Trócsányi László igazságügyi miniszter felháborítónak nevezte és a leghatározottabban visszautasította az egyes ellenzéki pártok szerinte tudatos félremagyarázáson alapuló és alaptalan vádaskodását, amellyel rasszistaként kívánják feltüntetni.

A tárcavezető az őt ért kritikákra reagálva az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében leszögezte: a roma közösséggel törődni prioritás és erkölcsi kötelesség.

Hozzátette: Magyarország kormányának tagjaként büszke arra, hogy Magyarország az Európai Unió Tanácsának elnöksége idején fogadta el az unió roma keretstratégiáját. Hozzátette, nemcsak magyarországi, hanem európai kérdésről van szó: az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügyi ellátás és a lakásviszonyok javítása terén egyaránt előre kell lépni.

Hasonlóan kulcsfontosságúnak nevezte az alapvető jogok védelmét, ehhez pedig – emelte ki – küzdeni kell a diszkrimináció és a szegregáció ellen.

Úgy vélte, mindez csak széleskörű társadalmi összefogással valósítható meg. "Ezt az összefogást veszélyezteti, ha egyes pártok csak azért, mert a magyarországi roma közösség felemelésének ügyét fontosabbnak érzem, mint a gazdasági bevándorlók támogatását, alaptalanul rasszizmust kiáltanak" – fogalmazott a miniszter.

Trócsányi László közleményében arra is kitért: hasonlóan vissza kell utasítani azt is, hogy Magyarország menekültellenes lenne, hiszen hazánk tiszteletben tartja és teljesíti a menekültügyi nemzetközi kötelezettségvállalásait.

Pénteken több ellenzéki párt is reagált a miniszter szavaira, amelyeket az inforadio.hu idézett. A portál beszámolója szerint Trócsányi László az Inforádiónak azt mondta, hogy Magyarország már csak azért sem tudja befogadni a gazdasági menekülteket, mert gondoskodnia kell 800 ezer cigány felzárkóztatásáról.

Niedermüller Péter, a DK alelnöke felháborítónak és "visszataszítónak" nevezte a kijelentést, egyúttal azt hangsúlyozta, hogy a kormány semmit nem tett a magyarországi cigányság felzárkóztatásának érdekében. A politikus felszólította a minisztert: kérjen bocsánatot, mert hazudott és megsértette a magyarországi cigányságot.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint Trócsányi László rasszista kijelentést tett a magyarországi cigányságról, ezért azonnal le kell mondania – erről Szabó Rebeka, a párt elnökségi tagja beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A Magyar Liberális Párt is a miniszter távozását sürgette. Pénteki közleményük szerint "annak, aki a magyarokat származásuk alapján ítéli meg, nincs más lehetősége, mint lemondani és azonnali hatállyal távozni hivatalából".

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@Csizmás Kond: Fogalmam sincs. Valószínűleg nem minden pénz, hiszen a romák helyzete nemhogy nem oldódott meg, hanem baromira romlott. De az biztos viszont, hogy most nem sok jutott el a rendeltetési helyre. Talán ki kellene vizsgálni, de én most nem érek rá. :)
Csizmás Kond
@nemkati: ..és nem is fog addig amíg nemzetközi határozatok alapján kell megoldani egy belügyet.
nemkati
@Csizmás Kond: Milyen nemzetközi határozatok alapján? A roma keretprogram nem határozat, csak annyi, amennyi a neve, keretprogram. Saját roma programja van a kormánynak, de azt se tartja be.
Anna Mária
A rasszisták nagyon ki szoktak akadni, ha rasszistának nevezik őket. :)))
Anna Mária
Igen jellemző a magyar közállapotokra, hogy az igazságügyi miniszter egy büdös rasszista. Szép kis ország.
simmering73
Trógercsányi kikérte magának. Megkapta.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.