Bár az elmúlt 11 évben voltak viták, számtalan eredményt hozott Magyarország európai uniós tagsága – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a margitszigeti Európa-napon, szombaton. 

A helyettes államtitkár kiemelte: Magyarország és az EU kapcsolata kiállta az idő próbáját, a válságok csak megerősítették azt.

Csepreghy Nándor kifejtette: az Európa-nap alkalmával délelőtt rendezett futóverseny kiváló alkalmat nyújtott megnézni a fővárosban uniós segítséggel megvalósult fejlesztéseket, és országszerte 63 ezer ilyen beruházás van.

A Miniszterelnökség megállapodást kötött az Európai Bizottság magyarországi képviseletével és az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodájával, hogy a következő években is legyenek olyan rendezvények, mint a szombati Európa-nap, amikor a polgárok nemcsak az ország uniós tagságát jellemző számokkal találkoznak, hanem jó élményekben is lehet részük az uniós tagságból adódóan – közölte a helyettes államtitkár.

Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője hangsúlyozta: a magyarság és Európa sorsa szorosan összefonódik. 2004 történelmi jelentőségű fordulópont volt mind az ország, mind az unió életében, Európa megerősödött, Magyarország pedig újra valódi helyére került – emlékeztetett.

Mint mondta, Magyarország az EU egyik legnagyobb nettó haszonélvezője, 2004 óta több mint 8000 milliárd forint érkezett az országba, és hasonló nagyságrendű összegre lehet számítani a következő hét évben is. 2014 és 2020 között Magyarország mintegy 8000 milliárd forinttal többet fog kapni az Európai Uniótól, mint amennyit oda befizet – magyarázta. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy ennek a hét évnek minden egyes napján mintegy 3 milliárd forint európai támogatás érkezhet Magyarországra.

Szűcs Tamás felidézte: 1950. május 9-én Robert Schumann francia külügyminiszter főként azért javasolta az egységes Európa megteremtését, hogy földrészünkön ne lehessen többé háború. Az Európai Unió létrejöttével és máig tartó fejlődésével ez a cél az unió területén belül megvalósult ugyan, de az Európa-nap fő üzenete, a béke és az összefogás fontossága 65 évvel később is ugyanúgy érvényes – vélekedett.

Bocskor Andrea (Fidesz-KDNP), az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának alelnöke arról beszélt, hogy a Schuman-nyilatkozat 65 évvel ezelőtti kihirdetése a 20. század egyik legfontosabb eseménye volt, amely a jelent is meghatározza. A megmaradás és a békés fejlődés záloga az együttműködés és a szolidaritás, és elsősorban erre van szüksége Európának – közölte.

Úgy látja, a rendszerváltozás utáni történelem egyik legnagyobb súlyú eseménye volt Magyarország uniós csatlakozása, amikor "Európa megnyílt Magyarország számára, és Magyarország megnyílt Európa számára".

Május 9-e, az Európa-nap az európai béke és egység ünnepe, az Európai Unió 28 tagállamában az EU létrehozásához vezető, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulójáról emlékeznek meg. Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozását.

Az idei Európa-nap alkalmából Budapesten fesztivált rendeznek a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. Az ingyenes fesztiválon a családokat közös meseírás, zöld játszóház, ugrálóvár és koncertek várják. Az információs sátrakban az érdeklődők találkozhatnak európai parlamenti képviselőkkel, tájékozódhatnak az Európai Unió nyújtotta lehetőségekről, jogokról például a külföldi munkavállalással és tanulással kapcsolatban, a fejlesztés európai éve alkalmából pedig civil szervezetek mutatják be, mit tesz Európa a fejlődő országokért.

Délelőtt 11 év – 11 km elnevezéssel futóversenyt is tartottak, amelyen több mint 4 ezer futó állt rajthoz.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kakaósbögre
példának okáért pozícióhoz jutottál,te rossz buzi.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Anna Mária
@kakaósbögre: Ne sértegesd lécci a buzikat.
A Csepreghy egy takony.
kakaósbögre
@Anna Mária: ebben az esetben a "buzi" kifejezés nem a "nem épp hetero" kifejezés szinonimája.hanem csupán egy jelző-mint Simicska "geci" kifejezése-mellyel igyekeztem egy szóban megragadni ennek az embertől távol álló lénynek a lényegét.írhattam volna azt is hogy "köcsög" vagy "büdösgyökér" de azzal meg a köcsögöket és a gyökereket sértem meg. :) mindegy,most épp ez jutott a zeszembe,na.
Desischado
Állandóan "harcol" az EU ellen, de a pénz az bezzeg jó mi, hazugovics!
mate03
@Desischado: Sajnos a véleményem, az oldalról való kitiltásomat eredményezné!
Desischado
@mate03: Megértelek! az ember egy tisztességeset sem káromkodhat, mert ugye, a jólneveltsége nem engedi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.