Felháborodást keltett a Debreceni Egyetem tekintélyes tudományos munkássággal bíró tudósai, professzorai és tanszékvezetői körében, hogy az intézményben tiszteletbeli doktorrá kívánják avatni Mocsai Lajost. Mocsait tavaly vitatott körülmények között neveztek ki a Testnevelési Egyetem rektorává és nem rendelkezik jelentős tudományos teljesítménnyel – írja a NOL

Az újság értesülései szerint Szilvássy Zoltán rektor terjesztette elő a kinevezési javaslatot, de a doktori és habilitációs tanács a napokban nagy többséggel leszavazta azt. A NOL azt is tudni véli, hogy Mocsai csupán egy szavazatot kapott, míg 9-en nemmel szavaztak, vagy tartózkodtak.

Mocsai Lajos miatt tört ki a botrány a Debreceni Egyetemen

Az egyetemen ezután híre ment, hogy Mocsai díszdoktorságát sikerült megakadályozni, s ez nagy tetszést aratott azok körében, akik úgy vélik, jelentősen rontaná a DE presztízsét, ha feltehetően politikai nyomásra sikerülne átverni Mocsai díszdoktorrá avatását. Ugyanis ezt a kitüntető címet eddig csak azok kaphatták, akik kiemelkedő tudományos teljesítményt vittek véghez.

Az ügy azonban még nem zárult le, mert újabb próbálkozás történt a szándék megvalósítására: most szó szerint ugyanazt az előterjesztést nyújtják be a szenátus elé, amit a doktori és habilitációs tanács már elutasított. A kérdés a  június 22-i ülésen kerül majd napirendre.

A díszdoktori cím akármennyire formális is, a viselője, miután megkapta, a neve elé írhatja a “dr” előtagot.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kkalman
Mocsai Lajost, a kiváló edzőt magába szippantotta a napi politika. Ami ennél is szomorúbb, ő maga sem akar ez ellen tenni semmit.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kukac50
Rossz az amikor politikai úton akar valaki felkapaszkodni.
szaboria1
@bencemacska: Díszdoktornak nem kell doktorival rendelkezni ez csak egy megtisztelő cím. Sok írót és más kiemelkedő embert tüntettek így ki.
bencemacska
@szaboria1:
Ezt nem tudtam. Az már kicsit gyanús volt, hogy általában politikusok kapják. De általában olyan egyetemektől, ahol elsősorban társadalom tudományokat oktatnak!

De egy orvostudományi egyetemtől ez mégis csak kínos, mert ott a diplomával együtt jár a doktori cím!.
Ugyanúgy, mint a testnevelési főiskolának a Semmelweishez csatolása is kínos!!!
szaboria1
@bencemacska: Azért vannak példák, hogy nem fogadja el a díszdoktori címet ilyen Nadal a teniszező.
fütyi
Egy kiváló edzőnek, volt szövetségi kapitánynak miért van szüksége a politikailag sáros segítségre. Ő már bizonyított. Jól. Lehet, hogy az általa vezetett edzéseken egy kicsit meggörbült a háta, elvesztette egyenességét! Elgondolkodtató vajon a fia miért is lett polgármester? Nagy az Orbán állatkertje...
Lepényleső
Valami banánköztársaságban az elnök is hasonlóan szerezte a doktori címet,csak az legalább lemásolta a padtársáéról. Vette volna a kínai piacon,senki sem kérdezte volna eredetét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.