„Esküszöm, hogy Magyarország Alaptörvényéhez és a magyar néphez mindenkor hű leszek…” – kezdődött a fogadalom, amit az ELTE egyik doktorjelöltje nem volt hajlandó letenni. Azért tiltakozott, mert nem ért egyet az alaptörvény több passzusával sem. Így hiába dolgozott érte éveken át és teljesített minden követelményt, egyelőre nem lesz doktor. Kende Juditot arról kérdeztük, milyen volt meghozni egy ekkora döntést.

Kende Judit szociálpszichológus. Doktori munkáját annak kutatására szentelte, hogy 5-7 éves kisgyerekeknél vizsgálja meg, hogyan tanulják el kortársaiktól az etnikai előítéleteket. Korábban éveken át emberjogi szervezeteknél dolgozott és önkénteskedett. Így például mikor szélsőjobbosok zaklattak romákat többek közt Gyöngyöspatán, együtt dolgoztak a helyi csoportokkal, hogy a rendőrség megfelelő védelmet nyújtson számukra. Ilyen előzményekkel nem meglepő, hogy Kende úgy döntött, felemeli a szavát az alaptörvény számára elfogadhatatlan részei ellen. Szerinte ugyanis ez több diszkriminatív elemet is tartalmaz: korlátozza az LMBTQ emberek és a fogyatékossággal élők jogait és lehetővé teszi a hajléktalanság kriminalizálását.

A doktori eskü megtagadásával kapcsolatban azt mondta lapunknak, bár a meghívó tartalmazta, hogy csak akkor jogosult a cím viselésére, ha az avatás részeként fogadalmat tesz, konkrétan a szövegben nem volt benne, hogy ennek része az alaptörvény is. Ő ennek ellenére sejtette, hogy ilyesmiről is szó lehet, így az ünnepséget megelőző este megkereste, mire is kéne felesküdnie. Ekkor még nem volt biztos benne, hogy vissza fogja utasítani a ceremóniát, így elment az avatóra.

Ennek kezdete előtt eligazítást tartottak a résztvevőknek az ünnepély menetéről, itt kérdezett rá a szociálpszichológus, hogy mi van, ha nem hajlandó az alaptörvényre esküdni. Azt felelték, ilyen még nem történt soha korábban, ennek részleteit az ELTE-t vezető rektorral, Mezei Barnával kell megbeszélnie. Végül Mezei helyett a kar dékánjával egyeztetett az eskü elutasításának következményeiről. Mint kiderült, Kende tudományos szempontból így is doktornak számít, de közjogilag nem és a diplomát sem kaphatja meg. Ezzel kapcsolatban elmondta: az nem zavarja, hogy emiatt nem veheti fel a „Dr.” előtagot a neve elé. Az már viszont problémásabb, hogy nem pályázhat meg olyan állást, amelyhez a titulusra szüksége lenne.

A felvetésre, hogy nem fél-e, hogy további hátrányok érik a karrierjében, azt felelte, kivételezett helyzetben van olyan szempontból, hogy jelenleg Belgiumban is csinál egy doktorit. Ezt – amennyiben minden jól megy – két év múlva be is fejezi. Ha pedig ott felavatják, az egész Európában érvényes lesz, így itthon is találhat vele munkát. Persze még nem biztos, hogy tényleg haza is fog jönni külföldről, ez szakmai és személyes tényezőkön egyaránt múlik.

Kende Judit arról is mesélt, a döntésével kapcsolatos visszajelzések pozitívak voltak, rengetegen gratuláltak. Legalább 200 olyan ember írt rá, akikkel még sosem találkozott és ez a támogatás nagyon jól esett neki. Igaz, lépésével a családját is sikerült meglepnie, de egyet értettek vele.

A szociálpszichológus azt is bevallotta, nem biztos benne, hogy egy ilyen döntést úgy is meg tudott volna hozni, ha nem Brüsszelben dolgozik. Úgy véli, itthon ez teljesen megakasztotta volna a karrierjét.

Végül arra a kérdésre, hogy összességében megérte-e az alaptörvény miatt hagyni a doktorit, azt válaszolta:

Igen! Nagyon örülök, hogy megtehettem. Szuper, hogy ekkora szabadságom van a lelkiismeretem szerint dönteni és cselekedni.

Az üggyel kapcsolatban az ELTE-t is megkerestük. Az egyetem válaszából kiderült, az alaptörvény beiktatása előtt is kötelező volt felesküdni az alkotmányra. Mint írták, a mostani esetet leszámítva korábban nem érkezett olyan jelzés, amely szerint a doktorjelölt kimondottan az eskütételi kötelezettség miatt ne vette volna át oklevelét. Emiatt jelenleg az egyetem nem tervezi, hogy változtatna a hatályos doktori szabályzatán.

