Egy neve elhallgatását kérő olvasónk mesélte el, hogyan kényszerültek fiai Angliába a család devizahitele miatt. Zoltán hét éve felvett 6 millió 700 ezer forintnyi svájci frank alapú hitelt. Ma a jóváírást követően még mindig 11 millió 250 ezer forinttal tartozik úgy, hogy az elmúlt években folyamatosan törlesztett körülbelül havi 80 ezer forintot. Szerinte, ha igaz lenne, amit a Fidesz szóvivője állít – a 192 forintnak megfelelő forintosítás – akkor most csak 8 millió 755 ezer forint lenne a tartozása.

Zoltán mindkét fia ma már Angliában dolgozik – ahogy fogalmaz: „természetesen nem kalandvágyból”. Hanem azért, hogy a szüleiknek legyen hol lakniuk, a bank ne vigye el a házukat.

Egyik gyermeke sem a szakmájában helyezkedett el kint. A nagyobbik, 23 éves fiú felszolgáló Bristolban, átlagosan 1200 fontot keres havonta túlórák nélkül, ami magyar viszonylatban 480 ezer forintot jelent neki. Eredetileg itthon, a Corvinus Egyetemen szeretett volna tanulni, de a családnak erre nem lett volna pénze. Ma már viszont esze ágában sincs haza jönni, teljes mértékben Angliában tervezi az életét, ott is akar családot alapítani. Mindössze évente 4-6 hétre jön haza.

A kisebbik, 20 éves fiú gazdálkodni szeretet volna, azonban ahhoz föld, ismeretség és megfelelő anyagi háttér kellett volna Zoltán szerint.

De nem vagyunk fideszesek, erre nem volt esélyünk sem

- tette hozzá.

Így ehelyett a fiú egy angliai közepes méretű étteremben lett szakács. Nagyon szeret ott dolgozni, havonta átlag 1600 fontot keres, ami nagyjából 640 ezer forintnak felel meg. Ő még nem döntötte el, hogy később haza akar-e jönni. Zoltán becslése szerint fiai 4-5-szörösét keresik meg annak Angliában, mint amit itthon tudnának.

És hogy mi lesz az itthon maradottak jövője? Olvasónktól a hitel miatt felesége válni készül, ezután pedig fiaihoz költözik Bristolba. Zoltán pedig, ha "kiszabadul az adósrabszolgaságból", erősen fontolóra veszi, hogy utánuk menjen.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mézike
Na igen! Ez ma a magyar sikertörténet. Bár Orbán kivont karddal rontott a bankokra, valahol nagyon csorba az a kard.
Míg ki kellett váltani a gazdagabbak, tehetősebbek hiteleit addig ment is simán a dolog, de mire a szegény köznép került volna sorra? Hát valahol mellément az a kardcsapás!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
@Nil: (21:32) Nem gondoltam, hogy ekkora hullámokat vet egy Írországi kérkedő kijelentéseire dobott válaszom. Többet kedves Nil többet! Van, hogy csak a befektetéseim 100 ezret hoznak tisztán naponta... Csak azért írom, mert azt mondod, "együtt tudok örülni velük a sikereiknek és nem irigylem tőlük". Örülök neki, de nem akarok az anyagi helyzetemről blogolni.
sziha
@verőce21: Ezek szerint te jobban tudod. Nem ertelek, egy kicsit sem. Bizonygatod magadnak, hogy igazad van. Ha jobban tudod, mi folyik itt, akkor valoszinuleg az egesz Egyesult Kiralysag is hulyebb, mint te egymagad. Sot, az egesz emberiseg. Lehet, hogy te vagy Habony.
verőce21
@sziha: (23:37) Látom nagyon bánt ez a balfék, értetlen beírásod: "Az ugyan eszedbe jutott-e, hogy az Egyesult Kiralysag resze Skocia? Ez kb olyan, hogy Magyarorszg kilep az EU-bol, de BAZ megye visszalep, es majd moresre tanit mindenkit. Ez zagyva baromsag volt reszedrol."
- Nem tudsz kijönni belőle, mi? Inkább még nagyobb baromságokat írsz! :)
sziha
@verőce21: Tudod, szamodra lehet, hogy baromsag. De megmaradok az elveim mellett es nem beszelek fideszul, nem forditom le neked.
verőce21
@sziha: (11:20) Szerintem te angolul sem beszélsz, azért érted félre a kinti híreket is. :)
verőce21
@Horizont: (21:34) Tévedni emberi dolog. Örvendtem a világos, férfias beszédnek. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.