Lehet hasznos a halálbüntetés különböző dimenzióiról szóló vita, politikai hiba azt elutasítani. A vita helye lehet a parlamentben és azon kívül is – vélekedtek elemzők a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön.

Arra a kérdésre, hogy miért tabutéma a halálbüntetésről szóló vita az Európai Unióban, Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője azt mondta: az EU szerződései, emberi jogi egyezmények kizárják ennek a büntetési formának a lehetőségét.

De például Franciaországban, az ottani szélsőjobbnak ez témája, a Nemzeti Front a párizsi terrorcselekmények után vetette fel a kérdést, amelyről népszavazást is hajlandó tartani, ha kormányra kerül – tette hozzá.

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője azt mondta: az európai elitben régóta van egy meggyőződés arról, hogy a halálbüntetést végleg száműzni kell az európai büntetőjogból. Ugyanakkor szerinte az is látható a különféle közvélemény-kutatásokból, hogy ez Európa országaiban "egyáltalán nem találkozik" az átlagemberek véleményével, "az elit ellenzi, az átlag európai ember támogatja a halálbüntetést".

Hozzátette: az elit abban érdekelt, hogy ez a vita ne kerüljön felszínre, mert érzi, ebben a vitában nincsenek erős pozíciói, és saját választóikkal szemben kellene politizálniuk, hiszen azok "legalábbis az európai országok jelentős részében halálbüntetés-pártiak".

Nagy Attila Tibor szerint a vita lehet hasznos is, "nem tartja ördögtől valónak", hogy a halálbüntetés hasznosságáról, haszontalanságáról, erkölcsi és egyéb dimenzióiról vitázzanak Magyarországon.

De lehet kontraproduktív is pártpolitikai szempontból, ha kiderül, hogy az "Orbán Viktorék által kezdeményezett vita" ellenére sem sikerül megváltoztatni a vonatkozó jogszabályokat, azok a választók csalódhatnak, akik a vita miatt abban reménykednek, hogy visszaállítják a halálbüntetést, vagy ha nem csalódnak, "eleve legyintenek erre az egészre", mert a médiában sokszor elhangzott, hogy a jelenlegi nemzetközi és magyar jogi környezet nem teszi lehetővé a halálbüntetés visszaállítását – vélekedett.

Szerinte emiatt kérdés, hogy mi értelme a vitának, és lehet olyan pártpolitikai vetülete is, hogy a Fidesz és Orbán Viktor azt akarja bizonyítani, megérti a lakosság igazságérzetét.

Lánczi Tamás közölte, hogy a vita a nyugati világ vezető országában, az Egyesült Államokban is tart, a tagállamok többségében jelenleg is van halálbüntetés. Szerinte a kérdésről szóló vita teljesen legitim, azt tabuvá tenni politikai hiba, mert ha a választók megérzik, hogy el akarják venni tőlük a lehetőséget, hogy valamiről nyíltan beszéljenek, az egyrészt nem demokratikus, másrészt olyan erők malmára hajthatja a vizet, amelyek a legradikálisabb megoldásokat szorgalmazzák a kérdésben.

Arra a kérdésre, hogy ha lesz halálbüntetésről szóló vita, mi lesz a színtere, Nagy Attila Tibor azt mondta: lehet a parlamentben, vagy azon kívül. Megjegyezte: a vita alkalmas lehetett a Fidesznek arra, hogy más témákról elterelje a figyelmet, és "a Jobbik vitorlájából egy kicsit kifogja a szelet".

Lánczi Tamás szerint a vita érdekli a választókat, ezért hiba lenne azt a parlamentben lefolytatni, lehet erről beszélni a médiában, akár egy konzultáció keretében, lényegében bárhol.

45 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Anna Mária
Persze, a fidesznek rettentő hasznos.
Figyelemelterelésre a valódi problémákról igazán kiváló.
Ezt elfelejtették hozzátenni a tisztelt "elemzők".
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
peno
Nos olvasván a kommenteket megkérdezném, voltak és beszéltek olyanokkal kiknek a hozzátartózóikat vagy közeli barátjukat ölték meg?
Vizual
A vita arrl szol, hogy sikerül simán kilépnie Orbánnak az Eu.-l vagy sem. Végig gondoltátok ? Nem hiszem. Hiszen a halál büntetéssel nem csak a javainkkal és személyünkkel fog rendelkezni Orbán és olyan figurák mint ez a Rétvári, hanem az életünkkel is. Kinában egy gazdasági csinyért is agyonlövik vagy felakasztják aki nem tetszik. Nálunk pedig csak a FIDESZ tag a becsületes. Tudjuk ! Tudjuk ?
Vizual
Azt látom, hogy a börtönről kezdtek pozitívan beszélni. Szokjátok...
Everest
A 21 éves trafikos lány halált érdemelt? Ha a te testvéred, lányod, unokád, barátod - akár csak az ismerősöd lett volna, akkor mit éreznél? Az emberek háborúkat vívnak - az ellenséget megölik? Micsoda barbarizmus! A háborús bűnösöket halálra itélik. Joggal! Az elvetemült, elfajzott embert az emberi társadalom önvédelemből kiveti magából. A selejtje igenis pusztuljon! EZ ÁLHUMÁNUM, amit a gyilkossal szemben tanúsítunk. Ne áltassuk magunkat!
kukac50
Hasznos a Fidesznek mert a csalásokról a korrupt politikusokról eltereli a figyelmet.
Vizual
@Everest: Gondolom nekem szántad. De mindenféle magyarázat nélkül, csak azt látom, hogy olyan vagy mint a primitiv törzs tagja valamikor 5000 évvel ezelőtt. Fogat fogért. Ha a TE, testvéred, lányod, unokád, barátod megöl valakit akkor TE elküldöd a halálba ? Mert egy selejt szerinted. ? Egy társadalomnak a tagjai egy törvény alatt élnek mely mindenkire vonatkozik. Emlékszel a koncepciós perekre ? Vagy, hogy Amerikában éppen felülvizsgálják a halálos itéleteket. A régieket a végrehajtottakat. Sok akadt ami nem volt jogos és kivégezték valaki, testvérét, lányát, unokáját vagy éppen barátját. Ártatlanul. A renitensekről az államnak kell gondoskodni, hogy megfelelő büntetést és ezt követően megfelelő őrzést kapjanak. Gondolom Te a jogaidra hivatkozol. Ez a majom meg fogja kapni ami jár neki. A MI törvényeink alapján. Nem elég kijelenteni valamit hanem tudni és ismerni is kellene annak minden szegmensét. Vagy menjél az iszlám államban. Ott kivégzik azt aki nem imádkozik. Mert az a törvény. Igaz. Vagy nő létére nem engedi magát megerőszakolni. Megkövezik, megölik vagy jobb esetben megcsonkítják. És mi van ha a lányoddal történik ez vagy a testvéreddel ? Gondolkozzál.!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.