Új külügyi stratégiája keretében Magyarország kiemelt hangsúlyt helyez a latin-amerikai kapcsolatokra, és azokban stratégiai szerepet szán Chilének – jelentette ki a chilei fővárosban szerdán Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnökének tájékoztatása szerint a házelnök latin-amerikai látogatásának első állomásán, Santiagóban megbeszélést folytatott Edgardo Riveros Marín ügyvezető külügyminiszterrel, és tájékoztatást adott Magyarország új külügyi stratégiájáról, amelyben – mint mondta – a déli nyitás politikája révén kiemelt hangsúlyt helyez a latin-amerikai kapcsolatokra.

A kétoldalú kapcsolatok erősítését bizonyítja a 2009-ben pénzügyi okokból bezárt santiagói magyar nagykövetség újranyitása és a santiagói magyar kereskedőház megnyitása, ami Kövér László szavai szerint érzékelhető fellendülést hozhat a gazdasági együttműködésben. A házelnök kiemelte az idén októberben Budapesten másodszor megrendezésre kerülő Magyar-latin-amerikai Fórum jelentőségét, amelyre meghívta tárgyalópartnerét is.

Edgardo Riveros megerősítette, hogy az októberi fórumon magas rangú kormányzati küldöttség fogja képviselni országát.

Kövér László a chilei fővárosban megkoszorúzta a Szent István parkban lévő 1956-os emlékművet és Mindszenty József bíboros emlékművét. A magyar nagykövetségen a helyi magyar közösség tagjaival találkozott. A mintegy 50-60 résztvevőhöz szóló köszöntőjében a házelnök úgy fogalmazott, hogy az esetek döntő többségében nem önszántukból kerültek a világ legkülönbözőbb pontjaira magyarok. Vagy történelmi kényszerűségből menekültek, vagy mert abban bíztak, hogy nagyobb szerencse vár rájuk mint otthon – mondta.

"Abban a sok rosszban, ami a történelem során ért bennünket megvan az az érték, hogy ezek a honfitársaink a világ legtávolabbi pontjain is képviselik az óhazát, azt a kultúrát, amiből származnak, s azzal a tehetséggel, szorgalommal, amivel az új hazában megállták a helyüket, szülőhazájuk megbecsülését is növelik" – hangsúlyozta.

A 2010-ben hatalomra került "Fidesz-KDNP kormány úgy gondolta, ezek a közösségek megérdemlik, hogy a rendszerváltozástól eltelt húsz évet követően végre komolyan vegyük az összetartozásunkat" – tette hozzá. "Ezt részben törvényekkel fejeztük ki – az Alaptörvénnyel, a kedvezményes honosításról szóló törvénnyel és az ezzel együtt járó választójog megadásával –, részben azokkal a programokkal, mint a Kőrösi Csoma Sándor program, amelyekkel a mindennapi kapcsolattartást próbáltuk segíteni" – fogalmazott Kövér László a sajtófőnök tájékoztatása szerint.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Vizual
Gondolom stratégiai együtt működést írnak alá. Chile talán... de hol is van ez a Chile ? Ez is nyaralani ment oda. Én arra gondolok ezek a súlytalan utazgatásokkal, hogy a statisztikákat turbozzák mert nagy jelentősége nincs és senki nem áll velük szoba. A legerősebb megállapítás, hogy Amerikával bajunk nincs és szépen fejlődnek a kapcsolatok. Látjuk. Mikor hívják meg őket államilag. Boritékolom, hogy soha. Még Kinába is Gyurcsányt hívták. Még Cameron is szerintem stromannak használj Orbánt is, hogy az Eu-t facsarja, sokkolja.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Senara
Stratégia mindenhol :-)))és partner mindenki csak az nem aki finanszírozza őket .
Hofipisti
Az adófizetők pénzén világot látni, s turbózni a semmit csodás kijelentésekkel - ötven - hatvan fős "tömeg" előtt nagy okosságokat mondani. Nem is olyan drága így ez a kis kiruccanás!
Ez a fő stratégiája "köteles" Kövér úrnak is éppúgy, mint az egész bagázsnak.
Érdekelne, hogy a Chillében élő magyarok míly töredéke van tisztában azzal, hogy ki is Kövér László, s honnan. milyen kanyarokkal került - kis kockás noteszével a zsebében - a "házmesteri" pozicióba. Nyírő hamvairól sem hiszem, hogy sokat hallottak Chillében.
A "Kőrösi - Csoma program" milliárdjait pedig ugyancsak le lehet nyúlni, lehet belőle világot látni.
oni
Azért Chile, mert az jó messze van, arról senki nem tud semmit, és így azt mondanak striga fideszesek, amit akarnak, mert ellenőrizhetetlen.
Ugrott Azerbajdzsán, aztán Kína is, mert nincsenek elég messze.
Most jön a Chile kártya.
Ennyi.
justhpeter
Messziről jött ember azt mond amit akar. Kövér is beszélhet Chilében bármit, a kereskedelmi forgalmat emelheti pár százalékkal, de többre ne számítsunk. Nem egy súlycsoport a két ország.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.