Létrejött és működik a magyar modell, amely egyszerre jelent fegyelmezett költségvetési politikát, gazdasági növekedést és bővülő foglalkoztatást – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Joint Venture Szövetség és külföldi kamarák üzleti fórumán, Budapesten.

Hozzátette: a magyar modell sikerességét a számok mutatják, míg korábban Magyarország a gazdasági növekedésben az Európai Unióban sereghajtó volt, addig 2013-től gyorsuló bővülést tud felmutatni, 2014-ben 3,6 százalék volt a GDP-növekedés, az országban 2010-ben 1,8 millióan dolgoztak és adóztak, mára ez a mutató 4,1 millióra emelkedett.

A miniszter szólt arról, hogy az idén márciusig a kiskereskedelmi forgalom 6,5 százalékkal, az ipari termelés volumene 11,6 százalékkal nőtt, a munkában állók létszáma 4 millió 117 ezer fő.

Szijjártó Péter szerint reális és szükséges célkitűzés, hogy Magyarországon 5 millió ember dolgozzon, mint Csehországban.

A miniszter az üzletemberek előtt elmondott beszédében kifejtette, hogy a magyar gazdaság nyitott, ezért teljesítményét alapvetően befolyásolja az export és az ide érkező befektetések alakulása.

Magyarország külpolitikáját eszközként használja a külgazdasági teljesítmény "aládúcolása" érdekében – jelentette ki, hozzátéve: a klasszikus diplomáciai tevékenységet senki nem értékelte le, hiszen anélkül nem lehet külgazdasági érdeket érvényesíteni. Célkitűzésként fogalmazta meg a miniszter, hogy az Európai Unióban Magyarországon legyen a legmagasabb az ipar GDP-hez, illetve a magyar export GDP-hez való hozzájárulása, Közép-Európában pedig itt legyen a legtöbb az egy főre jutó külföldi működő tőke mennyisége.

Kitért arra, hogy tavaly Magyarország 4 százalékkal növelte exportját nehéz nemzetközi környezetben, és rekordot tudott dönteni több országgal folytatott külkereskedelemben is, többi között például 23 milliárd eurót ért el a Németországba irányuló export, 3,9 milliárd dollár értékű kivitel irányult az Amerikai Egyesült Államokba. Az Oroszországgal szembeni uniós szankció, illetve az orosz embargó azt hozta, hogy emiatt 15 százalékkal, 510 millió dollárral csökkent a magyar export az orosz piacra, az orosz-ukrán konfliktus miatt 12 százalékkal, 310 millió dollárral mérséklődött a magyar export Ukrajnába.

Az EU és az Egyesült Államok közötti transzatlanti kereskedelmi tárgyalásokat érintve Szijjártó Péter úgy vélte, hogy a megállapodás majdani létrejötte exportbővülést hozhat a magyar kis- és középvállalatoknak.

A keleti és a déli piacnyitást érintve a miniszter hangsúlyozta, hogy ezen országokkal való kereskedés növekedési potenciált jelent a magyar gazdaság és a vállalkozások számára, és nemcsak a magyar export bővülése fontos, hanem az ottani befektetők Magyarországra vonzása is – mutatott rá Szijjártó Péter.

A miniszter kitért a terrorizmus elleni küzdelem fontosságára, megemlítve, hogy Magyarország 150 katona küldésével járul hozzá az Iszlám Állam elleni fellépés sikeréhez.

Elmondta: Magyarország számára fontos az is, hogy az Európai Unió az energiabiztonságot, a közlekedési kapcsolatok összekötését, a digitális világra való átállást a stratégiai befektetési alapból finanszírozza.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

zöldszem
Mélyen letisztelt, ganajtúró büdös bogár. Ha nem születsz meg a Fidesz szarából, és valódi demokrácia volna itthon, te nem gyarapítanád, állami pénzből a bankszámládat.
volvós
Kár volt újraéleszteni...
4 perc után ugyis leáll a szív !!
Toby
Szíjjártó - indián nevén Hosszú Lóf@sz - el is ájulhatott a "magyar modelltől" mert tiszteséges munka nélkül,,saját "eszére" támaszkodva, a büdös életben nem lett volna egy rozzant nyaralója sem, az orbáni gengszterrezsim nyitotta meg a kapukat előtte ! Mint a többi büdösborznak is !
zöldszem
Mélyen letisztelt, ganajtúró büdös bogár. Ha nem születsz meg a Fidesz szarából, és valódi demokrácia volna itthon, te nem gyarapítanád, állami pénzből a bankszámládat.
justhpeter
Komplett agyhalott szegény. Csak kiröhögtetjük magunkat vele is. Ahogy a gazdájával is.
papa.49
Gúnárnyakú xargyártó, neked is kár volt megszületned, nélküled csak jobb lenne az emberiség!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.