkaerőpiacra. A munkahelyvédelmi akció szintén működik, amivel ugyancsak több százezer ember munkahelyét sikerült stabilizálni.

A másik ilyen terület az adórendszer átalakítása. Az adórendszerben a munkát terhelő adók csökkentésével és a fogyasztási típusú adók stabilizálásával a kormány el tudta érni, hogy Magyarországon a foglalkoztatás a korábbinál kedvezőbb feltételek között történik. Az adózás hangsúlya ugyanis a fogyasztásra tevődött át, aki dolgozik, aki foglalkoztat, azt kevésbé terhelik az adók, míg aki fogyaszt, annál az adóteher jobban érződik.

Varga Mihály elmondta: fontos kétoldalú megbeszélést folytatott a cseh pénzügyminiszterrel, Andrej Babissal, aki néhány hónapja azt kezdeményezte, hogy a közép-európai országok működjenek hatékonyabban együtt az áfa-csalások megfékezésében. E területen ugyanis azonos gondok vannak Magyarországon, Csehországban, Ausztriában és Szlovákiában is, az úgynevezett láncolatos csalások rendkívül elterjedtek. Emiatt az államok nem jutnak hozzá az általános forgalmi adóból származó bevételeik egy részéhez. Ennek a folyamatnak a megakadályozása érdekében folytatott a két miniszter egyeztetést.

A közös gondolkodást ez ügyben május elején folytatják az érintettek Bécsben, ahol több közép-európai ország minisztere egyeztet a kérdéskörről. Így jó esély van arra, hogy közép-európai szinten találjanak megoldást a témában – mondta Varga Mihály.

Hozzáfűzte: az adóhivatalok szorosabb együttműködésével, valamint a fordított áfa erőteljesebb alkalmazásával kívánják a közép-európai országok közötti fiktív árumozgásokat megakadályozni. A becslések szerint ugyanis mintegy 1,5-2,0 milliárd euró (450-600 milliárd forint) az a kár, amelyet a láncolatos csalás a magyar költségvetésnek évente okoz. Varga Mihály cseh, horvát és szlovák kollégájával megosztotta az online pénztárgépek, valamint az ekáer-rendszer (elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrzési rendszer) magyar tapasztalatait is.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ferii
Honnan szedték ezt a baromságot?Egész más dolgokat olvasok a német újságokban...
Toby
Na, ennlk a Varga-nyilatkozatnlk is utána kell kérdezni, hogyan szólt valójában a lényeg !
mert elég furcsa, hogy egyik pillanatban 700 mrd-ot zárolnak, a másikban meg szuper a magyar gazdasági teljesítmány !
ferii
Honnan szedték ezt a baromságot?Egész más dolgokat olvasok a német újságokban...
papa.49
Szemérmetlenül hazudnak bele az emberek képébe, a legkisebb szégyenkezés nélkül, ez azért már sok nem gondoljátok???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.