Több mint száz, vélhetően hamis gyógyszereket forgalmazó magyar nyelvű honlapot azonosítottak az internetes gyógyszerkereskedést ellenőrző idei nemzetközi Pangea akció keretében. A magyarországi szerverről működő weboldalakról vásárolt összes gyógyszer hamis, hatóanyag nélküli, illetve illegális volt. 

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében beszámolt a június 9. és 16. között tartott nyolcadik Pangea akcióról. Az Interpol irányításával, 115 ország együttműködésének eredményeképpen 81 millió amerikai dollár (hozzávetőleg 22,5 milliárd forint) értékű hamis gyógyszert foglaltak le, ami jelentős növekedést jelent a 2014-es 36 millió dolláros értékhez képest. Emellett világszerte összesen 429 nyomozás indult, 156 embert tartóztattak le, 550 online hirdetést függesztettek fel és 2414 weboldalt kapcsoltak le.

A nemzetközi összefogás segítségével két olyan weboldalt is sikerült bezáratni, amely az illegális webshopokban népszerű – egy angol nő halálát is okozó – DNP (2.4-dinitrifenol) nevű fogyasztószert árusította.

A lefoglalt gyógyszerek legnagyobb része a vérnyomás-szabályozó, a potencianövelő, a daganatellenes és a táplálkozáskiegészítő szerek közül került ki. Számos esetben a forgalmazók nemcsak az összetevőket és a hatóanyagokat tüntették fel hamisan, hanem a lejárati időket is.

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a rendőrség működött együtt az akcióban. Az OGYÉI 113 olyan weboldalt azonosított, amely magyar nyelven, vélhetően illegálisan gyógyszereket, illetve "gyanús" étrend-kiegészítőket forgalmazott. Ebből 90 külföldi, 23 pedig magyarországi szolgáltató által bejegyzett szerverről működött. Az intézet az utóbbiaktól különféle termékeket rendelt. A 12 szolgáltató által postázott 13 termékből nyolc hamis gyógyszerkészítménynek bizonyult, három gyógyhatásúként hirdetett, de csak – amúgy az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) által regisztrált – étrend-kiegészítő, kettő pedig nem engedélyeztetett gyógyszer volt.

A hamisított gyógyszert és étrend-kiegészítőt forgalmazó illegális weboldalak hamarosan elérhetetlenné válnak, emellett az OGYÉI feljelentést tesz az üzemeltetőik ellen a rendőrségen. A gyógyhatással hirdetett, az OÉTI által regisztrált étrend-kiegészítőt forgalmazók ügyében pedig megkeresi a piacfelügyeletet ellátó hatóságokat, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságot és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot.

A közleményben megjegyezték: a hamisítás elleni harcot nehezíti a magyarok hozzáállása. A HENT éves fogyasztói kutatása szerint ugyanis 2014-ben a megkérdezettek 23 százaléka nyitott volt hamis termékek vásárlására. A valóság azonban ennél valamivel kedvezőbb, hiszen azoknak az aránya, akik vásároltak is ilyen árut, csak 15 százalék volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.