Szeptember indul a szakképzés új rendszere – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Díj a sikeres vállalkozásokért keddi átadó ünnepségén Budapesten.

Varga Mihály kiemelte: a kormány azzal segíti a vállalkozásokat, hogy kiszámítható környezetet és tervezhetőséget biztosít számukra, a 2016-os költségvetési törvényjavaslat ennek a két célnak a jegyében készült. A miniszter elmondta: a szakképzés új rendszere hozzájárul majd a fiatalok biztos szakmai tudásához, amivel megfelelő, biztos munkahelyeket találhatnak.

A 2013 augusztusában alapított díjat három kategóriában havonta adja át Varga Mihály.

Ez alkalommal "A hónap beruházója" címet a Csaba Metál Zrt. nyerte el, a cég legfrissebb nagyberuházásának eredményeként új üzemcsarnokot és kibővített raktárhelyiséget avattak fel 2015. február 18-án Békéscsabán Áder János köztársasági elnök jelenlétében. A fejlesztés összköltsége több mint egymilliárd forint volt, amelynek fele hazai és uniós támogatást is tartalmazott. Az üzem közel 3800 négyzetméterrel bővült a beruházás eredményeképp. A Csaba Metál Kft. 2007 óta csaknem 3 és fél milliárd forintot fordított beruházásokra.

A 100 százalékban magántulajdonban lévő Csaba Metál Zrt. 1999. augusztus 1-jén alakult 19 fővel. A fejlesztések révén egyre jobb minőségű és egyre nagyobb mennyiségű öntvényt tudtak előállítani. A kapacitásbővülés tette lehetővé, hogy néhány év alatt jelentős autóipari beszállítókká váltak. A Csaba Metál árbevétele 2013-ban 9,9 milliárd, míg 2014-ben 10,6 milliárd forint volt. Az elmúlt 3 évben 72 fővel bővült a foglalkoztatottak száma.

A cég békéscsabai telephelyén a gépjárműipar számára nagy pontosságú alkatrészektől kezdve a bútoripari és mezőgazdasági munkagép alkatrészekig közel 80 féle terméket gyártanak. Az ismert személygépkocsi márkák közül megtalálhatók a Békéscsabán gyártott alkatrészek többek között a Peugeot, az Audi, a BMW, a Chrysler, a Citroën, a Ferrari, a Fiat, a Ford, a Jaguár, a Mercedes, a Nissan, az Opel, a Porsche, a Renault, a Rover, a Toyota, a Volvo, a VW különböző modelljeiben.

A hónap kis- és középvállalkozása az AKA Kereskedelmi Kft. – Gere Attila Pincészete lett. A villányi borvidék egyik legjelentősebb pincészetének története 7 generációval ezelőtt kezdődött. A pincészet szőlőterületei a Villányi borvidék legjobb adottságú dűlőiben találhatók. 2002-ben készült el a pincészet új épülete. Az itt alkalmazott technológia megfelel a világ csúcsborászataiban meglévő legmodernebb eljárásoknak. Napjainkban a család birtoka eléri a 70 hektárt, és már az ifjabb generáció is része a pincészet hétköznapjainak.

A pincészet bel- és külföldön talán legismertebb bora és egyben emblematikus csúcsbora a Kopár Cuvée, mely csak a legszebb évjáratokban készül válogatott szőlő felhasználásával. A vállalat számos országba, így például Belgiumba, Brazíliába, Hollandiába, Kínába, Lengyelországba, Németországba, Svájcba, Tajvanba és az USA-ba exportálja minőségi borait.

A cég 2012-ben 933 millió forintos, 2013-ban 967 millió forintos árbevétellel büszkélkedhetett.

A hónap startup vállalkozása a Brewie – Newity Kft. lett, az ötletük a programozható házi sörfőzőgép. A magyar fiatalok fejlesztése a Brewie (kiejtése: 'Brui'), a világ első olyan sörfőzőgépe, amely teljesen automatizálja a hagyományos sörfőzés minden lépését. A Brewie-val bárki bármilyen sört főzhet egyetlen gombnyomással. Az automata sörfőzőgép, a Brewie ötlete 2013 nyarán született meg. Az első prototípus 2014 januárjában lett kész, amit azután a cégalapítás (Newity Kft.) követett.

Az elmúlt egy évben összesen 4 prototípust sikerült megépíteniük, jelenleg már a mini sorozatgyártást tervezik. 2014 decemberében indították az első értékesítést egy "crowdfunding" (közösségi finanszírozás) kampány keretében, ahol több mint 140 előértékesítés során eladott gép után 223 ezer dollár bevételük keletkezett.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Nemzetgazdasági Minisztérium szervezi a szakképzést. Tele van a minisztérium oktatáspolitikussal. Mondjuk ez a gazdaságban látszik. Jó lenne tudni miért kell mindent kinyírni ?
Mobil123
elmentek a pics@ba!! a szarból nem lehet lágvárat építeni !!
papa.49
Csonti Miska ne erről regélj, hol lesznek a tanműhelyek, hol lesz az elméleti képzés, ezt kellene bemutatni, nem a csabai öntödét ahol féktárcsákat fékdobokat öntenek, oszt. jónapot...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.