237 hozzászólásarrow_drop_down_circle

világlátó
Úgy látom az fel sem merült eddig, hogy egyszerűen morális okai lehetnek a sajátos tiltakozásának. Végtére is szociálpszichológus, aki az új alaptörvényt bizonyára nagyítóüvegen keresztül is elemezte,értelmezte és ahogy sokan laikusként mi is több kifogásolható passzust találtunk benne, ő attól sokkal mélyebb elemzés után bizonyára súlyos kifogásolható tételt is talált. Macskaszem már rögtön behelyettesítette a hazai politikai közélet gyakorlatába a cselekedetet, talán nem is jár messze az igazságtól, én mégis inkább az ifjú hölgy magas fokú erkölcsi értékrendjében hiszek.
Hogy EU.tagok leszünk -e két év múlva, azt a mai görög helyzet még alakíthatja.Bárhogy is lesz, jó szociálpszichológusra biztosan nagy szükség lesz.
" Az udvari bolond hiába szolga - szabadabb mint a királya "
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Anna Mária
@Geyza: Jól van, jól, nyugodj szépen le, dupla G. :D
Geyza
@Anna Mária: erkölcsi magasiskolna no.2. érdemi válasz nincs? csak halkan szólok, h pontosan láthatod az általad elérhető felületen, h ki milyen ip-ről ír. bocsi. :)))))
Anna Mária
@Geyza: Hiába próbálkozol, dupla G! De csak nyomd, nyomd! :DDD
Geyza
@Anna Mária: miért nem veszed észre, h nem tudsz most már 2 hete semmire se válaszolni? csak lekezelni, ugyanazokat az ál-válaszokat adod mindenkinek, mindenre: hiába próbálkozol, jobbikos vagy, beteg vagy stb. felülről érkező, látszólag lekezelő agresszió. Hutter kisasszony, e jelenséget önnek is fel kell ismernie, ezen a kurzuson már túl van.
amúgy te próbálkozol tök fölöslegesen a dupla G-vel: bárki 2 db kattintással jöhet, h rá, h ki ő és ki én, mi több, megjegyzem, ha értelmes, közügyeket figyelő ember meglátja e nickeket, tudja is kiK vannak mögöttük. újabb sületlen megnyilvánulás részedről, ami természetesen hitelesebbé teszi a cikkedet és az egész kende-sztorit. :D grats!
Anna Mária
@Geyza: Nem is akarok neked válaszolni, egy ilyen ostoba, kicsinyes, hiteltelen alak nem partner, 2G.
Beszélgess te csak magaddal.
Toth_Janos
Amennyire látom, a doktori fokozat megléte vagy nemléte szempontjából itt 4 fő kérdés van, és egyik sem az hogy elmondja-e valaki a doktori eskü szövegét vagy sem:

1. Mi Kende Judit végzettségének hivatalos megnevezése (ami az masteres/osztatlan alapképzéses oklevelében szerepel)?
2. Megfelel-e Kende Judit disszertációja azoknak a követelményeknek, amelyek az oklevél kiállításakor érvényesek voltak?
3. Megfelel-e Kende Judit publikációs listája azoknak a követelményeknek, amelyek az oklevél kiállításakor érvényesek voltak?
4. Mik voltak az egyes, dokumentált vagy dokumentálási kötelezettséggel bíró adminisztrációs állomásai Kende Judit doktori eljárásának?

Ehhez segítségül innen lehet informálódni

Az ELTE Pszichológia DI titkáránál:
Dr. Kende Anna egyetemi docens
tel.: +36-1-461-2681; +36-1-461-2682; +36-1-461-4500/5605
e-mail: [email protected]

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Doktori Tanácsánál (elnök: Hunyady György [email protected])

Kende Juditnál [email protected], tel. +32 16 37 31 00 v. +32 16 3 26002

Segédanyagok:

A Pszichológia DI doktori szabályzata: pszichologia.phd.elte.hu/vedesek/20150319-szmsz-m%C3%B3d.-II_PPK_PDI_MSZ_3-2_150119-PPK.pdf
Kende Judit disszertációja: pszichologia.phd.elte.hu/vedesek/kende_disszertacio.pdf
Kende Judit publikációs listája: vm.mtmt.hu//search/slist.php?lang=0&AuthorID=10031528

+1: Kende Juditnak az ELTE EDT a 2014. december 18.-i ülésén titkos szavazással, 9 igen, 0 nem szavazattal doktori (PhD) fokozatot ítél oda szocializáció és társadalmi folyamatok szakterületen, a Pedagógiai és Pszichológiai Doktori Tanács előterjesztésére. www.elte.hu/file/edt_141218.doc Ők tehát nem vehettek észre semmi olyat KJ disszertációjában vagy publikációs listájában aminek hatására nem lehetett volna megadni a fokozatot illetve nem lehetett volna (vagy nem lett volna érdemes) felterjeszteni őt. Mert ha észrevettek volna ilyet, akkor nyilván nem adják meg...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.